Academy Groei
Boekentips: de groeilessen die wij leerden van ‘Het geheim van bol.com’
Met een groei van 30 procent over het laatste boekjaar vóór corona weet bol.com als geen ander hoe je moet groeien met je bedrijf. Deze week verscheen de internationale versie van het boek Het geheim van bol.com, waarin Michel Schaeffer uit de doeken doet hoe hij het bedrijf in zijn veertien dienstjaren heeft zien groeien. Wij hebben het boek van de plank gepakt en de lessen die we op de redactie leerden over bedrijfsgroei onder elkaar gezet in dit artikel.

Dit artikel is gebaseerd op het boek Het geheim van bol.com. Het boek is deze week in een nieuwe - Engelstalige - editie uitgegeven. De Nederlandse editie is te koop in de eigen boekenshop van De Ondernemer. Door hier te klikken ga je er gelijk naartoe.
Wat te doen met een investering van 100 miljoen?
Oké, voor veel ondernemers is het antwoord hier nu waarschijnlijk op: 'de corona-schulden afbetalen'. Tóch zit er een belangrijke les in de denkwijze in niet-coronatijden.
De geschiedenis van bol.com is er één die bestaat uit vele overnames en andere eigenaren. Bij nieuwe eigenaar Cyrte Investments (waar John de Mol achter zit) was de vraag: wat gaan jullie doen met een investering van 10 miljoen euro? Daar wist Schaeffer snel een onderbouwd antwoord op te geven.
Maar als je wil groeien met je bedrijf, dan gaat het om die stap verder, die omzet-curve in de vorm van een hockeystick. Om dat voor elkaar te krijgen moet je niet dromen over een investering van tien, maar van 100 miljoen euro. En dat stelt je voor hele fundamentele vragen over je bedrijf, zo geeft Schaeffer ruiterlijk toe met zijn antwoord op de vraag in het boek. ,,Sorry, maar over zo’n bedrag moet ik toch echt even wat langer nadenken. De woorden hebben mijn mond nog niet verlaten of ik heb al spijt. Het is een eerlijk antwoord, maar of het nou echt handig is in onze allereerste serieuze meeting na de acquisitie?” (..)
,,De paar minuten die deze ondervraging heeft geduurd, zullen nog vele jaren door mijn hoofd spoken. De honderd miljoen euro investering komt er niet, maar dat was ook niet de opzet. De opzet was om ons veel groter te laten denken: niet denken in kleine incrementele stappen, maar in grote exponentiële stappen, in grootheden die je niet als normaal beschouwt. Net zo lang je geest oprekken tot je het antwoord niet meer paraat hebt, om daarna weer terug te keren naar de dagelijkse realiteit, maar wel met de nieuwe kennis en de vraag in je hoofd hoe het óók zou kunnen zijn.”
Het verschil tussen de beste en de juiste partner
,,We hadden dit heel anders moeten aanpakken. Een krachtterm klinkt door de kamer. Ik ben nu niet alleen maar teleurgesteld, maar ook kwaad.” In de eerste stappen op de tweedehandsboekenmarkt wilde bol.com samenwerken met De Slegte. Alleen daarvoor moest de boekenverkoper hun werkwijze nogal aanpassen. Met het enthousiasme en een hele hoop jonge it-jongens van Schaeffer en consorten moest dat wel worden opgelost. Wat bleek: dat wilde de mannen en vrouwen van De Slegte helemaal niet.
Het is één van de lessen die het bedrijf leerden in het samenwerken met andere partijen en resulteert in een aanpak die ze nu zelf omschrijven als ‘gebaseerd op wederzijdse afhankelijkheid en gezamenlijk ondernemerschap’. Want: ,,We proberen partners te vinden die groot genoeg zijn om met ons te kunnen werken, maar klein genoeg om ons als klant echt heel belangrijk te vinden.”
Dit artikel is gebaseerd op het boek Het geheim van bol.com. Het boek is deze week in een nieuwe - Engelstalige - editie uitgegeven. De Nederlandse editie is te koop in de eigen boekenshop van De Ondernemer. Door hier te klikken ga je er gelijk naartoe.
