Nieuws Duurzaamheid
Zwollenaren geloven heilig in het kweken van groenten in en op kantoorpanden
Ze zijn de aanjagers van Zwolle, maar nu hebben Meine Boonstra (54) en Sanne van Hoogmoed (23) de rest van de stad nodig. De Assendorpers broeden al maanden op initiatieven voor 'urban farming' in de provinciehoofdstad. Dat schrijft de Stentor.

Meine Boonstra en Sanne van Hoogmoed kregen deze week een steuntje in de rug van de Zwolse gemeenteraad voor hun urban farming-plan. De lokale politici willen dat er ook vanuit het stadhuis ondersteuning komt voor deze manier van stadslandbouw. Het wachten is nu op ondernemers die hun kantoorpanden openzetten voor bijvoorbeeld tomaten en sla.
,,Dit is geen bevlieging", verzekert Boonstra, eigenaar van feestwinkel Meinesz & Bennesz in Assendorp. ,,Het lijkt misschien wat vreemd dat ik dit aanzwengel, maar ik ben echt een mens dat gaat voor biologisch. We hoeven het wiel niet uit te vinden, maar moeten wel zorgen dat het naar deze kant van het land gaat rollen."
Boonstra werd gegrepen door urban farming vanwege voorbeelden elders in de wereld. ,,Supermarkten in Boston die op het dak groente kweken, projecten in lege kantoorgebouwen in Den Haag en documentaires", somt hij op. Buurvrouw Sanne van Hoogmoed sloot zich als masterstudent duurzaamheid en innovatie aan bij Boonstra. ,,Dit is het moment om na te denken hoe bedrijven en overheden duurzamer moeten worden. Je kunt niet nog vijf of tien jaar wachten", zegt ze.
De Zwolse gelooft heilig in het kweken van groenten in en op kantoorpanden. ,,Anders dan bij stadslandbouw op braakliggende grond ben je hier niet afhankelijk van het weer of een bestemmingswijziging."
Met bewondering kijkt het duo naar Urban Farmers. Dat bedrijf kweekt in een voormalig Philips-pand in Den Haag groenten en vis, zowel op het dak als in het gebouw. Een commercieel initiatief. Van Hoogmoed: ,,Duurzaamheid is niet meer leuk voor erbij, je kunt er winst mee maken."
Met de in de raadsvergadering van maandag aangenomen motie die extra aandacht vraagt voor urban farming in Zwolle, is het tijd voor de volgende stap, denkt Boonstra. ,,De politiek roert zich, nu moet er een ondernemer zijn die zegt 'wauw'. We zitten nog in een pril stadium, maar dit is echt een antwoord op het voedseltekort dat eraan zit te komen."
Van Hoogmoed en Boonstra sleutelen met enkele andere Zwollenaren in een werkgroep aan het plan voor urban farming. Ze hopen binnenkort ergens in of op een kantoorpand een proef te kunnen houden. Boonstra: ,,Het stadhuis zou helemaal geen gekke plek zijn."
Wie zich aan wil sluiten bij de werkgroep, kan zich melden bij de initiatiefnemers via mail: info@urbanfarmingzwolle.nl.
Dit is het moment om na te denken hoe bedrijven en overheden duurzamer moeten worden