Nieuws Innovatie

Googles zelfsturende botsauto

PETER VAN AMMELROOY 14 januari 2016

Googleautozelfrijdend1065

Sinds Californië in de herfst van 2014 experimenten toestond met robotauto's op de openbare weg moest tientallen keren een menselijke bestuurder het stuur grijpen. In een handvol gevallen hadden de auto's anders brokken gemaakt, blijkt uit documenten van de dienst voor het wegverkeer van de Amerikaanse staat, zo bericht De Volkskrant.

De Californische spelregels verplichten bedrijven hun zelfsturende wagens uit te rusten met zaken die een robot niet nodig heeft zoals achteruitkijkspiegels, rem- en gaspedalen en een stuur - met een mens daarachter. De bestuurders van auto's van Google, de pionier op dit terrein, grepen tijdens de 700 duizend kilometer die ze aflegden 341 keer in. In elf gevallen waren er anders ongelukken gebeurd. De cijfers beslaan de testperiode tot eind november.

Jemig"Geen enkele keer was het zoiets als 'jemig, hier hebben we een ramp voorkomen'", zei Googles projectleider Chris Urmson tegenover het persbureau AP. De incidenten tonen volgens hem aan dat de technologie zover is dat de inzittenden op hun handen kunnen gaan zitten. "Maar de technologie is nog niet helemaal klaar. Dat is waarom we onze voertuigen testen met stuur en pedalen." Vorig jaar werd bekend dat Google-auto’s bij negen botsingen betrokken zijn geweest. Telkens lag de fout bij andere weggebruikers.