Nieuws Groei

Het geheim van Ben Woldring: waarom hij niet ‘nodeloos wil doorgroeien’ met zijn vergelijkingssites

Al bijna een kwart eeuw groeit Ben Woldring gestaag door met zijn imperium in vergelijkingssites. Maar voor het grote geld is de ondernemer nooit gevallen. Is het Groningse nuchterheid of zit hier iets anders achter?

Van onze redactie 13 december 2022

Ben woldring bencom group vergelijkingssites groeien

Ben Woldring. Foto: ANP.

Ben Woldring heeft er zijn levenswerk van gemaakt om ingewikkelde materie inzichtelijk te maken voor de consument. En dat doet de Groningse ondernemer al even. Iedereen kent het verhaal van hoe hij op dertienjarige leeftijd startte met bellen.com, toen zijn ouders maar niet durfden over te stappen op een andere telecomaanbieder en zo de eerste serieuze vergelijkingssite van Nederland opzette.

Inmiddels is hij 37 en heeft hij onder de naam Bencom Group een hele rits aan vergelijkingssites in zijn portfolio. Van Gaslicht.com voor energieaanbieders, tot Poliswijzer.nl voor zorgverzekeraars.

Lees ook: Ben Woldring (ceo Gaslicht.com) co-host De Ondernemer Live

Tot 7 miljoen unieke bezoekers in Nederland

Ondanks zijn jarenlange ervaring in het ondernemersvak zijn er binnen zijn Bencom Group ‘maar’ een bescheiden aantal van 65 personeelsleden werkzaam. Ook heeft Woldring geen flitsend kantoor aan de Amsterdamse Zuidas, maar houdt hij kantoor in zijn geboortestad Groningen. Dit viel presentator Roland Tameling ook op tijdens de uitzending van De Ondernemer Live, waarin Woldring co-host was. Wat is de reden dat de internetondernemer nooit voor het grote geld heeft gekozen en relatief klein is gebleven?

,,Wij willen dat je naar de vergelijkingssites van Bencom komt, omdat we de beste zijn”, legt hij uit. ,,De echte impact die we maken is het miljoenenpubliek dat je met vergelijkers bereikt. Dat zijn zes tot zeven miljoen unieke bezoekers op jaarbasis. Alleen al in Nederland.”

'Langetermijnwinstgevendheid zorgt ervoor dat je mooie dingen kunt doen'

Volgens Woldring is het bovendien niet zo dat je de Nederlandse sites ‘even door Google Translate haalt’ waarna je de buitenlandse markt op kan. ,,Elk land kent zijn eigenaardigheden en alleen in Duitsland zijn al meer dan duizend energieaanbieders.” Met zijn zonnepanelenvergelijker die hij onlangs startte, ziet de internetondernemer echter wel gelijk uitbreidingsmogelijkheden naar onze oosterburen. ,,Eind vorig jaar hebben we Zonnepanelen Zonder Gedoe in de markt gezet. Qua timing was dat heel lekker, net voor de energiecrisis. Achteraf is dat puur geluk.”

Het geheim van de Bencom Group zit ‘m volgens Woldring in het niet nodeloos willen doorgroeien. ,,De hele organisatie ademt dat. We willen voorlopen en vooral kijken naar langetermijnwinstgevendheid. Die zorgt ervoor dat je ook volgend jaar mooie dingen kan doen. Dat zit ‘m in transparantie, consistentie en goed nadenken bij welke initiatieven je eerst even wil aankijken of je met een succesformule te maken hebt. Met de zonnepanelen is dat nu duidelijk: daarmee gaan we nu over de grens.”

“Veel bedrijven hebben goedkoop geld opgehaald, kijk naar de bezorgdiensten. Die trekken zich nu terug omdat het gratis geld op is”

Lees ook: Deze Limburgse slager zag energiecrisis aankomen en onderhandelde goed over een nieuw vast energiecontract

Online zichtbaarheid voor Woldring belangrijker dan duur kantoorpand

Noem het Groningse nuchterheid of zakelijk inzicht. Feit is dat Woldring al jaren meegaat en menige crises zonder kleerscheuren is doorgekomen. Dat kan niet elke internetondernemer zeggen. ,,Veel internetbedrijven die uit elkaar spatten tijdens de vorige internetbubbel, hadden de mooiste kantoorlocaties op AAA-locaties. Het liefst in de hoofdsteden, want zichtbaarheid was alles. Maar voor ons is zichtbaarheid online veel belangrijker. Die bedrijven vielen bij bosjes om bij het uiteenbarsten van de dotcombubbel.”

Woldring ziet hetzelfde weer gebeuren nu de rentes stijgen en geld lenen duurder wordt. ,,Veel bedrijven hebben goedkoop geld opgehaald, kijk naar de bezorgdiensten. Die trekken zich nu terug omdat het gratis geld op is.”

Bekijk de hele uitzending met Ben Woldring hieronder:

Lees ook: Energietoeslag op je restaurantbon of duurdere gerechten: horeca hoopt op begrip van klanten

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws