Nieuws Groei
De man achter Funda: het succesverhaal van Adjan Kodde
Nadat hij de techniek voor Funda maakte ging het voor de wind bij internetondernemer Adjan Kodde. Klanten als KLM, en Jumbo stonden in de rij. In dit interview vertelt Adjan over de successen.

Internetondernemer Adjan Kodde. Foto: Dirk-Jan Gjeltema
Als elfjarig jongetje weet Kodde al dat hij de wereld gaat veroveren, zo schrijft PZC. De jongste in het negen kinderen tellende gezin Kodde woont aan het lommerrijke Ravelijn de Groene Jager in Goes. Hoogtepunt van het jaar is de ZLM Tour. ,,In de reclamekaravaan van de wielerwedstrijd zag ik al die grote merken voorbijkomen. Het fascineerde me enorm.”
Je ging dus voor de opleiding reclameontwerper?
,,Bijna. Ik studeerde voor grafisch ontwerper in Rotterdam. Dat was allemaal handwerk. Toen ik klaar was, droegen ze de eerste Apple-computers binnen. Wat ik had geleerd, was ineens niet meer actueel.”
Je werd al snel één van de eerste internetgoeroes van Zeeland. Hoe kwam dat zo?
,,Ik werd benaderd door Jeroen Bakker, de oprichter van ZeelandNet. Bakker was er ongelooflijk vroeg bij. Hij was de vijfde internetprovider van Nederland. Ik wist niks van computers, maar Jeroen zei: ‘Jij kan ontwerpen dus kom eens praten’. De volgende dag zat ik om half negen in Kamperland. Daar ging ik de eerste websites van ZeelandNet maken.”
Maar je bleef niet lang. Waarom?
,,Ik had in drie jaar alles aangeraakt. Websites gebouwd voor Roompot, Delta, de provincie tot en met Bruynzeel Keukens. Maar ik wilde toch liever voor grote merken werken.”
En lukte je dat?
,,Ja. Ik had een mailtje gestuurd naar Netcast, één van de eerste grote internetbureaus. Netcast werkte onder meer voor de Postbank, KPMG en Coca-Cola. Die grote merken dwongen de internettechneuten samen te werken met de reclamejongens. Dat boterde natuurlijk voor geen meter, want dat waren twee totaal verschillende culturen. Netcast vroeg me een creatieve afdeling op te zetten voor de kleine klanten. Dat wilde ik wel, onder de voorwaarde dat ik de verkoop ook mocht doen. ‘Want ik hou niet van kleine klanten’, voegde ik er schalks aan toe.”
,,Eind jaren 90 ging het los met de dot.com bubble. Netcast groeide snel. Wij werkten ons een slag in de rondte, gedreven door de mogelijkheden die internet bood. We hadden een beetje dat Steve Jobs-gevoel. Ons bedrijf maakte heel gerichte toepassingen. Systemen voor transacties bijvoorbeeld, zoals de eerste versie van Postbank internetbankieren. Ik verwezenlijkte toen al één van mijn dromen.”
Ergens begon het te wringen?
,,Een beetje wel. Netcast was deels eigendom geworden van mediabedrijf Wegener. De bekende Maurice de Hond was er toen IT-directeur. Er was één Nederlands internetbureau dat graag Netcast wilde overnemen: Lost Boys, opgericht door Michiel Mol, zoon van de grondlegger van Capgemini. Het waren wilde tijden. Met de privéjet van Michiel, die hij ook aan anderen verhuurde, vlogen we naar Londen. Michiel knipoogde: ‘Op jouw stoel zat vorige week nog Michael Jackson’. In Londen stonden twee snelle auto’s klaar waarmee we de stad in scheurden. En daar kochten we dan even snel een internetbureau.”
,,Lost Boys was het eerste bedrijf dat een Formule 1-team sponsorde, namelijk Jos Verstappen, de vader van Max. Ik heb een evenement meegemaakt dat we met duizend mensen werden uitgenodigd op Zandvoort om achter Jos Verstappen in een tweezits Formule-1-auto mee te rijden. Nee, ik was geen passagier. Met mijn 1,98 meter paste ik er niet in.”
Snelle jongens, snel geld. Was dat niet jouw wereld?
,,Toen Netcast in handen kwam van Lost Boys veranderde de bedrijfscultuur, maar ik wilde ook mijn eigen dromen waarmaken. Daarom richtte ik met een paar mensen ons eigen internetbureau Mirabeau op. Het moment kon niet slechter. In maart 2000 stond een blonde mevrouw op het Damrak die twee duimen in de lucht stak. Dat was Nina Brink van World Online dat de beursgang maakte. Het werd een fiasco, waarna de hele internetmarkt als een pudding in elkaar zakte.”
Lees ook: Het geheim van Ben Woldring: waarom hij niet ‘nodeloos wil doorgroeien’ met zijn vergelijkingssites
En jij zat met de gebakken peren?
,,Jazeker. We waren net Mirabeau begonnen, maar veel bedrijven geloofden niet meer in het internet. Ik verdiende plotseling niks meer.”
Hoe ben je er bovenop gekomen?
,,Ik las dat de Nederlandse Vereniging van Makelaars een platform voor huizen wilde oprichten. Daar hadden ze een apart bedrijf voor opgericht, Funda. Ik kende de directie al. Ik dacht: ‘Hier gaat iets gebeuren, die moet ik even bellen’. Mirabeau mocht een advies schrijven over welke technologie het beste voor Funda kon worden gebruikt. Maar we wilden het zelf ook graag maken. De NVM stemde gelukkig toe.”
Waarom is Funda zo’n succes geworden?
,,Het vinden van jouw ideale huis is een weg waarop je concessies aflegt. Normaal doet de makelaar dat. In de interface van Funda hebben we daarom allerlei filters ingebouwd. Op die manier kun je snel afwegen wat voor jou belangrijk is: bijvoorbeeld de garage of voldoende ruimte voor je zeven kinderen. Door dat gebruiksgemak is Funda een enorme hit geworden. Ook doemde het fenomeen op dat we nog steeds kennen, namelijk gluren bij de buren. Iedere makelaar wilde plots zijn woningaanbod op Funda kwijt, waardoor het ledental van de NVM groeide als kool. Later mochten ook niet NVM-leden op Funda. De dekking is nu 99,9 procent. Vandaag de dag is Funda nog steeds een enorme money machine.”
Funda was het vlaggenschip dat voor groei van jouw internetbedrijf Mirabeau zorgde. Nieuwe klanten zoals Jumbo, KLM/Air France, Transavia en China Southern Airlines klopten bij jullie aan. Je opende nieuwe kantoren in Nederland en buitenland en had 350 werknemers aan boord. Waarom verkochten jullie het vijf jaar geleden aan de Amerikaanse multinational Cognizant?
,,Mirabeau was het grootste internetbureau van Nederland, maar op een gegeven moment sprongen de private equity fondsen er als sprinkhanen op. Dat betekent dat met vreemd vermogen groei wordt ingezet. Als je niks doet, ben je binnen de kortste keren marktleider af. Als je erin meegaat, krijg je iemand op de achterbank die elk moment een ruk aan het stuur kan geven. Daar had ik geen zin in.”
Steenrijk geworden?
,,Wat een vraag... ” Er volgt een lange stilte. Bedeesd: ,,Ik werk voor mijn plezier, niet omdat het moet.”
En toen terug naar Zeeland?
,,Ik had een lekker leven in Amsterdam. Mijn vriendin Franka woonde vlakbij. We besloten een woning te kopen in Midwoud, waar onze kinderen zijn geboren. Ik kon er niet echt aarden. Dus in 2018 terug naar Zeeland, ook omdat de kinderen nog klein waren. Funda bleek handig, hahaha. We wonen nu lekker rustig in hartje Middelburg.”
Samen met Maaike van Geloven heb je in de pandemie het boekingsplatform Allyourz.nl gemaakt: een combinatie van overnachten en de provincie beleven, compleet met boeken en betalen. Kruipt het bloed waar het niet gaan kan?
,,Er moest wat gebeuren in Zeeland nadat de VVV Zeeland ter ziele was gegaan. Boekingsites als Booking.com en Airbnb richten zich steeds meer op de regio. De Zeeuwse vrijetijdssector is met 18 miljoen overnachtingen economisch enorm belangrijk. Daar gaat per jaar twee miljard euro in om. Als Zeeland moeten we ons natuurlijk niet de kaas van het brood laten eten. We kunnen veel zelf. Daarom bedachten we Allyourz. Wat hielp is dat het Zeeuws Participatiefonds en veertien ondernemers uit de vrijetijdssector aandeelhouder werden.”
Allyourz won onlangs de Zeeuwse Pioniersprijs. Waarin onderscheidt jullie platform zich van andere aanbieders zoals IloveZeeland en HelloZeeland?
,,Allyourz is met afstand de grootste en biedt meer gebruiksgemak. Zo zijn er bijvoorbeeld 150 bestaande reserveringssystemen aan ons platform gekoppeld. En iedere aanbieder van vakantiewoningen, ook de kleine verhuurder, kan op Allyourz terecht. Wat ons vooral onderscheidt, is dat we ons richten op een gebied, niet specifiek op een accommodatie. Dat doet geen enkele boekingssite.”
,,Via Allyourz zijn nu 1400 unieke accommodaties te boeken. Ook staan er 400 restaurants, 100 vrijetijdsbestedingen en tientallen winkels op. Je kunt bijvoorbeeld naast je vakantiehuis ook een sloep huren of een restaurant boeken.”
,,We zijn in Zeeland inmiddels Booking.com voorbijgegaan en daarmee het platform met het grootste aanbod in de provincie. Maar we zijn er nog niet. De kosten gaan nu nog voor de baat uit.”
Paspoort Adjan Kodde
Adjan Kodde (52) uit Middelburg is medeoprichter van de Zeeuwse boekingssite Allyourz.nl. Eerder werd hij bekend als bouwer van de huizensite Funda voor de Nederlandse Vereniging van Makelaars.
Zijn internetbureau Mirabeau was jarenlang marktleider in Nederland en telde klanten als KLM en Jumbo. Kodde is getrouwd met Franka (48). Samen hebben ze drie kinderen: Philine (11) en de tweeling Quinten en Kiara (9).