Nieuws Groei
Ondernemer/influencer Bas Smit start sportconcept The Padellers
Ondernemer en influencer Bas Smit is klaar voor het sport- en festivalseizoen van 2021. Hij verbindt zich aan The Padellers en de tweede editie van ‘De Amsterdamse Zomer’. Zijn ambitie? „Ik zet vol in op wat er wél kan: gezellig samenzijn.”

Bas Smit (rechts) en John Ewbank bereiden De Amsterdamse Zomer voor in het Olympisch Stadion. Foto: Floris Heuer
The Padellers is een nieuw Amsterdams concept, geboren uit de meest populaire sport van dit moment: padel. Voor Bas Smit een vertrouwd verhaal. Hij speelt het spel al vijftien jaar op zijn vakanties is Spanje. „Hier is padel, na voetbal, dé nummer twee sport van het land. En dat begrijp ik. Voor padel heb je namelijk geen jarenlange training of een perfecte backhand nodig. Jong en oud, man of vrouw; iedereen geniet hier van. Dat vind ik leuk. Daar wilde ik wat mee.” Daarom zet Smit zich nu binnen The Padellers in als investeerder, ambassadeur, verbinder, creatief én enthousiast speler. Dat doet hij in samenwerking met 4PM Sports.
Lees ook: Bas Smit wil wereld veroveren met slimme selfservice-automaat Junea
Hard hollen, van Amsterdam tot Duitsland
Binnen een paar weken opent The Padellers een tweede locatie in Amsterdam. Daarna volgt een flink aantal locaties, verspreid door het hele land. Het plan? Hard groeien. Van Amsterdam tot Eindhoven. En van grote steden tot kleine dorpen. „Op dit moment hollen we behoorlijk hard. We bouwen nieuwe banen en zoeken de samenwerking op met kleine verenigingen die slagkracht missen. Tegelijkertijd kijken we over de grens, in Duitsland bijvoorbeeld. Daar is padel, net zoals hier, bijzonder snel opkomend. Dat biedt mooie kansen.”
Lekker lachen: jouw rally op social media
Of Smit van nature een sportfanaat is? Niet echt, zegt hij. „Als je goed kijkt, en ook als je minder goed kijkt, zie je dat ik geen sixpack heb. Ik houd van bourgondisch genieten en van heel veel gezelligheid. Kortom, ik ben gemaakt voor plezier. En dat heb ik, met vrienden en familie, tijdens een potje padel.”
„Binnenkort hangen er bij The Padellers camera’s. Dat wordt gieren, zeker als er iemand onderuit glijdt”
Nog een nieuwtje? Er is een app in de maak. Daarmee steekt Smit in op verbinding. „Padel doe je in groepjes van vier. Zoek je nog een duo? Dan geef je dat aan in de app. Daarmee brengen wij spelers met elkaar in contact. En weet je wat extra leuk is? Binnenkort hangen er bij The Padellers camera’s, waardoor je de wedstrijd terug kunt kijken. Vanuit de app knal je jouw rally zo op social media. Dat wordt gieren, zeker als er iemand onderuit glijdt.”
Padel: wat is dat precies voor sport?
Padel is een racket- en balsport voor twee spelers of voor paren, waarbij een bal, die lijkt op een tennisbal, met een racket over een net gespeeld dient te worden. Het is een mix van tennis en squash.
Bij padel moet de bal over het net op de speelhelft van de tegenstander worden geslagen, zonder dat de bal eerst een van de wanden raakt. De bal blijft echter in het spel als deze eerst de grond raakt en daarna pas een van de wanden. Dit zorgt voor langere rally's en betekent ook dat tactiek belangrijker is dan kracht, aangezien de bal steeds kan terugkeren.
Padel ontstond in 1969 in de Mexicaanse badplaats Acapulco. De bedenker was zakenman Enrique Corcuera, die thuis niet genoeg plaats had om een tennisbaan aan te leggen, dus bedacht hij een soortgelijke sport. Hij bakende een terrein van 10 bij 20 meter af met 3 tot 4 meter hoge muren. Een net scheidde beide zijden. Aangezien het veld kleiner was, dacht hij eraan om niet met tennisrackets te spelen, maar met kleinere houten rackets.
Met Bas Smit terug naar het gevoel van 1928
Dat ‘samenzijn’ noemt Smit ook als dé drijfveer voor de tweede editie van De Amsterdamse Zomer. In de maanden juni, juli, augustus en september opent hij de poorten van het Olympisch Stadion voor een reeks intieme voorstellingen. Dat doet Smit samen met zijn vrouw Nicolette van Dam, 4PM Entertainment en John Ewbank. „De setting van het Olympisch Stadion brengt een geweldige historie met zich mee. Wanneer je over de baan naar binnenloopt, voel je gewoon wat zich daar in 1928 afspeelde. Daarnaast is het er heerlijk vertoeven, zo in de buitenlucht. Dat maakt dit evenement overigens ook helemaal corona-proof.”
Lees ook: Toch een feestje buiten? Dit bedrijf lanceert platform voor drive-in festivals op locatie
Van één groot feest naar 98 kleine feestjes
Volgens Smit kun je tijdens De Amsterdamse Zomer geheel verantwoord een feestje aan je eigen tafel bouwen. „Mijn vrouw en ik staan bijzonder positief in het leven. Wij staren ons niet blind op wat er niet kan, maar kijken liever naar wat er wél kan. Ik zie mijzelf dan ook niet als het ondeugende jongetje, maar eerder als het creatieve kind. Zo is De Amsterdamse Zomer ook ontstaan. Vorig jaar wilden we een gigantisch feest neerzetten. Het plan? Een vol stadion met 28.000 man. Dat feest ging niet door. Dan kun je denken: ‘wat een drama’, maar wij besloten gewoon om 98 kleine feestjes te geven. Niet bij de pakken neerzitten, maar omdenken en doen. Daar krijgen wij energie van.”
“Over de corona-lockdown kun je denken: ‘wat een drama’, maar wij besloten gewoon 98 kleine feestjes te geven”
Deze zomer staan er 150 shows op het programma, maar het intieme gevoel, dat blijft. „Op De Amsterdamse Zomer sta je niet hutje-mutje tussen 20.000 man. Nee, hier geniet je comfortabel, aan je eigen tafel van diverse shows. Bijkomend voordeel: je wordt gezien door je favoriete artiest. Die persoonlijke touch, blijkt nu onze kracht.”
Niet voor het geld, maar voor de gezelligheid
De Amsterdamse Zomer is één van die projecten die Bas Smit een bijzonder warm hart toedraagt. „Ik zie dit als een stel vrienden dat samen iets heel moois neerzet. Wij doen dit niet voor de poen. Daar is het evenement veel te klein voor. Waar we het wel voor doen? Voor een gezonde dosis gezelligheid. Daar zijn we volgens mij allemaal wel aan toe.”
De Amsterdam Zomer in het Olympisch Stadion: intiem, corona-proof evenement. Foto: Floris Heuer