Aangeboden door American Express

Podcast

De meeste klanten vind je niet via één kanaal

Succesvol ondernemen vergt flexibiliteit en veerkracht, om kansen te zien en te benutten, onder uiteenlopende omstandigheden. CEO John Wilson van de Fixami-groep uit Tilburg kende dit jaar gemengde gevoelens: succes voor zijn bedrijf, terwijl hij ook zag hoe zwaar andere ondernemers het hebben. Mede daarom ook veel e-commerce-tips in onderstaande podcast: spreiding is de sleutel.

Thomas Hendriks 4 december 2020

De Fixami-groep is eigenaar van succesvolle platforms als gereedschapcentrum.nl. Die naam werkt goed in Nederland en past bij de wijze waarop het bedrijf door de twee oprichters op een zolderkamertje werd opgezet. Maar inmiddels is het bedrijf actief in vier landen en past een universele naam beter. En zoals ze het zelf zeggen: met ruim 160 medewerkers, e-commerce platforms in Nederland, België, Frankrijk en Spanje en een omzet van €47 miljoen in 2019, is de Fixami-groep een vooraanstaande speler in deze branche en marktleider in Nederland en België.

Met veel voorraad ingespeeld op schaarste

Mede door die positie en kennis van de markt vroeg het bedrijf al vroeg in het jaar, voor het eerst in zijn bestaan, een krediet aan bij de bank. Het doel: de voorraad vergroten. Want, dachten ze, als de crisis werkelijk zo toeslaat als men verwacht, gebeuren er twee dingen: consumenten moeten binnen blijven én ze hebben behoefte aan goed gereedschap voor de klusjes die altijd bleven liggen. Wilson in de podcast: ,,We zagen al vroeg dat er wel eens schaarste zou kunnen ontstaan vanwege de productie van het meeste gereedschap in Azië. Op basis van onze gezonde cijfers kregen we een krediet en hebben we met een paar miljoen euro de voorraad ‘hardlopers’ 50 tot 60 procent vergroot. Dit zijn producten waarvan wij, als er schaarste ontstaat, graag voldoende in huis willen hebben. Dat opschalen in voorraadpositie is niet gelukt. We hebben het wel ingekocht, maar het ging ook allemaal veel harder dan verwacht de deur weer uit.”

"Mond tot mond reclame en de customer experience op marktplaatsen als bol.com en Amazon zijn heel belangrijk."

John WIlson

Foto Kees Bennema

E-commerce: niet één soort klant en één kanaal

In Tilburg is de blik op de toekomst: groeien en meer landen binnenhalen. En dat allemaal via e-commerce. Hoe pakken Wilson en collega’s dat aan? ,,Voor ons is er niet één soort klant of één soort kanaal. Wij zijn heel breed georiënteerd. We gebruiken SEA, SEO, emailmarketing, google shopping en search-engines. Maar mond tot mond reclame en de customer experience op marktplaatsen als bol.com en Amazon zijn ook heel belangrijk. We vragen ons af: waar kan onze klant zich bevinden? We zitten overal. Dat is goed voor je merk en de branding, en het zorgt er voor dat je een klant die wel aan één kanaal gewend is en altijd op dezelfde manier wil kopen ook kunt bedienen."

Vraag van Joep Verbunt over omgaan met SEO-updates

In de tweede podcast stelde Joep Verbunt van Matt Sleeps een vraag aan John: hoe ga je om met het feit dat grote zoekmachines als Google plotseling een update doen waardoor je van de tweede plek in de lijst naar de twintigste zakt? Wilson: ,,Als je jezelf afhankelijk maakt van één techniek, zoals SEO, dan kan het gebeuren dat je je positie kwijtraakt als er van buitenaf veranderingen worden doorgevoerd. Ook hierbij ligt het antwoord in de spreiding waardoor je op verschillende platformen zichtbaar bent en blijft.”

Lees het artikel of luister de podcast van Joep Verbunt hier: Slaapverwekkende filmpjes en 120 dagen op proef: zo verkoop je een matras

Mix van betaalmethoden

Zoveel klanten, zoveel voorkeuren. Ook als het gaat om de manier van betalen. Wilson: “Er zijn weinig klanten die maar één betaalmethode in hun digitale wallet hebben zitten.” Hij kiest daarom voor een mix van betaalmogelijkheden. “Als het gaat om inkoop levert gebruik van de zakelijke betaaloplossingen van American Express ons een cashflowvoordeel op doordat je niet meteen hoeft te betalen. Bovendien worden al je inkopen in één systeem geïmporteerd, wat weer voor efficiency zorgt."

Omarm e-commerce

Tot slot van deze korte serie podcasts een tip van John Wilson voor ondernemers die nadenken over een webshop: ,,Kijk niet naar de bedreiging van e-commerce, maar omarm het. Het kan hand in hand gaan met fysieke winkels en elkaar versterken.”

Flexibiliteit en creativiteit

Dit is de derde van een driedelige podcastserie waarin ondernemers aan het woord komen over de wijze waarop zij, samen met hun medewerkers, de ontwrichtende omstandigheden van 2020 hebben opgevangen. Ook is er veel aandacht voor hun visie op de toekomst van hun bedrijf. De eerste podcast, met Hans Scheffer van Helloprint, beluister je hier. De tweede podcast, met Joep Verbunt van Helloprint, beluister je hier.

Deze podcastserie wordt mede mogelijk gemaakt door American Express. Ga voor meer inspiratie naar Business Class Trends & Insightsvan American Express.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details