Veel Bosschenaren kennen Hugo Cooijmans nog als ober van het Hart van Brabant, op de Parade. 'Snelle Hugo' van toen is nu grootaandeelhouder van het Bossche automatiseringsbedrijf Ctac, dat op vrijdag 17 februari 25 jaar bestaat.
Bedrijfsgebouw
Hij wijst naar buiten. "Hier iets verderop schreef ik ons in bij de Kamer van Koophandel." Cooijmans zit met zijn kameraad Henny Hilgerdenaar, nu algemeen directeur bij Ctac, in een kantoor op de derde verdieping van het bedrijfsgebouw op Pettelaarpark. Hier zetelt Ctac sinds 2012.
Hart van Brabant
Het bedrijf is uitgegroeid tot 500 vaste medewerkers en nog eens 200 ingehuurde krachten. Hilgerdenaar was in 1995 de twintigste werknemer die bij Ctac aan de slag ging. De twee kenden elkaar vooral uit het Hart van Brabant, waar Hilgerdenaar klant was. "En toen ik nog bij Fuji werkte, kwam ik Hugo ook vaak tegen op de werkvloer, omdat Fuji een van de eerste klanten van Ctac was."
Kroegeigenaar
Het had niet veel gescheeld of Cooijmans was kroegeigenaar geworden. "In mijn tijd dat ik bij het Hart werkte, wilde ik café De Parade overnemen. We waren bijna rond, maar het ketste af. Iets later ben ik helemaal uit de horeca gestapt."
Bedrijfskunde
Dat was in 1985. Pa Cooijmans wilde dat Hugo de slagerij overnam, maar daar had hij geen trek in. Zoonlief ging toch maar studeren. "Eigenlijk ben ik een geflipte student. Na de havo heb ik een jaartje de HAS gedaan, maar dat werd ook niks. Via NIMA A en B heb ik bedrijfskunde in de avonduren gestudeerd. En zo ben ik in de informatie- en communicatietechnologie beland." In de ICT dus.
Failliet
Hij werkte bij drie ict-bedrijven, Volleman Computer, MAI Basic Four en Holland Computer Systems, kortweg HCS. "Alle drie de bedrijven zijn failliet gegaan, dus ik wist hoe het níét moest." Bij zijn laatste werkgever, HCS, was hij vooral bezig met het implementeren van software van SAP bij bedrijven. "Ik zag dat daar heel veel vraag naar was. Daarom ben ik me met Ctac hierin gaan specialiseren." Het toepassen en beheren van ict-systemen gebeurt nog altijd bij Ctac. Cooijmans: "We werken nog steeds heel veel samen met SAP, het is een van onze belangrijkste werkzaamheden. De andere twee zijn Microsoft en de cloud."
Wolk
Heel simpel gezegd komt werken in de cloud neer op het opslaan, opvragen van gegevens, software en bestanden op een andere plek dan bij het bedrijf zelf. Omdat deze opslagplek vaak niet zichtbaar is, wordt de term cloud, ofwel wolk, gebruikt.
Cloud
Hilgerdenaar ziet hier toekomst in. "Wij hebben in Amsterdam heel veel capaciteit staan om al die data te kunnen beheren. Ik denk dat 60 procent van het Europese dataverkeer door Amsterdam gaat, daar is de bandbreedte namelijk heel groot. Steeds meer bedrijven gaan over op de cloud. Het is veel efficiënter en ook goedkoper."
Bekende klanten
Ctac heeft veel bekende klanten, zoals TomTom, Action en Mammoet. Cooijmans: "Als je in een gemiddelde winkelstraat kijkt, hebben wij zo'n beetje de helft van die winkels als klant." Hilgerdenaar vult aan: "In de toekomst hangt steeds meer af van informatietechnologie. Denk aan webshops, kassaoplossingen en e-commerce. Daar zijn wij natuurlijk alleen maar blij mee."
'21 gulden per aandeel'
Hugo Cooijmans kent de beursnoteringen nog uit zijn hoofd. Het was in 1998 toen hij met zijn bedrijf Ctac voor het eerst naar de beurs in Amsterdam ging. "We openden met 21 gulden (9,50 euro, red.) per aandeel. Bij de eerste notering stonden we al op 49,90 gulden (22,70 euro) en op z'n hoogst stonden we zelfs op 67,80 gulden (30,80 euro)." Het waren de tijden van de 'internetbubbel', zoals Cooijmans het noemt.De beurskoers staat tegenwoordig op 3,70 euro.
"We hebben ook weleens op 60 cent gestaan, in de eerste jaren van deze eeuw. Het gaat nu gelukkig heel goed met Ctac", aldus Cooijmans, die zelf 23 procent van de aandelen in bezit heeft.