Academy Groei
Boekentip: zo groei je meer door een beter design
Succesvol producten ontwikkelen vereist aandacht voor design. Ondernemer en designexpert Michel Krechting, auteur van Dossier Yepp, kent als geen ander de do's en don'ts. Hij schreef tevens deze blog: over de voordelen van design voor ondernemers.

Afbeelding ter illustratie. Bron: Unsplash.
In de serie 'Goed bezig' delen de auteurs van Uitgeverij Haystack tips en ervaringen. Deze week ondernemer en designexpert Michel Krechting. Hij is de auteur van Dossier Yepp waarin hij beschrijft hoe hij een internationaal succes maakte van het fietszitje Yepp. Het boek is te koop in de boekenwinkel van De Ondernemer.
Design is van levensbelang voor een onderneming. Klanten vinden het meer dan ooit belangrijk dat een product visueel aantrekkelijk is, dus als jouw producten niet aantrekkelijk zijn vormgegeven, dan doe je jezelf als ondernemer tekort. En let op: design is meer dan alleen vormgeving. Houd ook rekening met technisch en economische aspecten, denk bijvoorbeeld aan standaardisatie om de kostprijs en de repareerbaarheid te optimaliseren en daarmee de levensduur te verlengen.
Als je het goed doet, levert investeren in design meer op dan het kost. Veel mkb-ondernemers focussen echter op het beperken van de kosten en investeringen van een design- respectievelijk ontwerpproject. Maar dat is misplaatste zuinigheid. Als je onvoldoende investeert in productontwikkeling en -innovatie, zijn de kosten uiteindelijk veel hoger. Je 'bespaart' nu geld, maar dat lever je later in omdat je bijvoorbeeld minder klanten krijgt of meer reparaties moet uitvoeren.
Investeren in design
Niet alleen ondernemers hebben hier last van. Ooit sprak ik met een accountmanager van een bank die klaagde over de hoge kosten van productontwikkeling. Mijn reactie daarop was dat productontwikkeling en design nu eenmaal noodzakelijk zijn voor het toekomstig succes van het bedrijf. Ik waarschuwde hem dat te weinig investeren in design zelfs gevaarlijk kan zijn voor de continuïteit van een bedrijf. Dat werd enkele jaren bevestigd toen een grote concurrent failliet ging, juist vanwege een gebrek aan productontwikkeling. Toen men geconfronteerd was met het product van een nieuwe speler, wachtte deze concurrent te lang met het doorontwikkelen van het eigen product. Lui geworden en gebleven door zijn eigen succes.
Crowd-design
Als je onvoldoende budget ter beschikking stelt voor nieuw te ontwikkelen producten of processen, zal het resultaat er ook naar zijn. Geen geld? Kijk dan eens naar alternatieve vormen van financiering om het ontwikkelproject toch mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan het delen van risico’s, zoals het betalen van industrieel ontwerpers in de vorm van royalty’s of licentiefees. Samen het risico én het succes delen. Maar overweeg ook het amortiseren van gereedschappen, door een matrijsbouwer bijvoorbeeld niet in één keer te betalen, maar in termijnen. Dat kan lucht geven om het zo belangrijke ontwerpproces mogelijk te maken.
Voor producten waarbij het design een belangrijke rol speelt, is actieve marketing ook van groot belang. Hoe fraai een nieuw product ook is, als de markt het niet of nauwelijks kent, wordt het niets. Heb je onvoldoende financiële middelen? Dan zul je op zoek moeten gaan naar creatieve oplossingen zoals guerrillamarketing; een marketingtechniek om met beperkte middelen een groot resultaat te bereiken. Gericht om in een zeer korte tijd veel media-aandacht of aandacht van publiek te behalen. In de beperking herkent men de meester!
Wil jij als ondernemer ook succesvol investeren in design? Leer het van de beste en lees het boek Dossier Yepp van ondernemer en designexpert Michel Krechting, de drijvende kracht achter het internationaal succesvolle fietszitje Yepp.
