Nieuws Innovatie
Eigenaar ScanLex ontwikkelt 3D-scanner voor miniatuurpoppetjes
Een miniatuurbeeldje van jezelf in gips of kalk. Dankzij driedimensionale scan- en printtechniek is dat mogelijk, maar wel vrij duur. Volgens Lex Brouwer (60) van het Almelose bedrijf ScanLex kan het een stuk goedkoper met zijn Scanmen: de scanpaal met infraroodtechniek die hij zelf ontwikkelde.

Door driedimensionale scantechniek en 3D-printers kunnen we onszelf, onze kinderen of familieleden op schaal kopiëren. Leuk voor op de schoorsteenmantel!De kosten van zo'n 3D-selfie variëren van zo'n 35 euro voor een poppetje van 10 centimeter tot 300 euro voor een poppetje met een hoogte van 22 centimeter. De investeringskosten voor ondernemers die de 3D-scan maken, zijn ook fors. De huidige generatie professionele 3D-scanners is uitgevoerd met fotogrammetrietechniek en kost tussen de 40.000 en 50.000 euro. Deze scaninstallaties zijn halfrond en tellen wel twintig of dertig lenzen.
Experimenteren,,Dat kan anders," dacht Lex een half jaar geleden. Hij sloeg aan het experimenteren en ontwik- kelde een 'scanpaal' met maar drie camera's. De crux zit in de toepassing van infraroodtechniek.,,Infrarood is nog niet toegepast in scanners, terwijl de technologie goedkoper is en het resultaat minstens zo sterk." Lex biedt zijn Scanmen aan voor een fractie van de prijs die een scanner op basis van fotogrammetrie kost: 3500 euro. Dat is inclusief soft-ware en draaitafel waarop de te scannen persoon moet gaan staan.De Scanmen bedacht en bouwde hij helemaal zelf. ,,Natuurlijk heb ik componenten gekocht, maar veel onderdelen heb ik thuis zelf met mijn eigen scanner en een 3D- printertje gemaakt. De infraroodtechniek die hij toepast, is niet te beschermen, erkent Lex. ,,Maar ik ben er - voor zover ik weet - wel de eerste mee."
Papieren poppetjeEen interessante doelgroep aan wie Lex de Scanmen hoopt te verkopen, zijn professionele fotografen. ,,Die kunnen zonder een al te zware investering met behulp van deze eenvoudig te vervoeren scanner het aanbod uitbreiden. Er is al een schoolfotograaf die er een heeft gekocht." Voor het printen van miniatuurpoppetjes zijn fotografen nu aangewezen op professionele printbedrijven en daar zijn er nog niet zo veel van. Lex: ,,De kosten kunnen nog verder omlaag. Er komt bijvoorbeeld binnenkort een printer op de markt die de 3D-poppetjes van papier gaat maken. Dat is nog goedkoper." Lex is een samenwerking aangegaan met ondernemer Sander Herman van Herman Media in Almelo. In het printbedrijf aan de Smirnoffweg worden al scans gemaakt van mensen die zichzelf of hun naast-en op schaal willen laten printen.,,En dat bedrijf gaat straks ook poppetjes van papier printen."www.scanlex.nl