Nieuws Groei
Deze Brabantse ondernemer heeft Metallica en Rammstein als grootste fans
Menig drummer worstelt ermee: het drumstel dat niet stevig op het podium wil staan en vervolgens tijdens het optreden aan de wandel gaat. Joost Koopmans (31), zelf ook drummer, ging op zoek naar een oplossing en stuitte op een gat in de markt. Topbands als Metallica, Rammstein en Slipknot lopen inmiddels al weg met zijn drumsysteem.

Joost Koopmans (rechts) met Imy James, drumtech van Guns 'n Roses en Slash tijdens Rock am Ring. Foto's: Joost Koopmans
Een oorverdovende knal kondigt het optreden van de Duitse groep Rammstein aan. De eerste slag van drummer Christoph Schneider wordt vergezeld door een explosie; de Rotterdamse Kuip staat in vuur en vlam. Vlakbij het podium staat Joost Koopmans (31) uit het Brabantse Megen. Hij knijpt zichzelf in de arm, maar deze jongensdroom is echt.
De drummer van Rammstein maakt gebruik van zijn drumsysteem. En Schneider is niet de enige, ook drummers van wereldbands als Metallica, Slipknot en Slash kunnen inmiddels niet meer zonder JK Drum Systems. ,,Binnen zeven jaar wilde ik de hele wereld veroveren”, zegt Koopmans tegen het AD. ,,En het lijkt te gaan lukken ook.”
Begin JK Drum Systems
De meeste goede ideeën ontstaan door een kleine ergernis. Zo ook bij Koopmans. Vier jaar geleden werd de kiem gelegd voor zijn JK Drum Systems. Koopmans drumt in coverband Strike2. Ze staan regelmatig op kleinere festivals, bruiloften en partijen. Tijdens het opbouwen van zijn drumstel merkte hij regelmatig dat de ondergrond niet stabiel was.
''Ik heb vormrecht aangevraagd voor mijn product en wist vier goede en bekende Nederlandse drummers te strikken die JK Drum Systems wilden testen''
,,Elk podium is weer anders en het was steeds een puzzel om alles goed op z’n plaats te krijgen. En mijn drumstel ging tijdens een optreden regelmatig aan de wandel. Ik bleek niet de enige drummer die hier last van had. Tijdens een festival zag ik Igor Hobus, de drummer van de Heideroosjes, klungelen met tape. Daar moest toch een oplossing voor zijn.”
Drumblocks uit de 3D-printer
Na wat speuren op internet kwam Koopmans terecht bij DP Drumplates, een concept dat ooit was bedacht, maar niet meer bestond. ,,Ik wist wat losse onderdelen te bemachtigen en ben samen met een industrieel designer gaan kijken hoe we dit product konden verbeteren. De ontwikkeling nam een jaar in beslag en uiteindelijk rolden mijn eerste drumblocks uit de 3D-printer.
Met deze blokken, zogenaamde JK hooves, markeer je eenmalig de gewenste opstelling van je drumstel. Ze worden met klittenband op een drummat of-plaat bevestigd en kunnen daar blijven zitten. Ik wist meteen dat ik ook andere drummers hier blij mee kon maken.”
Endorser van product
Vanaf dat moment werd dat zijn missie. Koopmans wil de muziekwereld kennis laten maken met zijn systeem. Opeens was hij ondernemer, naast zijn fulltime baan bij de gemeente Den Bosch. ,,Ik heb vormrecht aangevraagd voor mijn product en wist vier goede en bekende Nederlandse drummers te strikken die JK Drum Systems wilden testen. Een van hen is Jimmy van den Nieuwenhuizen, onder andere drummer in de band VanVelzen. ,,Als drummer is het vaak een gedoe om je drumstel op te bouwen. Zeker als dat gebeurt door roadies”, zegt Van den Nieuwenhuizen. ,,Ik moest van tevoren altijd controleren of alles wel op de juiste plek stond. Dat is met het systeem van Joost verleden tijd.” Van den Nieuwenhuizen werd endorser voor het product.
Baas op het podium
Maar hoe breng je een goed idee wereldwijd aan de man? Koopmans kwam er al snel achter dat dàt niet zo eenvoudig is. Hij kroop wederom achter zijn computer, dit keer om via Facebook drummers te benaderen. Maar daar kwam in eerste instantie weinig respons op. Al snel kwam hij erachter dat hij niet bij de drummers maar bij de roadies en drumtechs - die het drumstel opbouwen en stemmen - moest zijn. Zij zijn de bazen op het podium.
Koopmans: ,,Ik begon aan een nieuwe speurtocht en soms moet je een beetje geluk hebben. Bij toeval kwam ik een foto van Rossi Rossberg, de drumtech van Rammstein, tegen. Ik stuurde hem een bericht en binnen vijf minuten had ik al een antwoord. Hij was enthousiast! Na een gesprek mocht ik een drumplaat voor Rammstein ontwikkelen. Omdat de band van spektakel en veel vuur houdt, moest het een doorzichtige, krasvaste plaat worden die hittebestendig was. De hele tour heeft de band gebruikgemaakt van dit systeem. En in de Kuip was ik daar getuige van.”
Hallo, het is Metallica!
Dit was de boost die Koopmans nodig had. Meer Duitse bands volgden en ineens was hij wél welkom achter de schermen van festivals. Zijn jongensdroom kreeg gestalte. Maar Koopmans droomde van meer, van Amerika, wereldbands, zijn drumhelden. Hij voelde dat het binnen handbereik was. ,,Metallica, een van de grootste rockbands ter wereld, kwam naar Nederland. Ik stuurde hun drumtech een bericht. Ik kreeg een duimpje omhoog terug. Hoopgevend, dacht ik. Er volgden nog meer berichten en steeds kreeg ik een duimpje omhoog. Wat moest ik hiermee? Kon ik het serieus nemen? Opgeven was geen optie. Hallo, het is Metallica!”
''Metallica, daar hadden ze dus nog nooit van gehoord. Geweldig toch?''
Starbucks bij het Hilton
,,Ik verzamelde al mijn moed en vroeg een dag voor hun optreden of ik naar Amsterdam mocht komen om mijn spullen te laten zien. Je raadt het al, duim omhoog. Weer hoorde ik niets en ik besloot op de bonnefooi naar Amsterdam te rijden. Onderweg kwam het verlossende maar cryptische antwoord: ‘20.00 uur, Starbucks, bij het Hilton’. Natuurlijk zat ik daar veel te vroeg klaar. Weer een bericht: ‘Kom naar buiten’. Daar stonden twee mannen, ze wilden met me naar de kroeg om een biertje te drinken. Daar liet ik mijn drumblocks zien. Ze draaiden zich om en begonnen te smiespelen. ,,Are you fucking kidding me?”, riep de drumtech. Dit was dus waar ze al tijden naar op zoek waren.
‘Hoe snel kun je leveren?’ Nu meteen, was mijn antwoord. Laat maar weten of je het iets vindt. Na een slapeloze nacht kreeg ik de volgende dag antwoord: ‘We fucking love them!’ Thuis vertelde Koopmans zijn ouders trots over Metallica, die grote band uit Amerika, die nu zijn JK Drum Systems gebruikt. ,,Metallica, daar hadden ze dus nog nooit van gehoord. Geweldig toch?”
Zeecontainer Nashville
De drumwereld is een kleine wereld. En als iets goed werkt, gaat het snel rond. Koopmans krijgt meer aanvragen. Een zeecontainer met zijn producten vertrekt vanuit Nederland richting de VS. Daar schiet drummer Jimmy van den Nieuwenhuizen wederom te hulp. Hij verblijft enkele maanden per jaar in Nashville.
,,Ik geloof in het product van Joost en ik denk dat er een wereldwijde markt voor is”, zegt Van den Nieuwenhuizen. ,,Daarom wil ik hem helpen om ook Amerika te veroveren en zet ik daar de distributie voor hem op. Er zijn nog zoveel bands die dit systeem ook kunnen gebruiken.” Jimmy verstuurt de drumplates en hooves naar Amerikaanse klanten, en als hij in Nederland verblijft, springt de legerveteraan bij. En ook in het Argentijnse Buenos Aires heeft Koopmans inmiddels een voetje aan de grond.
Lees ook: Hoe het succes van Ticketswap begon: 'Ieder 100 euro ingelegd voor Facebook'
Lichtshows en de geluidseffecten
De rockwereld is niet erg innovatief. Als tape werkt, waarom zou je dat veranderen? Dat is volgens Koopmans ook een van de redenen dat zo’n simpele uitvinding pas nu echt voet aan de grond krijgt. ,,Het is een aparte wereld. De lichtshows en de geluidseffecten worden steeds spectaculairder. Maar bepaalde gebruiken blijven hetzelfde.”
Op dit gegeven is ook zijn nieuwe product, dat hij eind april op de markt wil brengen, gebaseerd: een drinkbekerhouder voor op het podium. ,,Er zijn houders genoeg, maar eigenlijk niet eentje die je op de grond kunt zetten. Ik zie zo vaak geklungel met waterflessen. Ze worden bijvoorbeeld in taperollen gezet. De houder wordt inmiddels getest door een aantal bands en ik denk echt dat ook dit aan kan slaan.”
The Voice en Deep Purple
De garage naast zijn huis dient naast repetitieruimte inmiddels ook als opslag. Morgen komt Pyro langs, de band die aan The Voice meedeed. En hij is in gesprek met grote rockbands als Deep Purple. ,,In februari komt The Darkness naar Nederland. Zij gebruiken het systeem al. Ik ben uitgenodigd voor een optreden, nét tijdens carnaval. ‘Dan gaan jullie ook met mij mee’, stelde ik voor. Ik liet ze foto’s zien van een uitgedoste menigte en dat leek ze tof. Over een kostuum hoeven ze zich niet druk te maken, ze kunnen gewoon als zichzelf gaan.” En het kan dus zomaar zijn dat een heavymetalband straks de polonaise loopt door Megen.
Lees ook: Hoe Vrienden van Amstel in 20 jaar uitgroeide tot Nederlands grootste muziekevenement