Nieuws Groei
Afschaffing roamingkosten: dit zijn de addertjes onder het gras
Door nieuwe EU-regels kun je er vanaf 15 juni van dit jaar vrolijk op los surfen tijdens je vakantie zonder met een hoge mobiele telefoonrekening thuis te komen. Of toch niet helemaal? Er zitten, hoe kan het ook anders, een aantal addertjes onder het gras. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Het was jaren wachten op de afschaffing van roamingkosten, maar nu is het eindelijk zo ver. De tijd dat je in Roemenie of Spanje een McDonald’s moest vinden om te skypen met het thuisfront is voorbij. Politici vonden dat er één telefoonmarkt moest komen. Er is toch ook een vrije markt voor goederen, personen en geldstromen, zo redeneren ze. Het besluit van de EU is een grote overwinning voor voormalig eurocommissaris Neelie Kroes, die een vervent voorstander is van de afschaffing van roamingkosten.
De voordelen van de nieuwe regels zijn evident, maar is het écht zo rooskleurig als wordt geschetst? Kun je nu uren Netflixen aan de Costa of met Spotify op je oren Europese steden verkennen? En hoe zit het met bellen van en naar het buitenland? Met deze haken en ogen moet je rekening houden.
Bellen naar het buitenland niet goedkoper
Bellen vanuit Nederland naar een ander Europees land is nog steeds even duur. Het is zelfs mogelijk dat providers die prijs verhogen om het verlies aan roamingkosten te compenseren. Maar bel je vanuit een ander Europees land naar Nederland dan komen daar géén extra kosten bij kijken.
Roaming geldt nog steeds voor landen buiten de EU
Zorg dat je zeker weet dat je vakantieadres in een Europees land is. Dat klinkt logisch, maar Zwitserland maakt bijvoorbeeld geen deel uit van de Europese Unie. Daar hebben sommige providers roamingkosten afgeschaft, maar anderen hebben ze juist verhoogd.
Lees ook: Youfone: van faillissement tot succesvolle telecom speler
Buiten-bundel-kosten verhoogd
Gratis internetten en bellen in het buitenland klinkt verleidelijk en dat is het dan ook. Maar daar schuilt het gevaar in dat je je databundel overschrijdt. En laten veel providers juist die buiten-bundel-kosten flink hebben verhoogd. Oppassen dus.
Bestaande contracten blijven geldig
Bedrijven met bestaande contracten krijgen altijd een aangepast tariefplan, waardoor het heel goed kan zijn, dat mensen veel meer moeten gaan betalen. Tevens is het optimaliseren van telecomcontracten niet altijd mogelijk tijdens de periode van de overeenkomst. Het komt dus voor dat de buitenbundeltarieven gaan zorgen voor een stijging van de kosten.
Onbeperkte bundel is dat in het buitenland niet
Die onbeperkte belbundel klinkt ideaal maar hij geldt niet in het buitenland. Providers als Tele2 en T-Mobile beschikken over een fair use-policy. Dat komt er op neer dat zij een maximum aan gigabytes stellen in het buitenland. Bij Tele2 is dat 6gb en voor T-Mobile geldt 10gb.