Nieuws Groei

Toename aantal snelgroeiende bedrijven kwam al voor de coronacrisis tot stilstand

Al voor de coronacrisis nam de veerkracht van de Nederlandse economie af, zo blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit. De toename van het aantal snelgroeiende bedrijven kwam toen al tot stilstand. Herstellen van de crisis zal daarom nog moeilijker zijn, zo voorspellen de onderzoekers.

Van onze redactie 23 oktober 2020

CES tech startups lasvegas

De Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, 's werelds grootste techbeurs, waar ook Nederlandse startups zich presenteren aan de wereld. Foto: Shutterstock

Uit het ScaleUp Dashboard 2020 van de Erasmus Universiteit blijkt dat het klimaat voor snelgroeiende bedrijven het afgelopen jaar is verslechterd. Er zijn niet meer snelgroeiende bedrijven bijgekomen, ook niet vanuit jonge startups die opschalen tot scaleup. Ook voor de coronacrisis was dit een probleem, dat nu extra prangend geworden is. Bijna tweederde van de Nederlandse snelgroeiende bedrijven verliest hun snelle groei na de eerste groeispurt.

Snelgroeiende bedrijven belangrijk voor herstel

Volgens prof. dr. Justin Jansen, die het onderzoek leidde, is dit reden tot zorg. ,,Snelgroeiende bedrijven en succesvolle startups zijn zeer belangrijk voor de weerbaarheid en wendbaarheid van de Nederlandse economie, met name in crisistijd. Door hun flexibiliteit, aanpassingsvermogen en de creatie van nieuwe banen zorgen ze veelal voor een sneller en succesvoller herstel.''

Lees ook: Nederlandse startups als banenmotor: aantal banen groeit ook tijdens coronacrisis

De resultaten van het onderzoek roepen de vraag op of de verschillende coronasteunmaatregelen wel effectief zijn in het stimuleren van ambitieuze groeiondernemers, aldus Jansen. De onderzoekers doen daarom ook aanbevelingen voor steunmaatregelen.

Aanbevelingen voor verandering coronasteun

Zo zou coronasteun meer gericht moeten zijn op het aanjagen van transitie en groei en niet op baanbehoud. Daarnaast moet er gerichte en intensieve ondersteuning van een selectie ambitieuze startups en scaleups komen. Ook wijzen de onderzoekers op het belang van tools en slimme technieken voor bedrijven, die ondernemers antwoorden geven op de vraag hoe zij kunnen groeien binnen een economie in transitie. De onderzoekers denken daarbij bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van serious games om te begrijpen welke veranderingen disruptief kunnen zijn en hoe bedrijven ontwikkelingen als een kans aan kunnen grijpen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.