Nieuws Groei
Brabantse whisky? Zeker! Startup Bus Whisky stookt het duurzaam
De Brabantse whisky-startup Bus Whisky heeft via investeringsplatform Findr een investering van 500.000 euro opgehaald bij een aantal zogenaamde 'business angles'. Het bedrijf, opgericht door Dennis Hurkmans en Ezra Leeger, versterkt met het geld haar werkkapitaalpositie.

Dennis Hurkmans en Ezra Leeger, oprichters van Bus Whisky.
Bus Whisky is naar eigen zeggen de eerste gespecialiseerde whiskystokerij van Nederland. De startup bottelde een jaar geleden de eerste fles ‘single estate whisky’ die al meteen een zilveren medaille opleverde bij de internationale London Spirits Competition.
Direct naar de consument
Single estate betekent dat het bedrijf de hele keten van ‘korrel tot borrel’ in eigen hand heeft, op de eigen boerderij. Dat is in de whiskywereld behoorlijk onderscheidend. Het whiskylabel wordt bewust niet via winkels verkocht, maar gaat direct naar de consument. De extra marge die het overslaan van handelaren, retailers en distributeurs oplevert, wordt onder andere geïnvesteerd in duurzaamheid, een belangrijk thema voor de Brabantse whiskystokers. Zo is de productie in het Brabantse Loosbroek energieneutraal en ook de teelt van de brouwgerst wordt duurzaam aangepakt.
Lees ook: Deze whisky-stokende ondernemer uit Deventer maakt van jenever hip drankje
Duurzame whisky uit Brabantse land
De vraag naar deze relatief nieuwe Nederlandse whisky is nu al veel groter dan de jonge onderneming kan leveren. ,,Dat toont aan dat de consument gelooft in Nederlandse kwaliteitswhisky die op een duurzame en eerlijke manier wordt geproduceerd”, stelt Hurkmans. ,,Maar omdat whisky tenminste drie jaar en een dag op eiken vaten moet liggen, duurt het nog even voordat we voldoende flessen kunnen vullen om de vraag uit de markt helemaal in te vullen."
Bovendien willen de ondernemers hun whisky graag ouder laten worden dan drie jaar. ,,Maar die tussenliggende periode moet financieel wel overbrugd worden”, legt Leeger uit. ,,En dat wordt dankzij deze investeringsronde via Findr nu mogelijk.”
''Onze boerderij werd bijna 25 jaar geleden getroffen door de varkenspest en die periode heeft mij geleerd hoe ongelooflijk belangrijk het is dat je in crisistijd over een flinke financiële buffer beschikt''
Financiële buffer
Twee dagen na de eerste lock-down in maart werd al het eerste contact gelegd met directeur Mark Bankers van Findr om samen een plan te maken. Hurkmans: ,,Onze boerderij werd bijna 25 jaar geleden getroffen door de varkenspest en die periode heeft mij geleerd hoe ongelooflijk belangrijk het is dat je in crisistijd over een flinke financiële buffer beschikt. Dat is dus het eerste waar ik aan ben gaan werken in maart.''
,,De samenwerking geeft ons nu de zekerheid dat we zowel qua investeringen vooruit kunnen en over voldoende kapitaal beschikken om deze periode te overleven, hoe lang de coronacrisis ook nog gaat duren. Dat geeft rust en ruimte om weer met ondernemen bezig te zijn.”