Nieuws Groei

Almeloos Kara maakt bedrijven zelfvoorzienend met energiecentrale

Warme voeten voor 10.000 gezinnen in Ede, met dank aan het Almelose Kara Energy Systems. Het bedrijf maakt energiecentrales voor kleinschalige toepassing in wijken en bedrijven. Dat schrijft Tubantia.

Ferry de Goeijen | Foto: Frans Nikkels 6 oktober 2017

Kara Almelo energiecentrale

Nog maar zes weken, dan staat er in Daarlerveen een grote energiecentrale. Met dank aan Kara Energy Systems uit Almelo is Klein Kromhof Houtvezels dan zelfvoorzienend op het gebied van verwarming en stroom. "Door middel van hun eigen restafval: het hout dat overblijft", zegt directeur Henk-Paul Visser.

Marktpleider

Het bedrijf is actief over de gehele wereld - in maar liefst 26 landen staan ketels van Kara. "In Engeland en Ierland zijn we zelfs marktleider", vertelt mededirecteur Robert Reinders. En hoewel stevig verankerd in Almelo (zie kader), was het vaderland lange tijd een onbedienbaar gebied.

Lees ook: Drie bedrijven trekken in voormalige garage Almelo

Duurzaamheidssubsidies

Torenhoge milieu-eisen vormden een belemmering, maakten de investering voor bedrijven en overheden te duur. Maar daar is verandering in gekomen. Sinds er duurzaamheidssubsidies beschikbaar zijn, is biomassaverbranding ook steeds interessanter in Nederland, merken ze bij Kara.

Voorloper

"Hier zijn de milieueisen het hoogst, en dat maakt het moeilijk. Maar dat houdt tegelijk in dat we nu ver voorlopen op concurrenten uit het buitenland, doordat we gedwongen worden tot onderzoek en ontwikkeling", zegt Visser.

Investering terugverdienen

"Een energiecentrale in dit land plaatsen houdt in dat er speciale filters op moeten. Die filters, die we ontwikkeld hebben, zijn nog duurder dan de installatie. Maar dankzij subsidies is het hier nu rendabel. En dan zie je dat het interessant wordt voor bedrijven, als ze na een jaar of twee, drie de investering hebben terugverdiend."

Private sector

Van daaruit profiteert ook de private sector. Inmiddels zijn zelfs 10.000 huishoudens in de gemeente Ede voorzien van warmte vanuit de reusachtige ketels die aan de Plesmanweg worden gefabriceerd. "Door middel van het eigen snoeihout en afvalhout kan de gemeente op duurzame wijze hele wijken warm houden. Bovendien zijn ze van dat afval af", vertelt Reinders.

Windmolenbroek

Energieneutrale steden: het is de toekomst. Maar er zitten nog steeds haken en ogen aan. "Zo'n centrale is uit financieel oogpunt alleen nog interessant in wijken die al stadsverwarming hebben of nieuwbouwwijken, waar het benodigde leidingwerk aangelegd wordt", vertelt Visser.

"Windmolenbroek zou zich er prima voor lenen. Daar liggen de leidingen al en kun je de ketels zo op aansluiten. Moet je de infrastructuur nog aanleggen in een bestaande wijk, dan ben je een vermogen kwijt. Dat is financieel gezien niet interessant. Nu nog niet", aldus Reinders.

Eigen ketel

Ooit zal er een schaarste zijn aan fossiele brandstoffen en zullen gasaansluitingen in huishoudens verdwijnen, weten ze bij het Almelose bedrijf. Bovendien, waarom zou ieder huishouden een eigen ketel moeten hebben als het technisch gezien ook centraal geregeld kan worden?

Tendens

"Dat is wel de tendens. Kijk naar je eigen gezin. We kijken series op Netflix in plaats van dat we een dvd kopen. En we luisteren muziek via Spotify, zonder een cd aan te schaffen. Daarin zie je: we willen wel het gemak maar niet het bezit. Dat zal ook zo zijn met een ketelinstallatie als je mensen die mogelijkheid biedt: wel de warmte, niet de ketel en de onderhoudskosten. Onze grootste ketelinstallatie van Kara levert 7,5 megawatt aan energie op, tegenover een ketel van 25 kilowatt die je thuis hebt hangen. Daar kun je heel wat huishoudens van verwarmen."

XL Businesspark

En, zoals in het geval van Klein Kromhof, complete fabrieken. Visser: "We onderzoeken de mogelijkheid om XL Businesspark op die manier van warmte en stoom te kunnen voorzien. In combinatie met bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens kun je dan helemaal energieneutraal zijn. De ketels leveren namelijk niet zoveel stroom op. Net als windmolens te weinig warmte kunnen produceren."

Met snoei- en afvalhout kan gemeente wijk verwarmen

Robert Reinders