Academy Groei
Boekentips: Zo versnel jij juist nu je bedrijf
Investeren in jezelf betekent als ondernemer investeren in je bedrijf. Niet altijd makkelijk in deze tijd waarin je al meer dan druk genoeg bent met alle corona-uitdagingen. Om je te helpen zet de redactie van De Ondernemer iedere week drie boeken op een rij om jou als ondernemers verder te helpen.

Word eens volwassen
Christiaan Slierendrecht
Hoe kun je online groeien? Met pak een beet een decennium aan ervaring als online strateeg in zijn broekzak schreef Christiaan Slierendrecht het boek 'Word eens volwassen'. Slim om te lezen wanneer je naar je bedrijf aan het kijken bent (of gaat) en denkt: wat kan ik eigenlijk anders doen? Word eens volwassen geeft je in 21 hoofdstukken een breed scala aan mogelijkheden, zonder te verwachten dat je morgen je hele bedrijf om gooit en alles in een keer toepast. Meer dan dat kun je het zien als de lopende band van een sushi-restaurant; aan jou om te bedenken wat je eraf pakt en toepast binnen je bedrijf. Met een introductie over het digitaal groeien spelbord voelt het geheel heerlijk positief
Werk heeft het gebouw verlaten
Jitske Kramer
Hoe kan (of moet) je jouw vorm van leidinggeven aanpassen aan de lockdown-corona-tijden? En kun je er alles aan doen om bij een post-corona-tijdperk weer terug te gaan naar het oude normaal op de werkvloer? Corporate antropoloog Kramer schreef er Werk heeft het gebouw verlaten over. Kramer kijkt naar bedrijven als antropoloog: zoekend naar rituelen, patronen en gewoonten. In dit boek vind je dan ook een mix tussen wetenschappelijke achtergrond en praktijktoepassingen uit de tweede lockdown van andere ondernemers die - net als jij - pogen hun onderneming op een goede manier vooruit te navigeren in deze lockdown-tijd.
Why winners give it all
Ed Stibbe
Ed Stibbe gebruikt in zijn boek Why winners give it all zijn jarenlange reclame-achtergrond om de lezer mee te nemn in de vraag; Waarom houden we van het éne merk en hebben we helemaal niets met het ander? Waarom zijn we fan van Coca Cola, maar niet van Pepsi? Of juist andersom? En misschien nog wel belangrijker: wat kun jij als ondernemer er aan doen om te zorgen dat jij je zo bij de consument neer weet te zetten dat hij of zij denkt: ja, dat heb ik liever dan het product van de concurrent.