Nieuws Groei

Sportstech-investeerder Danny Cortenraede slaat handen ineen met NBA-kampioen Bradley

Goede ontwikkelingen voor sportstech-investeerder Danny Cortenraede. In zijn jacht op samenwerkingen met (oud)topsporters is hij als partner van Venturerock Valley Inc na onder andere Mark van Bommel uitgekomen bij NBA-topbasketballer én kampioen Avery Bradley.

Robbert Daalder 20 februari 2023

Danny cortenraede unicorn hunters amerika

Danny Cortenraede, partner van investeringsmaatschappij Venturerock.

Investeren in beginnende techbedrijven die bijdragen aan verbeterde prestaties van topsporters, topteams en hun honderdduizenden fans is waar Danny zich in Amerika met Venturerock mee bezighoudt. Om deze startups en hun diensten of producten op waarde te schatten, is de aanwezigheid van ervaren professionals voorwaarde nummer één.

Omdat steeds meer van deze professionals de waarde van Venturerock inzien, neemt de bereidheid in de vorm van samenwerkingen langzaam toe. ,,Mark van Bommel is daar inderdaad een voorbeeld van”, begint Danny. ,,Hij speelde in het verleden bij voetbalclubs als PSV, FC Barcelona, Bayern München en AC Milan, maar ook voor het Nederlands elftal. Momenteel is hij coach bij Royal Antwerp FC in België. Mark brengt als investeerder en partner veel ervaring mee.”

Lees ook: Danny Cortenraede maakt impact in Amerika: 'Persoonlijke missie om ondernemers succesvol te maken'

Experts helpen Danny Cortenraede gedegen oordeel te vellen

,,Hoe zich dat concreet uit? Van een startup kregen we laatst een handige tool aangereikt die je kunt toepassen bij videoanalyses van wedstrijden en trainingen. Zoals je weet analyseren trainers continu. Nu heb ik een aardig neusje voor ondernemerschap, maar als we echt diep de tech in gaan, dan heb ik gewoon experts nodig om een gedegen oordeel over het product of de dienst te kunnen vellen. Dit is het deel waar Mark in beeld komt.”

,,Om erachter te komen of spelers en trainers daadwerkelijk baat bij deze tool kunnen hebben, lieten we hem ernaar kijken. Hij stelde kritische vragen die wij vervolgens weer bij de founders konden neerleggen. Ook hebben we de analist waarmee Mark jaren samenwerkte erbij gehaald. Gesprekken met dit soort experts brengen de antwoorden die je moet hebben om conclusies te trekken.”

'Ik kan me geen miljoenenmissers veroorloven'

,,In dit geval bleek deze tool net niet helemaal geschikt voor het absolute topvoetbal. Zo’n samenwerking scheelt ons enorm veel tijd, energie en super veel geld. We investeren tot wel drie miljoen dollar per bedrijf; een dergelijke misser kan ik me niet veroorloven.”

Avery Bradley scorend voor de LA Lakers tegen de Sacramento Kings. Foto: ANP.

Precies om die reden is Danny bijzonder blij dat Avery Bradley ook bij Venturerock is ingestapt als partner. ,,Binnen de NBA (’s werelds hoogste basketbal niveau, red.) weten wij ook niet alles. Soms heb je anderen nodig om tot de juiste beslissingen te komen. Je moet het ook niet allemaal zelf willen doen. Het mooie is dat wanneer je met Avery praat, je direct merkt dat hij op een andere manier over dingen nadenkt. Veel meer als een topsporter.”

NBA-kampioen Avery Bradley wil meer dan alleen investeren

Net als in de samenwerking met Mark van Bommel zullen Danny en Venturerock de vruchten plukken van Avery’s ervaring. Het grote verschil tussen beide professionals is dat de basketballer de samenwerking ook is aangegaan om zelf te groeien als ondernemer en investeerder.

,,Je mag Avery echt een NBA-ster noemen. Hij speelde onder andere voor Boston Celtics, Miami Heat en LA Lakers. Bij die laatste club basketbalde hij met de grootheid LeBron James en samen vierden ze in 2020 zelfs het NBA Championship. Hoewel hij het nog niet officieel heeft aangekondigd, is Avery inmiddels gestopt en om die reden krijgt hij van alle kanten aanbiedingen. Om NBA-commentator te worden bijvoorbeeld. Dat sloeg hij af. Avery wil met mij optrekken. Verder met Venturerock. Geweldig toch? En ja, de kans op een samenwerking met LeBron James is daardoor ook weer groter.”

Sportstech-investeerder Danny Cortenraede: ,,Het is ontzettend waardevol dat een topatleet als Avery Bradley met Venturerock wilt optrekken."

Honderden voorbeelden van topatleten die geld verbrasten

Helemaal onbekend is de nieuwe partner van Venturerock niet met ondernemen en investeren. Zo hielp hij al meerdere bedrijven als angel investor, beheert hij vastgoed en heeft Avery een startup waarmee hij oud-spelers begeleidt die hetzelfde pad als hem voor ogen hebben.

,,En dat valt te prijzen. Hier in Amerika is het voor donkere ondernemers namelijk nog altijd lastig om echt door te dringen in de investeringswereld. Dat veel NBA-spelers hun zakelijke potentie niet benutten, is daar debet aan. Ga maar na, er zijn honderden voorbeelden van topsporters die hun complete vermogen verbrast hebben aan dure auto’s en horloges. Of al hun geld zijn verloren omdat ze de verkeerde mensen vertrouwden.”

Danny Cortenraede: 'Een bedrijf opbouwen is al moeilijk genoeg'

,,Ik begrijp dat ook wel. Deze geweldige atleten weten ontzettend veel van topsport, de juiste mindset en wat ervoor nodig is om op het allerhoogste niveau te presteren. Met investeren en ondernemen zijn veel van hen echter nooit bezig geweest en dus is het niet gek dat zij hier minder in thuis zijn.”

,,Het is mooi dat Avery daar verandering in probeert te brengen”, besluit Danny. ,,En daar helpen wij hem graag mee. Ook dit is een reden om samenwerkingen aan te gaan. Deze jongens hebben door hun bekendheid een gigantisch aantal volgers op hun sociale kanalen en het is belangrijk dat zij zich afvragen wat ze daar in zakelijk opzicht mee kunnen doen. Daar willen wij instappen. De begeleiding bieden om met alle kennis die we in huis hebben succesvol een bedrijf te bouwen. Juist in de beginfase is dat al moeilijk genoeg.”

NBA-topbasketballers Avery Bradley en LeBron James, hier samen actief bij de LA Lakers. Foto: ANP.

Danny Cortenraede: expertblogger bij De Ondernemer

Ook omdat Danny’s streven naar vooruitgang naadloos aansluit bij de missie van De Ondernemer, is hij op ons platform een van de expertbloggers. Zijn er ontwikkelingen in Amerika die gerelateerd zijn aan het bedrijfsleven, dan schrijft de topondernemer annex investeerder daarover en/of bellen we hem voor ons wekelijkse radioprogramma De Ondernemer Live.

,,Wat komt erbij kijken wanneer je in Amerika gaat ondernemen? Welke kansen en valkuilen zijn er? Hoe doet men hier überhaupt zaken? Allerlei vragen die ik graag uitlicht voor ondernemers die er misschien ook wel over nadenken om deze kant op te komen. Wellicht zijn ze zelfs geknipt voor Venturerock.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws