Podcast Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: ondernemers moeten de samenleving helpen verbeteren

Het kapitalisme van vandaag werkt niet, en ondernemers en overheid moeten op een andere, betere, nieuwe manier samenwerken om de samenleving te herstellen. Dat is de belangrijkste les in een notendop die Erno Hannink en Tom van der Lubbe hebben geleerd van het boek Moonshot van Mariana Mazzucato. Hoe je als ondernemer je rol weer herpakt, samen met de overheid? En waarom dat voor jou van belang is? Dat hoor je in de boekencast.

Moonshot kapitalisme groei boekencast

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock.

Van onze redactie 29 juli 2021

Een aantal belangrijke dingen die Erno en Tom zelf geleerd hebben uit het boek Moonshot zijn:

  • De uitholling van de overheid onder druk van grote bedrijven en neo-liberale invloeden.
  • Belangrijke vraag voor grootse projecten waar de overheid bij betrokken moet worden, is: wat willen we bereiken?
  • De overheid wordt teveel gezien als redder in nood en te weinig als investeerder in projecten voor een betere toekomst.
  • Voor een goede samenwerking tussen bedrijven en overheid is expertise nodig binnen de overheid en geen externe adviseurs want die drijven de kosten onnodig op. Hiervoor moet het werk bij de overheid weer uitdagend worden gemaakt.
  • Veel ontwikkelingen waar techbedrijven van nu groot mee zijn geworden, zijn gefinancierd door de overheid. Daar plukken ze te weinig de vruchten van.

Over Tom van der Lubbe

Co-founder Viisi

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Met zijn achtergrond als historicus weet Tom in de podcast een eigen visie toe te voegen.

Over Erno Hannink

Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren. Dé onafhankelijke externe sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf.

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details