Aangeboden door Rabobank

Branded Content Groei

Deze circulaire ondernemers boeken sociaal, ecologisch en financieel succes

Als ondernemer wil je je bedrijf natuurlijk zo sterk mogelijk maken. Samenwerken met andere ondernemers speelt daarbij een belangrijke rol: je maakt elkaar en de keten sterker. Rabobank omarmt die strategie en moedigt ondernemers aan om samen kansen te pakken, risico’s te verminderen, meer kennis in huis te halen en schaalvoordelen te creëren. Oud tophockeysters en nu startende ondernemers Ellen Hoog en Naomi van As bezoeken verschillende succesvolle ketens. Wie zijn die sterke schakels?

Thomas Hendriks 27 september 2021

Wat is het succes van deze keten? Loont circulair ondernemen al? Verkopen en weer terugkopen, verhuren? En wat leren Ellen en Naomi over duurzaamheid? Bekijk hierboven de video!

Voor hun tweede bezoek aan een succesvol samenwerkende keten gaan Ellen en Naomi op bezoek bij OPNIEUW! in Buitenpost, Friesland. Douwe Jan Boersma begon zijn bedrijf drie jaar geleden met de visie om circulair én sociaal te gaan ondernemen door gebruikte kantoormeubelen op te laten knappen door mensen die moeilijk aan werk komen en dan opnieuw te verkopen aan bedrijven die duurzaamheid belangrijk vinden. Boersma vormt nu een keten met het bedrijf MOA dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een nieuwe kans biedt en met afnemers als accountants- en advieskantoor Omnyacc dat een vestiging in Leeuwarden volledig voorzag van meubilair van OPNIEUW!.

Social return on investment

Tafels gemaakt van instaptredes van NS-treinen, bureaustoelen die er als nieuw uitzien, lampen van PET-flessen en plantenpotten gemaakt van gerecycled plastic. OPNIEUW! ademt in alles duurzaamheid en circulair ondernemen. Ook het kantoor en de grote werkplaatsen zijn gemaakt van materiaal dat later een nieuwe bestemming krijgt. Het was voor oprichter Douwe Jan Boersma een vaststaand feit dat hij zo zou gaan ondernemen: ,,En daarmee zorgen we niet alleen voor een enorme CO2-besparing, maar hebben we ook een groot social return on investment. We helpen mensen die nu vastzitten aan werk, dus het is nu al sociale winst en ecologische winst en straks ook financiële winst, want circulair ondernemen is de toekomst."

3 Tips van de ondernemers uit deze circulaire keten

Boersma: Stel doelen en spiegel ze regelmatig bij mensen om je heen. Waar gaat de wereld naartoe en wat laat je achter? Probeer als lineair bedrijf ook circulair te denken, waardoor je ook klaar bent voor de toekomst.'

Postma: 'Denk, als je medewerkers zoekt, ook aan sociale bedrijven. Ondernemers kunnen profiteren van de kwaliteit en het talent dat daar beschikbaar is. En ze verdienen zo'n kans.'

Steunebrink: 'Kijk, als je moet verbouwen of vernieuwen, naar de meest duurzame oplossing. Het wordt gewaardeerd door je klanten en je personeel. En zoek contact met ondernemers als Douwe Jan. Innovatieve ondernemers brengen je naar een hoger niveau.’

Nieuw integratiebeleid

Dat laatste beaamt ook oprichter Sipko Postma van MOA. Hij besloot na een succesvol ondernemerschap in de retail het roer om te gooien en, zoals hij dat zegt, iets terug te doen voor de maatschappij. MOA ontstond als reactie op een nieuw integratiebeleid in de gemeente Achtkarspelen. Postma heeft nu 150 mensen in dienst, verdeeld over drie gebouwen die voor allerlei opdrachtgevers, waaronder OPNIEUW! met name handwerk uitvoeren. Denk aan stofferen, schilderen, hout- en metaalbewerking. ,,Het zijn meestal mensen die lang in de bijstand hebben gezeten. We gaan eerst individueel en sociaal met henzelf aan de slag. Wat kun je? Wat zou je willen? En zo hebben we uiteindelijk ook mensen gedetacheerd bij Opnieuw!"

Zoektocht naar Sterke Schakels

Oud tophockeysters en nu startende ondernemers Ellen Hoog en Naomi van As bezochten nog meer succesvolle ketens. Wie zijn die sterke schakels? Bekijk hier alle video's.

Drie circulaire ondernemers vormen samen een keten in Friesland (vlnr): Harold Steunebrink (Omnyacc), Sipko Postma (MOA) en Douwe Jan Boersma (OPNIEUW!).

Complimenten van klanten

Harold Steunebrink, partner bij accountants- en advieskantoor Omnyacc. Met een team van ruim 250 specialisten wordt vanuit acht kantoren gewerkt. Het kantoor in Leeuwarden is volledig ingericht met het meubilair dat door OPNIEUW! is geleverd en door mensen van MOA is gemaakt: ,,We hebben tijdens de lockdown-periode onze mensen betrokken bij de nieuwe inrichting. Toen het eenmaal stond was het precies zoals we het hadden bedacht. En het mooie is: we krijgen complimenten van onze klanten, ze vinden het gezellig bij ons en dat verwachtten ze niet van een accountantskantoor. Alles is ook bestickerd met OPNIEUW! Normaal gesproken doe je dat niet, maar als we daarmee weer een beetje kunnen helpen, dan doe je dat."

Lees ook: Zo profiteren deze ondernemers in hun keten van opkomst glamping

Zwarte cijfers noteren

Boersma van OPNIEUW! is de eerste om toe te geven dat nog niet alles in zijn bedrijf duurzaam of circulair is. Maar hij is daarnaar op weg. En hoe zit dat met zijn omzet? ,,Wij willen natuurlijk gewoon zwarte cijfers noteren. Dat heeft met het evenwicht tussen kosten en baten te maken en dat gaat beter en sneller als de markt groter wordt. De circulaire economie wordt zeker niet kleiner. Je zult gaan zien dat de druk vanuit de overheid en de druk van bedrijven vanuit de onderkant voor groei gaat zorgen. Ik zie een rooskleurige toekomst, ook voor onze mensen.

Groei in de vraag naar duurzame producten is voor Rabobank een reden om circulair ondernemerschap te steunen. Kees de Schipper, sectormanager Industrie: ,,Refurbishment zoals bij Opnieuw! heeft zelfs impact op hoe meubels worden ontworpen; kun je ze eenvoudig demonteren? Daarnaast kan het helpen om de vaak lange levertijden in de meubelbranche te verkorten. De Nederlandse meubelmarkt richt zich op het hogere segment en dat biedt volop kansen voor productinnovatie. Goede samenwerking in de bedrijfsketen helpt om deze kansen te verzilveren."

tracking pixel