Nieuws Groei
Snelgroeiend maaltijdboxenbedrijf Boerschappen wordt coöperatie
Boerschappen is de afgelopen twee jaar als een mega-pompoen gegroeid; met een groeipercentage van bijna +500 procent genereerde de leverancier van, zoals ze zelf zeggen, ‘voedsel dat voedt in plaats van vult, uit een keten die deugt’ een omzet van 7,3 miljoen euro. Tijd voor een volgende stap: Boerschappen wordt een coöperatie.

Door corona heeft vooral het bezorgen van de maaltijdboxen van Boerschappen een grote vlucht genomen. Foto: Bram der Kinderen.
Stijn Markusse, oprichter en samen met zijn vrouw Stéphanie eigenaar van het Bredase Boerschappen, heeft het afgelopen jaar gezocht naar investeringsmogelijkheden. In gesprekken met diverse investeringsfondsen, banken en duurzame investeringsplatformen bleek telkens weer dat deze partijen het vooral hadden over zeggenschap en een exit-strategie. ,,Maar als wij één ding níet willen, is het bedrijf verkopen. En al helemaal niet aan ‘de hoogste bieder’. Als we dat zouden doen, zouden we naar ons gevoel onze ‘ziel’ kwijtraken."
Oprichter en eigenaar Stijn Markusse verwacht een groei van zijn Boerschappen met 240 procent. Foto: Kees Bennema.
,,Dat soort investeringen passen dus niet bij ons. Een coöperatie, dat immers ‘samenwerking’ betekent, is de ideale vorm om onze groeiambities waar te maken. Op die manier kunnen we namelijk onze stakeholders écht betrekken bij ons verhaal door hen mede-eigenaar te maken. Van klant tot fan, van boer tot collega. Mensen die straks bij ons aandelen kopen, hebben niet alleen een commercieel belang, maar willen samen met ons de wereld een stukje mooier maken. Net als al onze klanten nu al doen, samen met onze boeren en leveranciers.”
Lees ook: Zo gaan de maaltijdboxen van SupportYourLocals Amsterdam en Boerschappen samen de groeimarkt in
Groei in coronatijd
De exponentiële groei die Boerschappen heeft doorgemaakt, heeft ongetwijfeld een boost gekregen door corona. Het aantal afhaalpunten in Brabant en Amsterdam is uitgebreid, maar met name de thuisbezorging is flink toegenomen.
Markusse: ,,Doordat mensen steeds meer thuis kwamen te zitten en daardoor niet even snel vanuit hun werk de maaltijdbox konden ophalen, groeide de vraag naar thuisbezorgen. Was de verhouding bezorgen-afhalen eerst 40-60, inmiddels zitten we op 70 procent thuisbezorgen en 30 procent afhalen. We hebben er ook een heel nieuwe doelgroep bijgekregen: de ouders van onze oorspronkelijke klanten. Met name zij durfden niet meer naar een fysieke winkel, zagen bij hun kinderen het gemak van onze boxen en zijn klant geworden.”
"Als wij één ding níet willen, is het bedrijf verkopen"
Aandeel in coöperatie en Boerschappen Community
Vanaf 14 januari kunnen klanten, medewerkers, boeren en alle andere geïnteresseerden aandelen Boerschappen reserveren. De aandelen worden vanaf 1 februari uitgegeven in de vorm van overdraagbare certificaten met uitsluiting van aansprakelijkheid. ,,Dat betekent dat je als aandeelhouder wel het economisch recht, maar niet het juridisch recht hebt”, legt Markusse uit. ,,Je profiteert uiteraard wel van de waardestijging en je kunt je aandelen na enige tijd zo nodig verkopen. We willen met onze coöperatie echt een community bouwen van betrokken mensen die met ons meedenken en ons verder helpen met het verantwoord uitbouwen van Boerschappen.”
Voor 2024 is de verwachting dat Boerschappen nog eens een verviervoudiging van de omzet realiseert.
Investeringen in de toekomst
Op dit moment is Boerschappen gewaardeerd op 28,8 miljoen euro. Met de verkoop van aandelen denkt Markusse 1,5 miljoen binnen te halen voor de broodnodige investeringen. Aandelen kosten 1 euro per stuk en instappen kan vanaf 250 euro. Om de enorme groei in goede banen te leiden, gaat Markusse flink investeren in IT-systemen, mechanisatie van de productie en uitbreiding van personeel. Later deze maand betrekt het bedrijf een gloednieuwe hal in een grote vershal elders in Breda.
,,We gaan daar een geautomatiseerde lopende band installeren die het vullen van de maaltijdboxen een heel stuk sneller en efficiënter maakt”, aldus Markusse. ,,We willen immers onze belofte ‘binnen 12 uur van boer naar keuken’ waar blijven maken. Al onze producten worden ’s morgens opgehaald bij onze boeren en binnen 12 uur naar het afhaalpunt gebracht. De thuisbezorging realiseren wij gegarandeerd binnen een dag. Daar hebben we natuurlijk ook personeel voor nodig.”
"Al onze producten worden ’s morgens opgehaald bij onze boeren en binnen 12 uur naar het afhaalpunt gebracht. Thuisbezorging realiseren wij binnen een dag"
Gepersonaliseerd producten kiezen via app
Niet alleen de mechanisatie en personeelsuitbreiding zijn broodnodige investeringen, minstens zo belangrijk is het uitbouwen van e-commerce door middel van nog slimmere software. Markusse daarover: ,,Onze app hebben we al wel getest, maar moet nog verder ontwikkeld worden. We willen het onze klanten, onze leveranciers én onze medewerkers zo makkelijk mogelijk maken. Ook transparantie staat bij ons hoog in het vaandel. Straks kunnen alle gebruikers van de app exact zien waar de producten vandaan komen en wat de consument betaalt."
,,Daarnaast willen we in de app de mogelijkheid inbouwen om gepersonaliseerd producten te kiezen die de klant in zijn maaltijdbox wil hebben. We zullen steeds meer variatie in boxen gaan aanbieden, waar klanten bovendien via de app eventueel extra producten bij kunnen bestellen. Zo krijg je de box waar precies die producten inzitten die jíj nodig hebt.”
Lees ook: Vervroegde horecasluiting zorgt voor comeback dinerboxen