Combined ShapeAcademy Groei

Boekencast: ondernemers moeten de samenleving helpen verbeteren

Het kapitalisme van vandaag werkt niet, en ondernemers en overheid moeten op een andere, betere, nieuwe manier samenwerken om de samenleving te herstellen. Dat is de belangrijkste les in een notendop die Erno Hannink en Tom van der Lubbe hebben geleerd van het boek Moonshot van Mariana Mazzucato. Hoe je als ondernemer je rol weer herpakt, samen met de overheid? En waarom dat voor jou van belang is? Dat hoor je in de boekencast.

Van onze redactie 29 juli 2021

Moonshot kapitalisme groei boekencast

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock.

Een aantal belangrijke dingen die Erno en Tom zelf geleerd hebben uit het boek Moonshot zijn:

  • De uitholling van de overheid onder druk van grote bedrijven en neo-liberale invloeden.
  • Belangrijke vraag voor grootse projecten waar de overheid bij betrokken moet worden, is: wat willen we bereiken?
  • De overheid wordt teveel gezien als redder in nood en te weinig als investeerder in projecten voor een betere toekomst.
  • Voor een goede samenwerking tussen bedrijven en overheid is expertise nodig binnen de overheid en geen externe adviseurs want die drijven de kosten onnodig op. Hiervoor moet het werk bij de overheid weer uitdagend worden gemaakt.
  • Veel ontwikkelingen waar techbedrijven van nu groot mee zijn geworden, zijn gefinancierd door de overheid. Daar plukken ze te weinig de vruchten van.
Viisi tom van der lubbe hypotheken

Over Tom van der Lubbe

Co-founder Viisi

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Met zijn achtergrond als historicus weet Tom in de podcast een eigen visie toe te voegen.

Erno Hannink 121

Over Erno Hannink

Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren. Dé onafhankelijke externe sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf.

De Ondernemer Boekenpodcast 04 C