InnovatieGroei

Flinke groei starters en veel minder faillissementen in 2021

 
In 2022 zouden we deze posters wel eens steeds vaker kunnen terugzien in de winkelstraten. Foto: ANP.
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Het afgelopen jaar zijn er ruim 120.000 bedrijven bijgekomen, zo blijkt uit het KVK Jaaroverzicht Bedrijvendynamiek. Opvallend is de afname in het aantal faillissementen. In 2021 gingen er 41 procent minder bedrijven op de fles dan in het jaar ervoor. Toch wordt er sterk rekening gehouden met een inhaalslag in 2022.

Lees verder onder de advertentie

In het jaaroverzicht strooit de KVK grif met cijfers. Zo is het het aantal bedrijven in Nederland met 120.521 toegenomen tot 2.199.387. Dit is een stijging van 6 procent. Daarnaast groeide het aantal fulltime zzp’ers met 83.468, oftewel 7 procent. Het aantal mkb'ers bleef gelijk. Het aantal faillissementen laat in 2021 een daling van 41 procent zien ten opzichte van 2020, waarmee het totaal aantal faillietverklaringen in 2021 uitkomt op 1.535.

Veel minder faillissementen in 2021

In de bouw en de zakelijke dienstverlening daalde het aantal faillissementen het hardst, met 22 en 40 procent. De enige sector met een toename in faillissementen is de relatief kleine sector energie, water en milieu, waar er 33 procent meer bedrijven op de fles gingen. Faillietverklaringen namen relatief sterk af in de provincies Zeeland en Drenthe.

Afbeelding: KVK.
Lees verder onder de advertentie

Volgens Josette Dijkhuizen, honorair hoogleraar ondernemerschapsontwikkeling aan Maastricht School of Management, is het het lage aantal faillissementen vooral te danken is aan de steunmaatregelen vanuit de overheid. ,,We moeten echter wel ernstig rekening houden met een inhaalslag aan faillissementen in 2022. Uiteraard is dit afhankelijk van het verloop van de pandemie en de verdere economische ontwikkeling.“

Lees ook: Aantal faillissementen daalde in 2021 verder dankzij steunmaatregelen

Veel starters in gezondheidzorg en bouw

Dan naar de starters. De grootste groei van het aantal starters is te zien in de sectoren gezondheid (27 procent), bouw en logistiek (beide 19 procent) en de horeca (15 procent). De gezondheidssector kent ook een grote groei. In deze sector is een toename in bedrijven die zich richten op de ondersteuning en begeleiding van gehandicapten, maatschappelijk werk, welzijnswerk voor ouderen en de kinderopvang.

Lees verder onder de advertentie

Dijkhuizen: ,,De meeste groei van starters zit dus in sectoren waar op dit moment de grootste potentie zit, zoals gezondheidszorg en bouw. Een van de redenen hiervoor is dat door de huidige krapte aan personeel in deze sectoren meer mensen die werkzaam zijn in deze sectoren overgestapt zijn van een loondienstverband naar ondernemerschap.“

Lees ook: Startende ondernemers draaien meer omzet dan ze vooraf verwachtten