Nieuws Groei

Adriana Conzalez Hulshof (Amsterdam Art Weekend): 'Activiteiten vervijfvoudigd, veel meer bezoekers'

Het Amsterdam Art Weekend dat morgen begint, is in zes jaar uitgegroeid tot een succesvol internationaal evenement met vijftig commerciële en non-profitinstellingen. Hoe afzwaaiend directeur Adriana Gonzalez Hulshof dat heeft aangepakt, lees je in dit Parool-stuk.

Jan Pieter Ekker | Foto Charlotte Odijk 22 november 2017

Adriana Gonzalez Hulshof amsterdam art weekend

'Ik heb met ontzettend veel plezier voor Amsterdam Art gewerkt. We zijn begonnen in mijn huiskamer, hebben het vanaf de grond opgebouwd, en Amsterdam internationaal écht op de kaart gezet als culturele, creatieve stad. Maar na zes jaar is het tijd voor nieuwe plannen." Van 23 tot en met 26 november is de zesde editie van het Amsterdam Art Weekend (AAW), de laatste onder leiding van directeur Adriana Gonzalez Hulshof (36). In de afgelopen zes jaar is het AAW uitgegroeid tot een succesvol internationaal evenement voor hedendaagse kunst, waaraan meer dan vijftig commerciële en non-profitinstellingen deelnemen, variërend van galeries en experimentele tentoonstellingsruimten tot academies en musea.

Stedelijk

Toen Gonzalez Hulshof begon, werd het Stedelijk verbouwd, was het Rijksmuseum gesloten, had centrum voor hedendaagse kunst De Appel geen huis en kampten daardoor ook de Amsterdamse galeries met teruglopende belangstelling. Een groep galeriehouders, directeuren van kunstpodia en verzamelaars vroegen haar een plan te maken om het tij te keren.

Lees ook: Bianca van der Lee (Chaud Devant) wint Amsterdamse Ondernemersprijs

Commercie

"Ik was bekend met alle verschillende facetten van kunst; van de inhoud tot de commercie," zegt Gonzalez Hulshof, die eerder 'gallery director' was bij galeriehouder Paul Andriesse en partnerships had opgezet bij het Prins Claus Fonds. Ze had veilinghuizen van binnen gezien, als art consultant gewerkt en ze had in een voormalige tandartsenpraktijk een pop-up tentoonstelling gemaakt met jonge kunstenaars waar een heel nieuw, jong publiek op was afgekomen.

Netwerk

"Dat kwam door ons netwerk, en dat netwerk hebben we ook weten te mobiliseren voor Amsterdam Art. Als ik nu zie hoe we de hele stad - en ver daarbuiten - in beweging hebben gebracht voor de kunst, ben ik daar heel erg blij mee. Het aantal activiteiten is vervijfvoudigd, het aantal deelnemers is verdubbeld, net als het aantal kunstenaars dat te zien is. De bezoekersaantallen zijn enorm toegenomen. In relatief korte tijd hebben we echt heel veel gerealiseerd." Ze stopt even. "Maar het kan natuurlijk altijd doorontwikkeld worden."

Avontuur

Ze blijft tot 1 februari in dienst. Wat ze daarna gaat doen weet Gonzalez Hulshof nog niet. Niet naar het Stedelijk in elk geval, en de Rijksakademie, die op zoek is naar een opvolger voor de in onmin vertrokken directeur Els van Odijk, hoeft ook niet bij haar aan te kloppen. "Ik ga andere dingen doen. En ik wil een grote reis gaan maken met mijn man. We zijn afgelopen zomer getrouwd, het is een goed moment voor dit avontuur."

Profijt

Het Stedelijk Museum is een van de deelnemers aan het AAW; in de publicatie vertelt de vorige maand vertrokken directeur Beatrix Ruf over de Borgmann-tentoonstelling die komend weekeinde opent. "Wij werken samen met het instituut, niet alleen met de directeur. Natuurlijk maak ik me zorgen over wat er gebeurt; het AAW bestrijkt het totale aanbod van hedendaagse beeldende kunst in Amsterdam en het hoe beter dat gepresenteerd wordt, hoe meer profijt we daar met z'n allen van hebben. Dit is zonde; er zijn alleen maar verliezers."

Uitdagende programmering

Gonzalez Hulshof: "De uitdagende programmering van Ruf heeft het Art Weekend een grote impuls gegeven. Verder ga ik er (het vertrek van Ruf, red.) geen uitspraken over doen, ik weet nu eenmaal niet tot in detail wat daar allemaal is gebeurd."

Geïnspireerd

Gonzalez Hulshof legt liever de nadruk op al het moois wat er te zien is tijdens het AAW. "Iso is een nieuw initiatief van Florence Parot, die tien jaar als curator van het Centre Pompidou, midden in de hedendaagse kunst in Parijs heeft gestaan en Amsterdam dusdanig interessant vindt dat ze hier iets op gaat zetten. Dat is buitengewoon stimulerend voor de rest van het veld, ik hoop dat mensen daardoor geïnspireerd worden."

Experiment

Een andere noviteit is dat er vanaf deze editie een land wordt uitgenodigd voor een presentatie. "In samenwerking met de alternatieve Nederlandse kunstbeurs Kunstvlaai hebben we een programma opgezet met zes Kunstvereine uit Duitsland. Dat concept kennen we hier niet, maar het model - anders dan onze galeries zijn Kunstvereine niet commercieel - sluit denk ik heel goed aan bij wat er in Amsterdam gebeurt. Ze hebben een wat experimenteler programma en Amsterdam is bij uitstek dé plek voor experiment en jong talent."

Aanpoten

Tijdens het AAW pakt het Eye Filmmuseum uit met kunstenaar Rafaël Rozendaal, de Rijksakademie stelt zijn ateliers open, het Idfa vertoont kunstzinnige documentaires. "Het is te veel om op te noemen," beaamt Gonzalez Hulshof. "Maar daarover klagen zou vreemd zijn. Op de Biënnale van Venetië of Art Basel ben je ook niet klaar in één dag. Er zijn nu eenmaal heel veel geweldige dingen te zien in Amsterdam. Het is even aanpoten."

Amsterdam Art Weekend: 23 t/m 26 november. Programma op amsterdamart.com

In relatief korte tijd hebben we echt heel veel gerealiseerd.

Adriana Conzalez Hulshof, Amsterdam Art Weekend.