Nieuws Groei

Tukkers veroveren Nederland met solexen, TukTuks en loopfietsen

Vrienden waarschuwden voor een ‘cv-gat’, toen Robert-Jan Dissel en Maarten Wittgen vol voor hun verhuurbedrijfje in oude solexjes gingen. Inmiddels runnen de Tukkers een miljoenenbedrijf in de toeristische sector. „Je kunt best zeggen dat Twente er leuker op is geworden door ons.“

Joost Dijkgraaf (Tubantia) 15 oktober 2021

Actief twente dissel wittgen solex verhuurbedrijf

De succesvolle ondernemers achter Actief Twente: Maarten Wittgen en Robert-Jan Dissel (rechts) Foto's: Robin Hilberink

‘Wol-ie een echte Tukker spreek’n? Toets dan 1. Aj met pech stoat te kiek’n toets dan 2 en he’j der niks van verstoan? Toets dan 4.’ Het bandje dat argeloze toeristen te horen krijgen als ze naar verhuurbedrijf Actief Twente bellen, zorgt regelmatig voor hilarische taferelen. „Sommige mensen denken vast: ik bel voor een fiets, wat is dit dan weer? We krijgen hier namelijk van alles: van Vlaming, tot Rotterdammer tot Fransman.”

Drie keer achter elkaar gebeld om hilarisch bandje

Eigenaren Robert-Jan Dissel en Maarten Wittgen schieten zelf ook in de lach, als ze denken aan de gezichten aan de andere kant van de lijn, schrijft Tubantia. Maarten: „We worden ’s avonds laat ook wel eens drie keer achter gebeld door hetzelfde nummer. Dan laat iemand het bandje horen aan z’n vrienden.”

Voor de Tukkers staat het vooraf ingesproken bandje symbool voor iets groters: pretpark Twente. Een scooter of fiets huren bij Actief Twente moet namelijk vooral een leuke ervaring zijn, het liefst al vanaf de eerste kiestoon. „Wij hebben altijd gezegd: wij verhuren geen solexen, wij verhuren de streek Twente. Tegenwoordig grappen we wel eens tegen elkaar als hier op zaterdag de parkeerplaats vol staat met honderden auto’s: het is weer druk zeg in pretpark Twente.”

De twee hebben een bijzonder verhaal te vertellen, een ondernemerssprookje bijna. Als gewone jongens uit Denekamp stampten ze vanaf de grond - zonder enige vorm van financiering - een miljoenenbedrijf uit de grond in de toeristische sector in Twente. In de streek van ‘Kiekn Wat ‘t Wordt’ klinkt dat bijna als te mooi om waar te zijn.

"Als je op vakantie naar het buitenland gaat, hoop je daar allerlei leuke activiteiten te doen. Hier in Twente keek eigenlijk niemand daar zo naar, bizar genoeg"

Robert-Jan Dissel, medeoprichter Actief Twente

Tweeduizend voertuigen in eigen beheer aangekocht

Toch is het dat niet. De teller van hun verhuurbedrijf staat inmiddels op vier depots in heel Twente, een werkplaats, drie kanolocaties en oude boerenschuren vol met solexen, e-choppers, loopfietsen, TukTuks, kickbikes en Vespa’s. In totaal hebben de Tukkers bijna tweeduizend voertuigen onder hun hoede, allemaal in eigen beheer aangekocht. In de zomerperiode zijn ze allemaal ook nog eens tegelijk de weg op in Twente. En moeten de Tukkers zelfs geregeld ‘nee’ verkopen.

Niemand in Twente dacht aan toeristische activiteiten

De vraag naar creatieve manieren om Twente te ontdekken is namelijk gigantisch gebleken. En dat had niemand gedacht toen Robert-Jan en Maarten dertien jaar geleden in een business stapten waar niemand echt in leek te geloven: toerisme in Twente. Robert-Jan: „Ik vond het gek. Als je op vakantie naar het buitenland gaat, hoop je daar allerlei leuke activiteiten te doen. Hier in Twente keek eigenlijk niemand daar zo naar, bizar genoeg. Ja: je kon naar het zwembad en het museum, maar echt toeristisch aanbod - los van hotels - was er niet. Ik deed zelf een toeristische opleiding in Breda en leerde daar op een andere manier te kijken naar zaken.”

Een idee was geboren. De combinatie tussen de twee compagnons kwam tot stand tijdens een bijbaantje in de bediening bij Bistro de Zoeker. De een, Robert-Jan, studeerde toerisme in Breda, de andere (Maarten) deed een zakelijke studie aan de andere kant van het land in Groningen. Doordeweeks hadden ze hun eigen studentenleven, in de weekenden sloten ze een vriendschap én een pact.

Lees ook: Paul Tuerlings zei zijn winkel vaarwel en hervond zijn ondernemerspassie bij de ronkende Solex

De streek Twente 'net zo mooi' als Nieuw-Zeeland

Door afstand te nemen, zagen de twee hoe pas hoe bijzonder hun eigen vertrouwde omgeving was. „Toen ik ging studeren scheurde ik met gierende banden weg uit Twente”, vertelt Maarten. „Ik dacht: hier kom ik nooit weer terug. Maar na jaren in Groningen en later Amsterdam werd dat stukje tussen Oldenzaal en Denekamp steeds mooier.”

Robert-Jan had een soortgelijke ervaring: „Op reis in Nieuw-Zeeland maakte ik een tocht in een kano langs witte oevers. Het was prachtig. Een paar jaar later liep ik over het Lutterzand en zag daar iemand in zo’n zelfde kano varen. Toen kwam het besef: fok, het is hier net zo mooi.”

Verhuur vanuit de schuur van hun ouders

Een bedrijfsidee was geboren: de streek Twente verkopen. En hoe kan dat nu beter dan op een vrolijke, creatieve manier zoals op een solex of een e-chopper? Van een spaarpotje dat ze samen opbouwden met de verkoop van horecaproducten via Marktplaats werden tien solexen gekocht, die ze vanuit een schuur bij een van hun ouders gingen verhuren.

Om wat bij te verdienen, ze het leuk vonden én omdat ze kansen zagen. „Dit deed eigenlijk nog niemand.” Het sloeg vanaf de eerste minuut aan. Het bedrijfsmodel werd simpel: zodra er genoeg solexen waren verhuurd, kochten ze weer een nieuwe. En nog één. En nog één. Tien retroscootertjes werden er elf, twaalf, dertien en voor ze het wisten was de schuur te klein. „Alles stopten we weer terug in de zaak, we haalden er nog geen biertje uit.”

"Weet je waar wij het meest verbaasd over zijn? Van juni tot september zitten wij hier met vijf telefoonlijnen, die staat meteen vanaf negen uur roodgloeiend"

Robert-Jan Dissel, medeoprichter Actief Twente

Fysio's, dokters en verhuurders van solexen

Ondertussen proefden de Tukkers in hun omgeving nog steeds weinig geloof in hun nieuwe handeltje in de ‘toeristische streek Twente’. „Wij wilden er voor gaan. Maarten had op een gegeven moment zijn baan opgezegd, later ik ook. Op een avond stonden we op zo’n typisch Twentse verjaardag, aan de praattafel. De ene vriend was net afgestudeerd als fysio, de ander als dokter. Iedereen was serieus bezig, wij hadden een busje voor 500 euro gekocht en verhuurden wat solexen.”

Toen kwam die ene opmerking die de twee in het hart trof. „Een vriend zei: ‘Zouden jullie dit wel doen? Ben je niet bang voor een cv-gat?’ Die kwam wel even binnen, ja. We voelden ons in die tijd zelf ook bijna een soort oudijzerboeren die de streek rondtrokken. Maar we geloofden er heilig in. Die opmerking werd een soort motivatie voor ons. Als we vanaf die dag een goede maand draaiden of ander succesje behaalden, keken we elkaar aan: ‘Denk je wel aan ons cv-gat?’

Lees ook: Nederlandse maker van Gazelle-fietsen voegt Cannondale aan stal toe

Trailers vol e-choppers en solexen door het land

Inmiddels bloeit het verhuurbedrijf als nooit tevoren en groeit het nog altijd. Twaalf Tukkers zijn er in vaste dienst, in het hoogseizoen werken er met oproepkrachten bij zelfs zestig mensen. Met tientallen hotels in de omgeving sloten ze verhuurdealtjes. Trailers vol met e-choppers en solexen worden door het hele land gereden voor bedrijfsfeestjes en andere evenementen die ‘creatief vervoer’ nodig hebben.

Op het ‘hoofdkwartier’ langs de Denekamperstraat in Beuningen - in het gebouw waar vroeger een kaasmakerij zat - is het standaard spitsuur, op de donkere maanden rond de feestdagen na. Tijdens de coronazomers werden de beste jaren ooit gedraaid. Twente kwam steeds meer in Nederland te boek te staan als toeristische hotspot. Robert-Jan: „Weet je waar wij het meest verbaasd over zijn? Van juni tot september zitten wij hier met vijf telefoonlijnen, die staat meteen vanaf negen uur roodgloeiend. Dan belt een stel uit Rotterdam: kunnen wij vandaag nog een e-bike huren bij jullie? Die rijden in een dag zo op en neer om hier in Twente te fietsen. Zoiets blijft onwerkelijk voor ons.”

De keerzijde van het succes

Met de groei kwam ook de kritiek, bijvoorbeeld van mensen uit de omgeving die vinden dat het landschap te veel vervuild wordt door toeristen en stinkende brommers van Actief Twente. Moeten we onze mooie streek niet wat meer geheim houden voor de rest van Nederland, in plaats van te vervuilen?

Wat betreft dat laatste: daar zijn de Tukkers al langer mee bezig. Sinds een paar jaar is elk nieuw voertuig elektrisch. Bijna de hele vloot is al ‘e’ intussen - en dus geruisloos. Dat eerste ligt lastiger, ziet Robert-Jan. „Mensen die op de mooiste plekjes van Twente, nee van heel Nederland, wonen, zien steeds meer toeristen voorbijkomen. Dan snap ik dat je daar gek van wordt. Wij proberen met iedereen rekening te houden, maar maken ook gebruik van de openbare weg en geven juist veel verschillende routes mee. Toeristen komen natuurlijk óók voor de rust.”

"Mensen vragen mij wel eens: had je dit nou gedacht, toen je met tien solexjes begon vanuit die schuur? Ja, eigenlijk wel, zeg ik dan. En dat meen ik"

Robert-Jan Dissel, medeoprichter Actief Twente

Er is ook een andere kant, vinden ze zelf. Actief Twente heeft de regio ook verrijkt, leuker en veelzijdiger gemaakt, en het totale aanbod aan activiteiten verhoogd. Vrijgezellenfeesten in deze regio starten niet zelden bij het verhuurbedrijf van de Denekampers. „We hebben Twente zeker leuker gemaakt, met alles wat er valt te huren en te doen. Zelfs mensen die hier al vijftig jaar wonen komen na een tochtje met ons soms helemaal verbaasd terug.”

Aanbieden van complete vakantiereizen als volgende stap

Waar het stopt? Hoe ver Actief Twente kan komen? En hoe lang ze ermee doorgaan? Robert-Jan en Maarten durven het niet te zeggen. „We hebben nog zoveel plannen, bijvoorbeeld het aanbieden van complete vakantiereizen, zowel in de regio als daarbuiten. Daar zijn we nu mee bezig. Een vet outdoorbedrijf, dat leek ons altijd wel wat. En zo voelt het nu ook als ik hier rondkijk.”

Zelf werken de mannen nog altijd tachtig tot negentig uur in de week, hoewel ze inmiddels ook een beetje proberen te genieten van het succes. „Het feit dat we nooit investeerders hebben gezocht en de hand op de knip hielden, vind ik achteraf wel eens de verkeerde zuinigheid. We stopten alles terug in de zaak en betaalden onszelf jarenlang superweinig uit. Die teugels hebben we nu een beetje laten vieren. We mogen ook genieten.”

Lees ook: Fietsenwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond

Nooit echt bang geweest voor cv-gat

En dat cv-gat? Daar hoeven ze zich geen zorgen meer over te maken. Robert-Jan: „Mensen vragen mij wel eens: had je dit nou gedacht, toen je met tien solexjes begon vanuit die schuur? Ja, eigenlijk wel, zeg ik dan. En dat meen ik. Wij voelden, proefden aan alles dat hier gemiste kansen lagen. Dat is wel gebleken.”

Corona bracht Actief Twente de beste zomer ooit

Het voelde eerst alsof ‘een doek compleet werd weggetrokken onder hun bedrijf’ en ‘alles instortte’, vertelt Robert-Jan Dissel. Bij Actief Twente verdwenen in maart 2020 alle boekingen uit het systeem toen de omvang van de coronapandemie duidelijk werd. „Met tonnen vloog het de boekhouding uit. Wat gebeurt hier, dachten we? Je voelde het gewoon wankelen. Bizar om mee te maken.”

Wat na de uitbraak een rampzomer leek te worden, werd in werkelijkheid hun beste zomer ooit. Heel Nederland bleef in Nederland op vakantie en wist de weg naar het verhuurbedrijf in Twente te vinden. „Alles wat we verloren op groepen en bedrijven - normaal 60 procent van onze omzet - werd gecorrigeerd door individuele mensen.” Ook in 2021 bleef het topdrukte langs de Denekamperstraat. Pas na deze herfstvakantie loopt de drukte naar verwachting terug.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws