Nieuws Groei
Zelfs order van Witte Huis voor deze Nuenense ondernemer
AEDvoordelig in Nuenen levert levensreddende apparaten. Oprichter Roelof Janssen heeft daarmee succes: onder zijn klanten zijn zelfs gemeenten, de TU/e en EU-ambassades. „Het mooiste is als mensen bellen dat iemand gered is.”

Roelof Janssen in de tuin van zijn bedrijf AEDvoordelig in Nuenen. Dat groeit zo hard, dat er nieuwe kantoorruimte in opslag gebouwd gaat worden. Foto: Doris van Gool / DCI media
Als kind handelde Roelof Janssen (52) in Best al in allerlei spulletjes, dus ja, hij ziet zichzelf als een echte ondernemer. Zijn bedrijf AEDvoordelig groeide de afgelopen tien jaar zelfs uit van ‘een hobby in de avonduren’ tot een zaak met elf man personeel, zo schrijft het ED.
Toch is zijn florerende zaak in AED’s geen ‘gewone’ handel, vindt hij. „Het is haast geen verkopen wat wij doen”, vertelt hij in zijn bedrijfspand in Nuenen. „We helpen bij het maken van de juiste keuze voor een product dat iemands leven kan redden.”
De AED is inmiddels gemeengoed in Nederland: op zo'n 25.000 plekken hangen of staan deze draagbare apparaten die levensreddend kunnen zijn wanneer iemand een hartstilstand krijgt.
Dat Janssen de markt op ging van de automatische externe defibrillator is deels toeval. „In 2012 werd ik koning bij het gilde in de wijk Eeneind waar ik woon. Dan kom je automatisch in het bestuur. We moesten een AED inkopen, ik verdiepte me erin en dacht: dát is het.” Janssen werkte toen zo’n tien jaar als zelfstandig trainer en coach in verkooptechniek, maar zocht een ‘zinvol’ product om een nieuw bedrijf omheen te bouwen.
Persoonlijke aanpak
Janssen viel iets op. „Veel leveranciers van AED’s waren heel zakelijk, hadden vooral een medisch verhaal.” Als ervaren commercieel adviseur dacht hij: dat kan beter en begon de webshop aedvoordelig.nl. „Ik ben meer van de persoonlijke aanpak. Met een AED verkoop je niet alleen een product, maar je biedt ook service en onderhoud.”
Die aanpak sloeg aan. Aanvankelijk handelde Janssen bestellingen af in de avonduren naast zijn andere baan, maar het werd al gauw nachtwerk. Zo’n zes jaar geleden legde hij zich volledig toe op de handel in AED’s en begon het personeelsbestand te groeien.
„Wij zijn dag en nacht bereikbaar. Als een AED is gebruikt bij een reanimatie, nemen we contact op en gaan we langs. Mensen willen soms hun verhaal kwijt, we maken de AED weer in orde en lezen de gegevens uit en overhandigen die aan het ziekenhuis, zodat de arts weet wat er is gebeurd.”
"In de Amerikaanse ambassade hangen AED’s die wij geleverd hebben. Dat is gaaf, krijg je ineens een order van Het Witte Huis"
The White House
Hoeveel klanten Janssen heeft? „Véél”, zegt hij met een lach. „Denk aan gemeenten, de TU/e, ziekenhuizen, cafés, hotels, sportclubs, appartementencomplexen en ambassades in Brussel bij de Europese Unie. In de Amerikaanse ambassade hangen AED’s die wij geleverd hebben. Dat is gaaf, krijg je ineens een order van Het Witte Huis.”
Lees ook: Mede-oprichter Check Marco Knitel 7 maart co-host De Ondernemer Live
Aan klantenwerving doet Janssen niet echt: de meeste opdrachten komen binnen door mond-tot-mondreclame, of doordat mensen zoeken op internet en dan vallen voor het ‘voordelig’ in zijn bedrijfsnaam. AEDvoordelig is volgens Janssen een ‘redelijk grote speler’ op de markt. „Er zijn zo’n vijf echt grote leveranciers, daarna komen wij.”
Bij de zaak aan de Spegelt in Nuenen komt binnenkort een uitbreiding van kantoor en magazijn. De komende jaren wil Janssen ‘blijven groeien’. „Sinds kort leveren we ook alarmknoppen onder de naam mijnSOS. Ik wil niet de grootste worden, wel de beste. Groei en omzet is leuk, maar het mooiste blijft wanneer mensen bellen om te zeggen dat ze iemand gered hebben met een AED die wij geleverd hebben.”