Nieuws Innovatie

'Om als startup te overleven, móet je kunnen pitchen'

Na twee dagen snoeihard werken en non-stop pitchen zijn tijdens de finale van Startupbootcamp Smart City & Living elf jonge bedrijven uitverkoren voor een acceleratorprogramma dat ze in no time naar de top moet brengen. De startuppers werden tijdens het event geïnspireerd door TedX keynotespeaker David Beckett: "Teveel details kan ons krokodillenbrein niet aan, dan haken mensen af.”

Lotte Elbrink 10 maart 2016

Teamfotostartupbootcamp1065

Al maanden leven de tech-startups toe naar de allesbeslissende Final Selection Days, die woensdag plaatsvinden in B. Amsterdam. Uit driehonderd aanmeldingen van over de hele wereld, zijn negentien veelbelovende startups gekozen die strijden voor een plekje in het acceleratorprogramma. Onder leiding van de mentoren en pitch-guru David Beckett zijn de startups klaargestoomd voor de ultieme laatste pitch. Het acceleratorprogramma gaat op 11 april van start.

PitchesAan het einde van de tweede finaledag pitchen de teams, sommigen al redelijk uitgeput van de voorgaande dagen, in drie minuten hun bedrijf. Slimme parkeeroplossingen, drones die de veiligheid op vliegvelden waarborgen of een netwerkplatform voor studenten die een baantje als oppas zoeken. In sneltreinvaart komen de pitches voorbij. De één nog wat hakkelend, de ander blakend van zelfvertrouwen.

“Om als startup te kunnen overleven, móet je kunnen pitchen”, vertelt pitchcoach en Tedx-spreker David Beckett. “Het kan zomaar zijn dat mensen met revolutionaire ideeën nooit worden gehoord, simpelweg omdat de pitch niet goed is.” Eén van de beste tips die Beckett kan geven: “Houd het simpel. Teveel details kan ons krokodillenbrein niet aan, dan haken mensen af.”

Volgens Beckett gaat het bij pitchen allemaal om het ‘waarom’. “Vraag jezelf af: waarom jij? Waarom zullen mensen juist in jou geloven? Een pitch heeft zoveel meer overtuigingskracht als je meent wat je vertelt.”

En wil jij jezelf oppeppen voor een pitch, dan werkt het absoluut niet om teksten als ‘tsjakka!’ en ‘you can do it!’ tegen jezelf in de spiegel te schreeuwen. “Affirmaties werken alleen als ze jouw beste karaktereigenschappen bevestigen. Je kan jezelf daarom beter afvragen wat jou uniek maakt. Wat zijn jouw krachten en hoe kan je die gebruiken?”

TeamIn de afgelopen twee dagen hebben de startups dan ook continu aan hun pitch gewerkt. Keer op keer hebben de teams hun verhaal aan investeerders, mentoren en de jury gedaan. “Dit programma voelde al als een accelerator”, vertelt Anne van Oudheusden, CEO van startup De Vinderij. “Het was heel intensief. We hebben ontzettend veel goede adviezen gekregen en ons netwerk flink kunnen uitbreiden. Hiervan kun je alleen maar groeien.”

Eerder zijn de teams al onderworpen aan uitgebreide psychologische tests. “Hoe werken de teamleden met elkaar samen? Zit iedereen op de juiste plek? Het team is het enige dat telt”, vertelt Startupbootcamp-oprichter Patrick de Zeeuw. En het product dan? “Dat is daar onlosmakelijk mee verbonden. De beste teams komen met de beste ideeën. De analyse van de test speelt een cruciale rol in de beoordeling.”

Het verlossende woordNa twee dagen weinig slaap, keihard werken en veel positieve energie komt daar dan eindelijk het verlossende woord. Waar normaal tien teams worden geselecteerd voor het acceleratorprogramma, horen nu elf teams dat ze zijn uitverkoren. Over precies 31 dagen starten zij met het programma en zullen zij in stroomversnelling hun bedrijf laten groeien. “Het waren mooie dagen met heel erg veel goede energie. De aankomende vier weken gebruiken we om het programma te customizen. Teams uit het buitenland gaan nog even naar huis om familie en vrienden gedag zeggen. Daarna gaan we drie maanden keihard aan de bak en worden de startupsgeaccelereerd tot volwaardige bedrijven die klaar zijn om de markt voor slimme technologie te bestormen”, aldus De Zeeuw. Op naar de Demo Day!

Een greep uit de geselecteerde teams

De Vinderij: Opgericht vanuit de studentenkamer van de twee zusjes Anne en Lotte van Oudheusden. De Vinderij is een netwerkplatform voor studenten die een bijbaantje zoeken als babysitter, schoonmaakster of ouderenhulp. Samen met Startupbootcamp wil De Vinderij verder groeien en een app bouwen.

Canard: Een Spaans team dat met Drones en 3D software vliegvelden inspecteert en de veiligheid waarborgt.

Cabture: Creëert een totaal nieuwe taxi-beleving. Dit jonge Nederlandse team maakt adverteren, via onder andere tablets, in taxi’s mogelijk. Klanten krijgen in de taxi persoonlijke aanbiedingen.

TheConstruct: Dit Poolse team heeft een Virtual Reality app voor mobiele telefoons ontwikkeld, waarmee je jouw nieuwe huis kan inspecteren nog voordat het gebouwd is.

Klik hier voor de hele lijst met de startups die zijn geselecteerd voor het programma