Nieuws Innovatie

Enschedese IT'ers van Nerds & Company implanteren chip in hand

Het begon als aprilgrap, maar werd bittere ernst: bij directielid Thijs Geerdink en software-ontwikkelaar Bram Mittendorff van Nerds & Company werd woensdag een chip onder de huid aangebracht.

Van onze redactie 7 april 2016

Nerds Company chip Frans Nikkels 1

Daarmee kan het duo voortaan bijvoorbeeld de deuren van kantoor openen, inloggen op de computer en het eigen visitekaartje op opslaan. Ook kan het thuisfront met behulp van GPS op elk moment van de dag de chipdrager traceren. Altijd handig bij ontvoering… Inmiddels lopen naar schatting 300 Nederlanders rond met een geïmplanteerde chip. Dat is volgens de deskundigen nog maar het begin. Zij voorspellen dat we in toe toekomst ook zaken als bankpasjes, paspoort en autosleutel onder de huid dragen.1 aprilHet begint op 31 maart met een persbericht, waarin wordt gemeld dat op 1 april bij 35 van 43 werknemers van het Enschedese IT-bedrijf een zogeheten RFID/NFC-chip onder de huid wordt aangebracht. Het is als grap bedoeld en wordt door de media ook wel als zodanig herkend. Maar uiteindelijk vindt Nerds & Company, dat tot november vorig jaar in Albergen zat en Itmundi heette, het toch niet zo’n slecht idee. Daarom wordt Tom van Oudenaarden, bekend ‘plaatser’ van chips – hij draagt er zelf drie onder de huid - gevraagd naar Enschede af te reizen. Alleen zijn er bij Nerds & Company geen 35 ‘vrijwilligers’ voor het experiment, zoals het persbericht meldt, maar slechts twee.

InjectiespuitTom van Oudenaarden, eigenaar van Piercing Studio Utrecht, tovert dinsdag tijdens de lunch uit zijn koffertje een injectiespuit tevoorschijn. Onder toeziend oog van het brood etende personeel van Nerds & Company maakt Van Oudenaarden een klein sneetje in de hand bij directielid Thijs Geerdink (34) en bij software-ontwikkelaar Bram Mittendorf. Geerdink geeft aan ‘zeer gespannen’ te zijn. “Ik heb dit mijn vriendin nog niet verteld. Dit gaat ze niet leuk vinden”, prevelt de ondernemer uit Borne.De wit weggetrokken Geerdink durft ook niet te kijken als Van Oudenaarden zijn werk doet en houdt onderwijl stevig de hand van zijn PR-manager, Tina Kruisdijk, vast. Van Oudenaarden stelt de ondernemer gerust. Het gezondheidsrisico is beperkt., zegt hij. De chip kan hooguit onderhuids ‘migreren’, zegt hij. “Huh, migreren, wat mag dat zijn?” “Aan de wandel gaan. Dat is niet zo erg”, zegt Van Oudenaarden sussend.

ZakelijkNadat de chip is geplaatst en Van Oudenaarden met een grote pleister het bloeden tracht te stelpen, is Geerdink spraakzamer. “Ik doe mee aan dit experiment om te zien wat we er zakelijk mee kunnen. Wij bouwen apps, websites en software voor andere toepassingen en die ontwikkelingen gaan heel snel. “. En hij is veel buiten kantoor, zegt Thijs Geerdink. “Met die chip in m’n hand, kunnen ze hier in Enschede zo uitlezen waar ik uithang. Altijd handig.”

Foto's: Frans Nikkels