Nieuws Energietransitie
Handig zo’n elektrische vrachtauto, maar hoe laad je die op met eigen zonnestroom? Dat is de uitdaging voor bedrijven
Hoe kunnen we onze vrachtwagens, zonnestroom en accu’s beter en voordeliger benutten? Ondernemers in de regio Midden-Holland zoeken elkaar op om hier een antwoord op te vinden.

Picnic levert met elektrische wagentjes in bijvoorbeeld Gouda boodschappen aan klanten af. Maar wil je zoiets op grote schaal, dan is veel meer laadcapaciteit nodig. Foto: Picnic
Dat gebeurt naar aanleiding van een enquête die een groep studenten van de Hogeschool Rotterdam heeft gedaan. Zij hebben ruim 200 bedrijven in de Goudse regio benaderd hoe die naar de toekomst kijken als het gaat om transport en logistiek, schrijft het AD.
Het rondetafelgesprek deze maandagmiddag in de kantine van Dille en Kamille International in Waddinxveen mag dan wel lekker informeel ogen, de ondernemers hebben wel degelijk voor ogen waar het naartoe moet als het gaat om verkeer en vervoer. Overigens gaat het daarbij niet om verbeteringen aan (snel)wegen zoals de Bodegravenboog. Nee, ze denken hardop na over de regiodeal van Midden-Holland tussen ondernemers, overheid en onderwijs, in goed Engels de Triple Helix.
Lees ook: Auke Sjoerd investeerde voor 2 ton in afzuigsysteem maar stroomtekort legt zijn machines nu stil
Wereld te winnen
Op de genoemde enquête hebben 34 ondernemers gereageerd, vertelt projectleider Pieter Verschoor van de Hogeschool Rotterdam. Deze middag kiezen de 17 aanwezige ondernemers wat zij als topprioriteit willen aanpakken. En zij zijn er unaniem over: Duurzaamheid en de overstap naar (bij voorkeur) niet-fossiele energie verdient veel, héél veel aandacht.
Want, zo valt te beluisteren, er is een wereld te winnen. Meerdere ondernemers hebben al een flinke verzameling zonnepanelen op het dak liggen. Daar zou heel veel vervoer mee de weg en het water op kunnen. Maar hoe krijg je de juiste hoeveelheid stroom op de goede plek of bij de juiste afnemer? De recente boodschap van netbeheerder Stedin is namelijk overduidelijk; tot 2026 is het net simpelweg ontoereikend om nieuwe (zakelijke) aansluitingen te realiseren.
"Als je teveel stroom opwekt, kun je niet aan het net terugleveren. Dus moeten we toe naar alternatieve opslagmogelijkheden én een grotere laadcapaciteit"
Meer trekkracht nodig
Eén van de deelnemers vertelt dat je in de ideale situatie de hele Randstad met zonnestroom kunt aanrijden. Maar de laadcapaciteit schiet ernstig tekort. Ter achtergrond: de elektrische auto mag dan wel min of meer gewoon zijn geworden in het straatbeeld, een stekker-vrachtwagen zit nog erg in de experimentele fase. Hoe zwaarder het voertuig en hoe meer trekkracht je nodig hebt, hoe meer accucapaciteit je moet hebben.
Een ondernemer concludeert: ,,Energie-opslag, dat wordt een hot item. Als je teveel stroom opwekt, kun je niet aan het net terugleveren. Dus moeten we toe naar alternatieve opslagmogelijkheden én een grotere laadcapaciteit.’’ Het zou, om maar een praktijkvoorbeeld uit de discussie aan te halen, reuze handig zijn als je overdag op je bedrijf met hoogwerkers accu’s kunt opladen. Is de accu van een inkomende hoogwerker bijna leeg, klik, haal je die eruit en schuif je gewoon een net opgeladen accu uit het naburige laadstation erin.
Idee viel overal buiten
Van diverse kanten klinkt de opmerking dat je ondertussen ook goed moet kijken naar alternatieve stroom-opslagmogelijkheden. De waterstoftechniek bijvoorbeeld. Maar al pratende blijken daaraan nog heel wat haken en ogen te zitten. Binnen het project A12-Corridor bijvoorbeeld is in de afgelopen jaren een realistisch plan uitgewerkt om zonne-energie op te slaan door middel van de waterstoftechnologie.
,,Maar we kregen het met geen mogelijkheid van de grond’’, vertelt een van de betrokkenen. ,,Het hing op de overheidssubsidie om het project rendabel te krijgen. Maar dat lukte maar steeds niet. Het idee viel overal buiten de bestaande subsidiemogelijkheden.’’
Overal met dit vraagstuk bezig
Projectleider Verschoor raadt ondertussen de ondernemers aan om zowel een speciaal ondernemers-servicepunt in Gouda, als ook de hogeschool op te zoeken. Zo is de benodigde samenwerking te organiseren én kennis van elders op te doen. ,,Want overal zijn ze met dit soort vraagstukken bezig.’’
Lees ook: Deze ondernemer wil zijn wagenpark verduurzamen maar het stroomnet zit vol