Nieuws Groei

25.000 tot 300.000 euro nodig? Zo vind je een business angel

Business angels, of angel-investeerders, zijn van onschatbare waarde voor startups en ondernemers die hun businessplan naar de volgende fase willen brengen. Als de bank ‘nee’ zegt, tasten deze informele investeerders soms wel in de buidel. Hier lees je praktische informatie over de wereld van de business angels.

Robert Heeg 28 november 2017

Business angel investeerder startups ondernemers

Wat zijn business angels?

Business angels, of angel-investeerders, is een term die je steeds vaker hoort. Het is een verschijnsel dat met de startup-economie is komen opzetten. Die piepjonge bedrijfjes worden vaak door de meer avontuurlijk ingestelde investeerders op weg geholpen, en niet door gevestigde instituten als banken.

Lees ook: Onderzoek: ondernemers willen investeren in groei

Wat maakt ze anders dan andere investeerders?

Business angels worden ook wel informal investors (informele investeerders) genoemd. Het zijn vaak (voormalige) ondernemers die hun kapitaal hebben vergaard met hun eigen bedrijf, bijvoorbeeld door dat te verkopen of een deel van de aandelen te verzilveren. Zij steken hun eigen geld bij voorkeur in innovatieve nieuwkomers en snelgroeiende bedrijven.

Behalve financieel staan zij de jonge ondernemers ook bij met hun ervaring en hun netwerk. Dat betekent niet dat ze de regie willen voeren, maar ze weten wel graag met wie ze te maken hebben en hoe iemands businessplan in elkaar steekt.

Wat business angels ook anders maakt dan banken, institutionele beleggers of durfkapitaal-maatschappijen is dat ze doorgaans relatief kleinere bedragen investeren. Meestal nemen ze een minderheidsaandeel in een onderneming. En al hebben angels vaak een ruim persoonlijk vermogen, ze kunnen minder frequent spenderen dan investeringsmaatschappijen.

Wanneer met een business angel in zee?

Business angels zijn voor veel beginnende ondernemers een onmisbaar element in hun ontwikkeling. Toen vorig jaar in Nederland Angel Island werd georganiseerd (een event waar startups en business angels elkaar ontmoetten) zei Hella Hueck, presentator van het RTL Z-programma Toekomstmakers, dat ondernemers vaak beginnen met eigen spaargeld, geld van familie, of een crowdfundingsactie.

Maar in de tweede fase, waarin je een product echt moet gaan maken of een klant moet gaan zoeken, wordt het lastiger volgens Hueck. ‘Van een bank of investeringsmaatschappij krijg je, nog zacht uitgedrukt, de middelvinger. Die business angel zit dus net in die fase daartussen. Die investeert tussen de 25.000 en 500.000 euro.’

Overladen

René Reijtenbagh, van de Vereniging Business Angels Netwerken Nederland (BAN NL), voegde daaraan toe dat ze ‘overladen worden met financieringsverzoeken’. Dat komt volgens hem door de toenemende aandacht voor ondernemerschap in Nederland maar zeker ook omdat banken zich sinds de crisis aan veel scherpere regels moeten houden bij het uitlenen van geld. Een angel kan dan uitkomst bieden.

Business angels zijn handig wanneer:

  • Je in de tweede fase van een jonge onderneming zit en echt je product gaat maken en/of klanten gaat benaderen.
  • Je bedragen tussen de 25.000 en 300.000 euro van investeerders nodig hebt.
  • De banken en investeringsmaatschappijen je verzoek afwijzen.

Wanneer is jouw onderneming interessant voor een business angel?

Volgens de site Venture Media beoordelen angel-investeerders ondernemers en hun plannen eerder op gevoel en intuïtie dan op basis van documentatie. Wat ze wel essentieel vinden is het track-record van de ondernemer.

Ook belangrijk is de fysieke afstand. Omdat business angels graag persoonlijk bovenop hun investering zitten, stoppen ze eerder geld in bedrijven die niet al te ver uit hun buurt liggen zodat zij er eventueel snel langs kunnen. Het gaat tenslotte om hun eigen geld dus willen ze zoveel mogelijk hun best doen om van jouw bedrijf een succes te maken.

Niet de enige

Besef altijd dat je niet hun enige investering bent; angels hebben misschien wel miljoenen op de bank maar ze spreiden hun risico. De informele investeerder steekt bij voorkeur genoeg geld in een onderneming om het rendabel te maken qua kosten en inspanning; dus niet minder dan 25.000 euro maar ook niet meer dan enkele tonnen.

Wat zijn de risico’s?

De ene business angel is de andere niet en er kleven wel degelijk risico’s aan het inroepen van hun hulp. Zo zijn het vaak ervaren ondernemers, maar niet altijd. Dit hoeft volgens Venture Media niet noodzakelijk tot problemen te leiden, maar de ondernemer of kapitaalzoeker moet zich er wel van bewust zijn.

Ook waarschuwt de site dat een angel-investeerder weliswaar een succesvolle ex-ondernemer kan zijn, maar dat hij/zij soms geen enkele ervaring heeft in de branche van de starter. Verder hebben de persoonlijke ‘touch’ en kortere lijnen van de business angel wel z’n charme. Het feit dat deze erg dicht op de huid van de starter zit betekent echter ook dat hij/zij sneller kan en zál ingrijpen als dat nodig lijkt.

Waar vind ik een business-angel?

Een goed startpunt is de site van de Vereniging Business Angels Netwerk Nederland (BAN NL), de nationale beroepsvereniging die de business angelsmarkt vertegenwoordigt. Hier staat een overzicht staat van de leden. Aangesloten investeerders kunnen business angels-netwerken en business angels-syndicaten (groepen) zijn, of individuele business angels.

We komen er onafhankelijke investeringsmaatschappijen tegen als TIIN Capital en Matchinvest, maar ook een crowdsourcingpartij als Leapfunder en informal investorplatforms van bekendere geldschieters als ABN AMRO en ING. BAN NL vertegenwoordigt ruim 3000 business angels. RTL Z schatte vorig jaar het totaalaantal van dit soort investeerders in Nederland op 50.000.

Niet het enige

BAN NL is natuurlijk niet het enige netwerk. Op investeerders.nl staat een overzicht van interessante netwerken die actief zijn in het starterssegment. Zo richt het internationale BiD Network zich met name op opkomende markten en gebieden. De Investeerdersclub organiseert Coffee, Tea & Investment-bijeenkomsten, Proposition Preparation Days en Dealmaking Dinners.

Met name de Proposition Preparation Day klinkt leerzaam; tijdens zo’n een sessie wordt met een kleine groep ondernemers gespard onder leiding van een ervaren investeerder. Doel is volgens de club: ‘de ondernemer te helpen de meerwaarde van zijn concept haarscherp in beeld te krijgen.

Pitch neerzetten

Op die manier is hij klaar om op het Dealmaking Dinner een pitch neer te zetten die precies uitlegt wat zijn concept is, waarom dit een goed idee is, maar vooral ook waarom de ondernemer degene is die dit naar het volgende niveau kan tillen.

Hoe benader ik een angel?

In een eerder artikel over dit onderwerp gaf BAN NL al enkele praktische tips voor ondernemers die investeerders willen benaderen.

In het kort nog eens de voornaamste punten:

  • Je propositie moet zoveel mogelijk marktbewijs en tastbaarheid bevatten.
  • Breng een korte samenvatting, presentatie en goed uitgewerkte businesscase mee. Laat de business angel weten wat deze moet inbrengen.
  • Benader niet alle angel-netwerken maar begin eerst heel gericht met één netwerk.
  • Stel een reële investeringspropositie op en zorg ook voor een duidelijke exit-strategie. Business angels houden van avontuur maar niet van te veel risicovermogen en te lange looptijden.
  • Als je geen ervaring hebt met deze investeringsvorm, laat je dan adviseren door een expert.
  • Zoek de connectie: als de investeerder uit jouw branche komt of actief is in jouw regio dan is de kans groter dat deze meegaat in je avontuur.

Hoe word ik zelf een angel?

Zelf de investeringsvleugels uitslaan kan uiteraard ook. Je bedrijf loopt gesmeerd, je maakt mooie winsten, en daar wil je graag iets mee doen. Op de bank zetten heeft weinig zin met de huidige rentestanden en het Amsterdamse vastgoed is al opgekocht. Investeren in andermans avontuur kan dan een perfect alternatief zijn.

Je hebt immers vanuit je eigen ondernemerservaring een scherp inzicht in hoe een goed doortimmerd businessplan eruitziet. Bovendien voelt het fijn om andermans dromen te helpen waarmaken nadat je dat zelf hebt kunnen doen. En ook niet onbelangrijk: door je kapitaal aan een hippe startup te verbinden, voel je iets van die wereldveranderende Silicon Valley-vibe.

Valkuilen

Win win win dus. Of toch niet? Er zijn zeker ook valkuilen. Investeren brengt natuurlijk risico’s mee. Angels moeten een startup daarom eerst goed doorlichten; wat voor mensen zitten erachter? Gaan die het waarmaken? Kijk ook goed of de startup wel aan een vraag uit de markt voldoet; is er behoefte aan een nieuwe dienst of product?

Spring er ook niet moederziel alleen in als beginnende angel, maar kies projecten waarin ook anderen investeren. Ook goed om te weten: RTL Z’s Hueck zegt dat Nederland één van de weinige landen in Europa is waar business angels nauwelijks fiscaal tegemoet worden gekomen.