Nieuws Groei

Waarom Amerikaanse bedrijven Nederland steeds vaker links laten liggen

Amerikaanse bedrijven kiezen steeds vaker een ander land dan Nederland wanneer ze zich in Europa vestigen, schrijft het AD. De Amerikanen zijn kritisch over het Nederlandse vestigingsklimaat en vinden dat ons land snel veranderingen moet doorvoeren. ,,Nederland is niet automatisch meer de eerste keuze."

Sander van Mersbergen | Foto: ANP 22 mei 2018

Zuidas adam anp

Kritiekpunten zijn onder meer de Nederlandse vennootschapsbelasting en een gunstige belastingregeling voor expats, die binnenkort op de schop gaat. ,,Er is wel degelijk enige zorg", zegt Patrick Mikkelsen, directeur van AmCham, de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland. ,,Eerst was Nederland haast automatisch de bestemming voor Amerikaanse bedrijven. Dat is niet meer zo. Nu kijken ze ook naar bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Zwitserland."

Van oudsher zijn de VS een belangrijke investeerder, maar ook uit de cijfers blijkt dat de interesse van de Amerikanen daalt. In 2017 waren er 68 Amerikaanse investeringen, blijkt uit het jaarverslag van de Netherlands Foreign Investment Agency. In 2016 waren dat er nog 88. Ook in 2015 lag het aantal projecten met 75 hoger dan vorig jaar.

Lees ook: Koffiereus Starbucks moet miljoenen dokken

Het aantal banen dat de Amerikanen met deze investeringen creëren in Nederland, daalt logischerwijs ook. In 2016 waren het er ruim meer dan vierduizend, nu minder dan drieduizend. Daarmee is Noord-Amerika nog maar net de grootste banenschepper onder de buitenlandse investeerders, net voor de rest van Europa en Azië.

Aantrekkelijk

De Amerikanen zouden graag zien dat Nederland afziet van het aanscherpen van de expat-regeling. Die regeling biedt werkgevers de mogelijkheid om een deel van het loon, maximaal dertig procent, belastingvrij te verstrekken aan buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland werken. In april kondigde het kabinet aan de duur van deze regeling te verkorten van acht naar vijf jaar.

Mikkelsen zegt dat ook het tarief van de winstbelasting in Nederland 'niet concurrerend' is in vergelijking met sommige andere landen, bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. Het vorig jaar aangetreden kabinet besloot weliswaar het tarief in stappen te verlagen, maar naar de zin van AmCham gaat die verlaging niet ver genoeg.

De Amerikaanse Kamer van Koophandel deelde zijn zorgen vorige week nog met Wopke Hoekstra, de Nederlandse minister van Financiën. Overigens is de boodschap niet alleen maar negatief, stelt Mikkelsen. ,,Nederland is nog steeds een aantrekkelijk land, met een hoog opgeleide bevolking en een goede infrastructuur. Maar we willen wel een signaal afgeven."