Om bedrijven de kans te geven door te groeien en hun processen te verduurzamen moet er wat hem betreft de komende zes jaar voor 300 tot 600 hectare aan nieuwe bedrijventerreinen bij komen in Brabant en Zeeland. Dat is vijf tot tien keer de Efteling.
,,Brabant wil alles zijn: agrarisch, natuur, recreatie, industrie. Maar het kabinet moet meer oog hebben voor ondernemers en hun innovatiekracht en van de industrie een speerpunt maken”, vindt Van Schagen. Kiest de politiek daar niet voor, dan komt de economie in een neerwaartse beweging, voorziet hij.
In natuurgebieden zullen we concessies moeten doen aan de biodiversiteit
‘Agarische sector inkrimpen vanwege grond’
Op BD.nl zegt hij: ,,Gemiddeld genomen gaat het misschien dan nog redelijk in Nederland, maar ik maak mij wel zorgen over de retail, bouw, chemie en logistiek, sectoren die sterk vertegenwoordigd zijn in Brabant. Daar gaat het niet goed.”
Overigens beslaan bedrijventerreinen in Brabant maar een klein deel van het totale oppervlak: 2,5 procent. Terwijl 60 procent in deze provincie landbouwgrond is en 23 procent natuur, water en voor recreatie. Daar kan dus best wel iets van af, meent Van Schagen. ,,De agrarische sector zou zowel vanwege de grond als de stikstofuitstoot moeten inkrimpen.”
Lees ook: Hoe vier Brabantse bedrijven wereldwijd impact (gaan) maken
,,In natuurgebieden zullen we concessies moeten doen aan de biodiversiteit. De kenner zal dat verschil wel zien, maar voor een recreant voelen die vennen en bossen hetzelfde aan als er een paar soorten minder zijn. Als een natuurkenner daar met mij over in gesprek wil: graag. Maar dan zal ik ook zeggen wat de gevolgen zijn als de industrie afvlakt. Niet alleen voor de economie, maar ook voor een duurzame samenleving.”
Vervuilende bedrijven liever schoonmaken dan wegjagen
Als de politiek aan zijn wens voldoet, moet de prioriteit wel liggen bij de duurzame industrie, stelt Van Schagen. ,,Hightech bedoel ik dan, maar bijvoorbeeld ook bedrijven die eiwitrijk voedsel maken als vervanger van vlees. In Noordoost-Brabant voorrang voor de healthcare-industrie en in Zeeland en West-Brabant voor de procesindustrie (waar grondstoffen verwerkt worden tot eindproduct, red.).”
Vervuilende industrie wil de voorzitter beslist niet de provincie of het land uit werken. ,,Vervuiling houdt niet op bij de grens. Liever zulke bedrijven schoner maken dan ze wegjagen. Ik ben er ontzettend voor om Tata Steel in Nederland te houden. Ook al hebben ze op een aantal manieren het vertrouwen beschaamd en zorgen ze voor 7 procent van alle CO2-uitstoot in Nederland.”
De logistiek is hier oververtegenwoordigd. Als die groei doorzet, wordt het tekort aan vakmensen alsmaar groter
‘Eind aan ongebreidelde groei distributiecentra’
Dat er meer bedrijventerreinen bij moeten komen en dat het niet zo goed gaat met de logistiek wil voor Van Schagen niet zeggen dat distributiecentra vrij spel zouden moeten krijgen. Er zou wat hem betreft in Brabant juist ‘een eind moeten komen aan de ongebreidelde groei’. En dan heeft hij het vooral over logistieke bedrijven die zich richten op de buitenlandse markt.
,,De logistiek is hier oververtegenwoordigd. Als die groei doorzet, wordt het tekort aan vakmensen alsmaar groter. Die zul je dan uit het buitenland moeten halen. Sowieso hebben we die arbeidsmigranten de komende tien jaar nog wel nodig, want er is te weinig instroom van vaklui in het mbo.”
Ook uit Brabant -Carbyon wint de eerste Pionier: haalt met grote 'stofzuigers' CO2 uit de atmosfeer
Zijn standpunt dat er in Brabant en Zeeland extra bedrijventerreinen moeten komen - die ook nog eens beter bereikbaar moeten zijn - staat ook in een manifest dat de zuidelijke afdeling van VNO-NCW richt aan het kabinet. Andere belangrijke speerpunten daarin zijn het opheffen van de bouwstop als gevolg van het stikstofprobleem en het zo snel mogelijk verzwaren van het elektriciteitsnet, omdat bedrijven nu belemmerd worden om uit te breiden en te verduurzamen.
Hoog op het wensenlijstje van de ondernemers staat het verminderen van de regeldruk. ,,Een heleboel bedrijven willen werken aan duurzaamheid - zeker onder onze 1700 leden - maar ze worden door regelgeving tegengewerkt. Door al die regels staat de economie op een aantal punten stil. We zijn te veel tijd kwijt om te weten te komen of investeren wel of niet kan. Dat is funest. De overheid zegt dat het juridisch niet anders kan. Maar we zijn verstrikt geraakt in al die regeltjes.”
Een heleboel bedrijven willen werken aan duurzaamheid - zeker onder onze 1700 leden - maar ze worden door regelgeving tegengewerkt
Geneigd alles te willen controleren
Leg meer vertrouwen en vrijheid bij burgers en bedrijven, is het credo van Van Schagen. ,,Wij zijn in Nederland geneigd alles te willen controleren, het systeem waterdicht te maken. Zo gaat er een boel arbeidscapaciteit verloren aan die controle, terwijl we juist handjes nodig hebben, bijvoorbeeld om zonnepanelen te leggen.” In dat kader pleit de Veldhovense ondernemer, die ICT-bedrijf Simac groot maakte, ervoor om besluitvorming meer te decentraliseren, meer over te laten aan de gemeenten dus.
Hij beseft dat het manifest van VNO-NCW iets van de lange adem is, ook wetende dat de economie bij de komende Tweede Kamerverkiezingen niet het meest hete onderwerp is. ,,Uiteindelijk gaat het om de samenleving, niet om de ondernemers. Maar je krijgt pas iets in beweging als zij meer vrijheid en vertrouwen krijgen, met daarbij de aantekening dat je weet dat er ook een aantal daar misbruik van zullen maken.”