Nieuws Innovatie
Is Apple magie kwijt sinds overlijden Steve Jobs?
Tim Cook had tien jaar geleden de onmogelijke taak om Steve Jobs op te volgen bij Apple. Hij maakte er een ongekende geldmachine van, en toch krijgt hij kritiek dat Apple niet meer vernieuwend is. Terecht?

Foto's: Shutterstock.
Deze maand (oktober) tien jaar geleden overleed visionair Steve Jobs aan de gevolgen van kanker. Verloor het Amerikaanse bedrijf dat Jobs in 1976 oprichtte toen ook zijn innovatieve vermogen? Het is maar aan wie je dat vraagt. Aandeelhouders dragen Tim Cook op handen. Apple werd in het jaar dat Cook ceo werd ook het meest waardevolle bedrijf ter wereld met een beurswaarde van 377 miljard euro. Het was ongekend, maar het valt geheel in het niet met de huidige waarde: 2,3 biljoen dollar. Even in cijfers: 2.300.000.000.000 dollar (zo’n 2 biljoen euro), weet het AD te melden.
"De beste graadmeter voor het succes van Tim Cook is de waarde van het bedrijf en die is exponentieel toegenomen. Van beleggers krijgt hij het hoogste cijfer denkbaar."
Een absurd abstract bedrag. Misschien helpt dit: Apple is evenveel waard als Shell, Heineken, Adyen, ASML, Samsung, VW Group (Volkswagen, Porsche, Audi, Skoda, Seat), Tesla, Dell, Unilever, KLM-Air France, Siemens, Total en Airbus samen. Nog een vergelijking: we moeten met alle Nederlanders samen twee jaar en zes maanden werken zonder een cent uit te geven om alle aandelen Apple te kunnen kopen. Is het dat waard? Vorig jaar boekte ’s wereld grootste bedrijf een omzet van 274 miljard dollar en maakte 57 miljard dollar winst; 49 miljard euro winst, bijna een miljard euro per week.
Niet slecht meneer Cook. ,,De beste graadmeter voor het succes van Tim Cook is de waarde van het bedrijf en die is exponentieel toegenomen. Van beleggers krijgt hij het hoogste cijfer denkbaar. Ik ben heel erg onder de indruk van zijn prestaties’’, zegt internetondernemer en techjournalist Alexander Klöpping.
"Voor de aandeelhouders en de klanten is het fantastisch, maar de tijd dat er steeds geheel nieuwe dingen werden gepresenteerd is verdwenen"
Dan nu de kritiek. Apple zou niet meer innoveren. Echt grote vernieuwende producten zoals het grafische besturingssysteem, de dunne laptops, de iPod en de iPhone zijn er onder Cook niet meer gekomen. De magie van Apple onder leiding van Steve Jobs zou weg zijn.
'Cook is meer de boekhouder'
,,Ja, Cook is meer de boekhouder, afkomstig uit de logistiek, die alles wil optimaliseren’’, zegt Gonny van der Zwaag van Apple-site iCulture. ,,Voor de aandeelhouders en de klanten is het fantastisch, maar de tijd dat er steeds geheel nieuwe dingen werden gepresenteerd is verdwenen.’’ De iPhone was in 2007 zo revolutionair dat heel de telecomwereld en computerindustrie overhoop werd gegooid. Van der Zwaag: ,,Ze kunnen het nog wel. Met de Apple Watch én de tablet én de draadloze oortjes zijn ze niet voor niets marktleider.’’
Lees ook: Collectie Ed Bindels (Amac) binnenkort te zien in het grootste Apple-museum van Europa
Klöpping is het absoluut niet eens met de kritiek dat Apple de magie is verloren. ,,De grootste vernieuwing van Apple in de laatste tien jaar zijn de eigen chips die in bijna alle producten zijn te vinden. In de iPads, iPhones en nu ook de laptops. Apple computers zijn op dit moment zoveel sneller dan concurrent Intel kan maken. Apple wint op snelheid en batterijduur, twee dingen waarop kopers letten. Die eigen chips zorgen ervoor dat ook de foto’s en filmpjes beter worden en de games beter draaien. Het is onvoorstelbaar wat voor kwaliteit er uit een iPhone 13 komt vergeleken met de spiegelreflexcamera’s die we vroeger op vakantie meenamen. Ieder jaar worden de processorchips en de camera’s beter.’’
Beiden noemen ook de software met bijbehorende betaalde diensten als grote vernieuwing in het tijdperk Cook. Apple Music, de App Store, Apple Pay, iCloud, Apple Fitness, Apple TV+, het gaat maar door. Die diensten maken inmiddels een omzet van 60 miljard euro per jaar, alleen met de verkoop van iPhones harkt Apple meer geld binnen.
'Apple is een goed geoliede machine die zijn trouwe consumenten weet uit te melken'
Wie eenmaal in het ecosysteem van Apple zit, komt er maar moeilijk uit. Of zoals de Amerikaanse analist Rob Enderle het verwoordt: ,,Ze zijn een financieel bedrijf geworden, een goed geoliede machine die zijn trouwe consumenten weet uit te melken.’’ Er zijn meer dan een miljard Apple-apparaten op de wereld in gebruik. Klöpping: ,,Apple is als water, het is bijna in ieder huishouden aanwezig.’’
Door de eigen snelle kleine chips, zullen ook de nieuwe producten weer komen, voorspelt Klöpping. ,,De Apple chips zijn heel klein, dus de apparaten worden ook weer anders. Steeds dunner. Ik kan me voorstellen dat ze opklapbaar worden. Ik denk dat Apple ook de vorm van de laptop zal veranderen. En er zijn geruchten over nieuwe producten als een virtualrealitybril en een Apple Car.’’
Van der Zwaag vergelijkt Cook met Angela Merkel. ,,Geen revoluties of visionaire vergezichten, maar wel iemand die heel goed op de winkel heeft gepast. De vraag is nu wie er na Cook komt. Hij is tenslotte ook al bijna 61 jaar oud.’’