InnovatieDuurzaamheid

Duurzame teler Van Dorst wil het anders gaan doen

 
Ivar van Dorst teelt verschillende biologische granen. In de winters zijn de akkers in ruste. Foto: Pix4Profs/ Ramon Mangold
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Duurzame teelt, korte ketens en een eigen webshop. Ivar van Dorst (24) uit Etten-Leur wil het telen anders gaan doen. ,,Ik wil experimenteren; ervaringen en kennis delen met anderen.’’

Lees verder onder de advertentie

De akkers van Ivar van Dorst zijn deze winter nog aardig kleurrijk. In de strak aangelegde bruine, gele en groene stroken zit genoeg leven. ,,In de oergranen kunnen insecten overwinteren, ook groeien er nu nog kruiden door en een groot deel is groenbemesting: een plantaardige manier om de gewassen te bemesten voor de nieuwe teelt”, zegt Van Dorst in BN DeStem.

Eind februari gaat het eerste gewas, tuinbonen, weer de grond in. Welke het verder precies gaan worden, daar is Van Dorst nu nog druk mee bezig. Maar een monocultuur, met slechts een of twee gewassen, wordt het in ieder geval niet.

Ik heb een selectie gemaakt van vijftig verschillende bonensoorten. Ik vind het heel interessant om te onderzoeken wat we daar nog mee kunnen

Ivar van Dorst, teler duurzame oergewassen

Elke drie meter een ander gewas is veel beter voor de biodiversiteit

Van Dorst werkt met strokenteelt. ,,Er worden verspreid over het land veel inheemse kruiden gezaaid, voor in bijvoorbeeld thee. Tussendoor komt er een selectie aan peulvruchten, granen en zaden. Elke drie meter een ander gewas; dat is veel beter voor de biodiversiteit en bovendien veel natuurlijker. Door deze manier van telen is de grond links of rechts van de strook altijd bedekt.”

Lees verder onder de advertentie

Ook gaat de jonge ondernemer experimenteren met oergewassen: peulvruchten, zaden en granen die in Nederland vroeger groeiden, maar we eigenlijk ‘vergeten’ zijn. Zo heeft hij plannen met grijze zandboekweit, iets wat vroeger in Brabant groeide. ,,Ik heb een selectie gemaakt van vijftig verschillende bonensoorten. Ik vind het heel interessant om te onderzoeken wat we daar nog mee kunnen. Vroeger had iedereen in de tuin een klein hoekje met peulvruchten, zaden en granen. Eigenlijk wil ik weer terug naar dit beeld van vroeger, maar dan op grotere schaal.”

Lees ook: Rechtstreex verkoopt 500.000 euro aan aandelen aan klanten en sympathisanten

Ondernemer leerde veel van het bedrijf van zijn ouders

Een ding is duidelijk: Van Dorst wil telen anders doen. Opgegroeid op het bedrijf van zijn ouders, zit het hem in het bloed. ,,Van kinds af aan wil ik dit al doen, maar ik heb ook het stoppen van het bedrijf van mijn ouders meegemaakt en gezien hoe moeilijk het is om brood te verdienen in de markt. Ik ben me dus in eerste instantie gaan storten op voeding en na mijn bakkersopleiding studeerde ik International Food en Agri Business aan de HAS.”

Lees verder onder de advertentie

Ook zijn reizen brachten hem steeds weer dichter bij zijn eerste passie. Als vrijwilliger reisde hij de wereld over om boerengezinnen te helpen. Hierdoor leerde hij dat er op veel manieren geproduceerd kan worden. ,,Zoals in China, daar is alles veel kleinschaliger. De grond is schaars, dus wordt er tussen de mais ook andere gewassen geteeld. Dat door elkaar heen telen, zorgt ervoor dat de grond goed en langer bedekt is.”

Ik besloot geen vlees meer te eten, maar wilde ook iets kunnen betekenen in mijn werkveld. Ik werd steeds benieuwder naar het verhaal achter de producten

Ivar van Dorst, teler duurzame oergewassen

In webshop worden Van Dorst zijn eigen producten en die van telers uit de buurt verkocht

Door zijn ervaringen ging Van Dorst zich bovendien steeds meer afvragen waar de producten die hij kocht vandaan kwamen, wat de impact ervan was en wie hij daarmee financierde. ,,Er zijn zoveel mooie plekken op de wereld, dat wilde ik beschermen. Dus dan begin je bij jezelf. Ik besloot geen vlees meer te eten, maar wilde ook iets kunnen betekenen in mijn werkveld. Ik werd steeds benieuwder naar het verhaal achter de producten. Waar, door wie en hoe is het geproduceerd.”

En dat verhaal wil hij met zijn eigen bedrijf duidelijk vertellen. Een jaar geleden startte hij onder meer de webshop Ekoto, waar hij naast zijn eigen producten ook die van telers uit de buurt verkoopt. ,,Van ieder product wil ik het hele verhaal beschikbaar maken. Daar doe ik best veel moeite voor, omdat ik vind dat zoiets duidelijk moet zijn voor de consument. Eigenlijk zou dat natuurlijk de standaard moeten zijn, maar omdat de ketens vaak zo anoniem zijn, vind ik het belangrijk om te vermelden.”

Lees ook: Jonge ondernemers verkopen miljoen maaltijden met app Too Good To Go

Lees verder onder de advertentie

Naast verkoop in eigen webshop, levert hij ook bij winkels in de buurt. In duurzame verpakkingen of in bulken bij verpakkingsvrije winkels. Daar levert hij dan een houten graanmolen bij, zodat bijvoorbeeld havermout ter plekke geplet kan worden. Zo blijft het vers en de ketens kort.

Duurzame teelt en korte ketens zijn de toekomst volgens ondernemer

Duurzame teelt en korte ketens; Van Dorst denkt, en hoopt, dat dit de toekomst is. ,,Je ziet dat de ontwikkelingen twee kanten op gaan. Enerzijds richting high tech door bijvoorbeeld te telen met led-licht in plaats van zonlicht. Anderzijds willen we ook steeds meer terug naar de oorsprong. Ik zie liever die natuurlijke kant. Die is vitaler, veerkrachtiger. Beter voor de wereld dus beter voor onszelf.”

Maar, weet de ondernemer ook, hij leert nog en zoekt steeds meer verbinding met andere ondernemers. ,,Het is echt nog een startup; we zitten in onze leerjaren. Een groter doel van het telen is dat ik steeds meer onderzoek wil gaan doen met de oergewassen en manieren van telen. Die kennis wil ik vervolgens delen met telers waarmee we samenwerken. Op heel veel vlakken zijn er mogelijkheden om de voedselketen duurzamer, biodiverser en lokaler te maken. Het is leuk om elke keer weer nieuwe producten te vinden waarin ik kan samenwerken én waar ook nog een goed verdienmodel in zit.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: From Field to Fork: het succesverhaal van een korte, biologische keten