Innovatie

Duurzame restaurantweek: Maartje wil met plantaardig eten het ADE van food worden

Maartje Nelissen wil mensen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met plantaardig eten. Foto: Terence Loos
Maartje Nelissen wil mensen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met plantaardig eten. Foto: Terence Loos
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Toen Maartje vijftien jaar geleden afstudeerde aan de Hoge Hotelschool, ging ze werken bij restaurant Librije in Zwolle. ,,Hier maakte ik voor het eerst kennis met duurzaam eten. Chef en eigenaar Jonnie Boer kende al zijn telers. De producten waarmee hij werkte kwamen veelal uit een straal van 15 tot 20 kilometer uit de buurt. Dat inspireerde mij en riep tegelijkertijd vragen op: waar komt mijn eten eigenlijk vandaan? En waarderen we eten wel genoeg?‘’, aldus Maartje op Indebuurt.nl.

Vorig jaar zijn we gestart met een congres om het ecosysteem van voedselbedrijven en organisaties samen te brengen

Plant FWD

Maartje zette anderhalf jaar geleden met Marcel van der Heijden en Tom van Duijn, Plant FWD op. Samen willen ze de zogeheten eiwittransitie versnellen en bouwen aan een toekomst voor een duurzamer en realistischer voedselsysteem. ,,89 procent van de Amsterdammers maakt zich zorgen om zaken als vervuiling, uitstoot en uitputting van grondstoffen. Als er iets is wat je op een laagdrempelige manier kunt doen, is het meer plantaardig eten en minder eten verspillen”, legt Maartje uit.

,,Vorig jaar zijn we gestart met een congres om het ecosysteem van voedselbedrijven en organisaties samen te brengen. Dan kun je denken aan retailers, investeerders, startups, wetenschappers, studenten, beleidsmakers en ga zo maar door.” Het was de bedoeling om een congres te organiseren voor 250 mensen. Dat werden uiteindelijk 800 bezoekers. Dit jaar vindt de tweede editie plaats op 23 en 24 april in het Theater Amsterdam. Bij de tweede editie van het congres van Plant FWD is er ruimte voor bijna 1.500 bezoekers.

Lees verder onder de advertentie

Lees verder onder de foto >

Plant FWD congres in 2023 Plant FWD
Plant FWD

Veertig Amsterdamse horecazaken

Naast het congres organiseren ze dit jaar voor het eerst een Plant FWD week. Wat je kunt verwachten? Ruim veertig Amsterdamse horecazaken bieden, van 20 tot en met 27 april naast hun eigen menukaart, een plantaardig menu aan. ,,Van daghap tot fine dining en van deelnemende restaurants in de Bijlmer tot de Jordaan”, vertelt Maartje. Horecazaken die meedoen aan de plantaardige week zijn onder andere restaurant Pllek, Pelusa, Chez Nina Green Brasserie, Scheepskameel, Yemayá’s Vegan Corner en Cannibale Royale. ,,Naast restaurants doen er ook koffiebars mee, zoals de Coffee Company.

Lees verder onder de advertentie

Ons doel is niet om iedereen die week 100 procent plantaardig te laten eten, dat hoeft helemaal niet

Maartje Nelissen

,,Ons doel is niet om iedereen die week 100 procent plantaardig te laten eten, dat hoeft helemaal niet. We vinden het belangrijk iedereen een keuze te bieden. Het leuke aan deze week is, dat je kunt kunt gaan eten met een carnivoor, vegan, vegetariër of flexitariër. Op al die plekken is er voor elk wat wils. Op deze manier maak je op een laagdrempelige manier kennis met plantaardig eten in plaats van te zeggen wat niet kan en mag.”

Lees verder onder de foto’s >

Sfeerbeeld Plant FWD congres 2023 Plant FWD
Plant FWD
Lees verder onder de advertentie

Favoriete plantaardige gerecht

Zelf eet Maartje zoveel mogelijk plantaardig en in ieder geval vegetarisch. ,,Hoewel ik ook een paar keer per jaar geniet en zwicht voor een oester, kaasplankje of enkele niet vega gerechten in een heel goed restaurant.” De 36-jarige ondernemer woont in Amsterdam-Noord en heeft een aantal favoriete adresjes bij haar in de buurt. ,,De millionaires shortbread van Liever Hier, de groente gerechtjes van Pelusa, het tempeh gegrilde groenten broodje van Stick Up Indofood en niet plantaardig, maar wel vega en goddelijk: de shakshuka van Café Keppler met (vaak) snijbiet en andere groenten. Voor een lunch met mooi uitzicht ga ik graag naar het restaurant van het Eye Filmmuseum.” Haar all time favourite plantaardige gerecht? Aubergine curry met kokos, granaatappelpitjes en zelfgebakken pita.

Het ADE van food

De ambitie van Maartje en Plant FWD? ,,Om het ADE te worden van food. Amsterdam Dance Event trekt jaarlijks zo’n half miljoen bezoekers naar Amsterdam. Wat wij sterk vinden aan ADE is dat het veel groter is dan alleen de organisatie zelf. Dat lijkt ons ook te gek voor Plant FWD: diverse locaties, pop-ups, samenwerkingen en meer”, sluit Maartje af.

Lees ook: Plantaardig ijsmerk IJsbaart sluit investeringsronde af: dit zijn de groeiambities

Lees verder onder de advertentie