Nieuws Groei
Bedenker waterfles-met-pillendoosje kan opschalen na Dragons’ Den
Grote man, klein flesje, goed verhaal. De Rotterdamse startup-ondernemer Joop Opmeer (27) had zondagavond niet veel tijd nodig om vijf Dragons tegen elkaar uit te spelen met zijn YOS Bottle, een waterfles mét pillendoosje. Handig voor wie regelmatig medicijnen of supplementen inneemt en verlegen zit om water. Hoe verliep het hem na zijn succesvolle pitch bij Dragon's Den?

We zijn inmiddels vijf maanden verder. Het optreden van Opmeer in het tv-programma Dragons’ Den werd eind november 2019 opgenomen. In de uitzending van 26 april zien we hoe met name vier investeerders in twee duo’s om zijn aandelen strijden: Michel Perridon met Won Yip en Nikkie Plessen met Pieter Schoen. Bedragen van 150.000 euro worden genoemd.
Opmeer komt met een tegenbod waarmee hij Plessen en Perridon aan elkaar koppelt voor 120.000 euro en ieder 7 procent van zijn aandelen. De duo’s worden gebroken en Opmeer heeft twee investeerders die de voor hem belangrijke toegevoegde waarde bieden: kennis en marketingpower. ,,Maar toen begon het natuurlijk pas,” kijkt Opmeer terug.
Lees ook: Nanny Nina verovert oppaswereld; twee investeerders via Dragons' Den
YOS: Your Organized Supplements
YOS staat voor ‘Your Organized Supplements’. Opmeer kwam net afgestudeerd van het HBO op het idee voor een combinatie van waterfles en pillendoosje toen hij zag hoe zijn moeder dagelijks worstelde met het tijdig innemen van haar medicijnen. Ze sloeg het soms maar over omdat ze onderweg was. Opmeer ontdekte dat verkeerd medicijngebruik een groeiend probleem is, met negatieve gevolgen: de gezondheid van de medicijngebruikers lijdt eronder én het kost de maatschappij veel geld.
,,Ik bedacht het concept en ben naar Litouwen gegaan voor het prototype. Oost-Europa, gemakkelijk om naartoe te vliegen en toch goedkoop. Ik had geen werkkapitaal, was net terug van een wereldreis na mijn studie. Met het prototype kwam ik terecht bij een fabrikant in Nederland die zei: ‘ik ga het voor je maken en voorfinancieren.’ Vorig jaar maart hebben we de fles gelanceerd.”
"Na de productintroductie ben ik in mijn eentje met een display onder mijn arm overal binnengestapt. Inmiddels zijn we 600 apotheken verder, maar ben ik nog steeds éénpitter."
Het eerste jaar van zijn onderneming, zonder werkkapitaal, Opmeer heeft een beeldend vergelijking: ,,Het is net alsof je een huis koopt en meteen helemaal aflost, maar je hebt geen geld meer om van te leven. Na de productintroductie ben ik in mijn eentje met een display onder mijn arm overal binnengestapt. Inmiddels zijn we 600 apotheken verder, maar ben ik nog steeds éénpitter. Heel bewust, ik had eerder personeel kunnen aannemen, maar ik vond het nog niet het juiste moment. Nu is daar wel budget voor. We hebben een kantoortje, er gaat nu wel iets veranderen.”
'Perridon is fan van een goed businessplan met een gedachte'
En die verandering heeft natuurlijk te maken met de investering van de Dragons. ,,In de uitzending kreeg ik een mooie toezegging. Daarna kom je in een boekenonderzoek terecht: businessplannen, huidige omzet, jaarverslag. Dat was in januari en dan begint het pas. De deal op televisie is eigenlijk het startschot van de onderhandeling. We zijn vijf maanden bezig geweest: businessplannen, octrooien, noem maar op. Uiteindelijk is alles bij Michel Perridon en zijn team terecht gekomen."
,,Hij is een man van z’n woord en fan van een goed businessplan met een gedachte erachter. In het gehele traject heb ik veel samengewerkt met een adviseur en oud-collega van Perridon. Ik heb hem gevraagd om zich ook voor een klein percentage in te kopen. Ik ben super blij met deze constructie, beter had het niet kunnen uitpakken! Begin april is alles rondgekomen.”
Lees ook: Nationaal Ondernemers Onderzoek: dóór met innovatie
En toen kwam de coronacrisis...
Een mooie deal, middenin de coronacrisis, die ook het bedrijf van Opmeer niet ongemoeid liet. Hij komt in aanmerking voor de Tozo-maatregel, de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers. ,,De crisis raakt je natuurlijk als bedrijf. Veel verkooppunten zijn dicht. Dat is jammer. Maar ik heb zulke lage kosten, de productie is in Nederland, ik woon nog in een studentenflatje. Ik kan het gemakkelijk lang uitzingen. En we hebben zulke mooie plannen, dat gaan we overleven.”
Van startup naar scale-up
Die plannen hebben vooral betrekking op de transitie van startup naar scale-up. ,,Je verkoopt natuurlijk maar één product. Mensen hebben altijd een reden om het niet te kopen. Ze vinden 14,95 te prijzig, of hun pillen passen er niet in. Als je wilt opschalen heb je een productrange nodig: een extra medicijndoosje voor een dag in plaats van een week bijvoorbeeld, een normale waterfles, iets extra’s voor supplementen. Daardoor verander je van startup in scale-up.”
Inmiddels is er octrooi aangevraagd voor een nieuwe toevoeging aan de range. In september wordt dat product geïntroduceerd. Dan is het ook tijd voor extra personeel. ,,Voor sales, want daar gaan we straks mee knallen!”