Nieuws Groei

Blogger van de maand Raoul Rossou: Vertrouw op je intuïtie

De Ondernemer wordt dagelijks verrijkt met de kennis van diverse bloggers. Elke maand stellen we een van hen uitgebreid aan je voor met een interview. Deze maand spreken we met Raoul Rosou, ook wel bekend als De Groeicoach.

Vincent Krijtenburg 20 mei 2017

Raoul rossou

Bloggen

“Ik blog sinds tweeënhalf jaar voor De Ondernemer omdat ik mijn kennis en ervaring graag wil delen. Mijn doel is dat zo veel mogelijk mensen met plezier -vanuit talent en passie- werken en leven. Daarbij richt ik me met name op ondernemers. “

Uitstel

“Dat het goed is om te bloggen wist ik al langer, maar ik stelde het een lange tijd uit. Ik zeg altijd tegen andere ondernemers: ‘Je moet niet alleen denken, je moet ook doen’. Daarom heb ik daad bij het woord gevoegd en ben ik gaan bloggen. Het is leuk om te merken dat de blogs die ik schrijf impact hebben. “

Het beste uit jezelf


“Ik blog met name over persoonlijke groei en ondernemerschap. Wat kun je doen om het beste uit jezelf te halen? In de basis doe je dat door te leren vertrouwen op je intuïtie. Intuïtie bestaat als sinds de mens bestaat. Tegenwoordig wordt het veel teveel de kop ingedrukt door het verstandelijke. Het begint al op scholen. Je moet je antwoorden kunnen verklaren. Dat is toch raar? Als iets klopt, dan klopt het.”

Carrière

“Ik ben bijna veertig jaar met name in mijn hoofd bezig geweest, onder andere toen ik werkte als innovatieadviseur bij Syntens. Ik had een leuke carrière, goed inkomen, goed werk. Maar ik miste iets. Dat bleek uiteindelijk de connectie met mijn intuïtie en gevoel te zijn. Ik stopte het weg en deed er niks mee. Toen ben ik me eerst gaan richten op sociale innovatie. Uiteindelijk ging de organisatie fuseren en ik paste niet in de nieuwe strategie. Toen besloot ik om voor mezelf te starten. Als innovatieadviseur was ik al heel veel met ondernemers bezig. Wat me wel tegenstond is dat ik veel bezig was met eerstelijnsadvies. Ik mocht de ondernemers inhoudelijk niet verder helpen. Het bleef bij sparren, inzichten geven, de neuzen de goede kant opzetten en een duwtje in de rug geven. Nu mag ik dat dus wel doen.”

Smoesjes

“Ondernemers zijn vaak zelf de grootste belemmering van groei. Ze zoeken vaak een excuus buiten zichzelf als iets niet lukt. Maar ik zeg altijd: ‘kijk eens naar jezelf, daar zit de belemmering’. Als je iets echt wil, dan kun je het. Als je een miljoenenbedrijf wil starten, dan kan je dat. Als je echt voor je passie gaat kun je alles bereiken.”

Niet te stoppen

“Niet iedereen moet groeien. Je hebt altijd een keuze. Maar mijn overtuiging is dat het een natuurlijk proces is wat eigenlijk niet te stoppen is. Je kunt groeien in capaciteit, ervaringen, kunde of beleving. Ik laat niet per definitie de omzet van bedrijven groeien. Sterker nog: het kan zelfs een keuze zijn om je bedrijf kleiner te maken om je talenten beter in te zetten.”

Lees ook: Blogger Sanne Cramer: bouw online en offline een relatie met je klant op

Groeiplannen van de groeicoach

“Ik groei van iedere coachingsessie. Voor mijn bedrijf heb ik ook groeiplannen. Nu doe ik het nog alleen. Ik wil binnen drie jaar een coachingsbedrijf met drie tot vijf mensen hebben zodat we grotere projecten aankunnen. “

Blogs

“Eén van de blogs die ik deze maand schreef voor DeOndernemer.nl gaat over routine. Het gevaar van routine is dat het een automatisme wordt waar we niet eens meer bij nadenken. We vragen ons niet meer af of iets beter, sneller of gemakkelijke kan.”

Uiterlijk en intuïtie

“Een andere blog schreef ik deze maand over het uiterlijk. Vaak wordt aantrekkelijkheid alleen toegeschreven aan uiterlijk. Maar aantrekkingskracht gaat verder. Het begint namelijk met de binnenkant. Als je je van binnen onzeker en onaantrekkelijk voelt, dan straal je dat ook uit.
Ik had het eerder al over intuïtie. Eén van mijn komende blogs gaat over intuïtief versus rationeel ondernemen.”

Intuïtie bestaat als sinds de mens bestaat

Raoul Rossou, De Groeicoach