Video Groei
Gegrepen door cijfers: het ultieme doel van Daf Dubbelman van krnwtr+
Cijfers bepalen een belangrijk deel van het succes van ondernemers. Ze bieden inzicht en controle en helpen bij het stellen van doelen, zowel zakelijk als privé. Benieuwd hoe dat uitpakt? In deze videoserie van De Ondernemer - in samenwerking met Exact - portretteren we vier ondernemers die thuis én op de zaak gegrepen zijn door cijfers.
Hoe stuur je je bedrijf en je mensen met behulp van cijfers? Wat werkt motiverend voor je medewerkers en hoe communiceer je hun doelen? En op welke wijze is Daf Dubbelman van krnwtr+ ook privé gegrepen door cijfers? Bekijk het in de video hierboven.
Daf Dubbelman is een van de vier eigenaren van krnwtr+, een social enterprise die in 2010 is opgezet uit ergernis dat het zo moeilijk was om kraanwater te bestellen in de horeca. Sinds 2017 verhuurt hij met zijn bedrijf waterdispensers die op kantoren, scholen en in de horeca zorgen voor gekoeld, ultra gefilterd en bruisend water, naar wens voorzien van een smaakje op basis van natuurlijke siropen.
,,Wij zijn het duurzame alternatief voor de wegwerpflessen in de winkel,” zegt Dubbelman. ,,Er zit in Nederland nu ook statiegeld op kleine flessen, maar de meeste flessen worden nog steeds gemaakt, getransporteerd en maar één keer gebruikt.”
'Als je alle wegwerpflessen die we dagelijks wereldwijd drinken op elkaar zet, kom je tot de maan en weer terug'
'Sommige flessen leggen wel 1100 kilometer af'
Het gebruik van wegwerpflesjes is om verschillende redenen problematisch. Dubbelman schetst de problemen aan de hand van enkele cijfers:
,,De tien populairste watermerken die in Nederland worden gedronken, komen gemiddeld van 577 kilometer ver weg. De CO2-uitstoot van één fles gebotteld water is hetzelfde als 1 kilometer rijden in een kleine auto. Als je alle wegwerpflessen die we dagelijks wereldwijd drinken op elkaar zet, kom je tot een afstand van zo'n 750.000 kilometer. Dat is naar de maan en weer terug. Sommige flessen leggen wel 1100 kilometer af voordat ze hier in de winkel of in het restaurant liggen. Als mensen die cijfers in hun hoofd hebben, denken ze wel drie keer na voordat ze zo'n flesje kopen, zeker wanneer dit water als minder lekker uit de test komt ten opzichte van het lokaal getapte water.
Ook gegrepen door cijfers?
Inzicht, voorspellend vermogen en weten waar je aan toe bent door in controle te zijn over je cijfers. Dat maakt het verschil in succes, zowel privé als zakelijk. Hoe pak je dat aan en hoe profiteer je ervan?
krnwtr+: feestje bij elke 25 nieuwe dispensers
Er werken 15, vooral jonge mensen bij krnwtr+ op de gracht in Amsterdam. In hun kantoorruimte hangt een groot bord waarop het aantal verhuurde dispensers wordt bijgehouden. Zien waarvóór je het doet helpt bij het bereiken van je doelen. Zien hóe je het doet aan de hand van cijfers en dashboards biedt je inzichten op basis waarvan je beslissingen kunt nemen en weer nieuwe doelen kunt bepalen, zoals het aantal verhuurde dispensers.
Dubbelman: ,,Daar hangen we stretch goals aan: een x-aantal calls, leiden tot een x-aantal offertes die weer leiden tot een x-aantal deals. We hebben een feestje als we weer 25 nieuwe dispensers hebben verhuurd. Mede door het bord is iedereen daarmee bezig. Er zijn al meer dan 10.000 krnwtr+ klanten en tegen het einde van dit jaar meer dan 600 dispensers die samen 42 miljoen kilometer CO-2 uitstoot besparen.”
'Zien waarvóór je het doet helpt bij het bereiken van doelen. Zien hóe je het doet aan de hand van cijfers en dashboards biedt je inzichten op basis waarvan je beslissingen kunt nemen'
Daf Dubbelman: 'Als mensen de cijfers over transport van waterflessen in hun hoofd hebben, denken ze wel drie keer na voordat ze zo'n flesje kopen. Zeker als dit water als minder lekker uit de test komt ten opzichte van het lokaal getapte water.
Efficiënt trainen, meten en weten
Doelen stelt Dubbelman ook in zijn privéleven en daar koppelt hij ook cijfers aan. Hij voltooide de Ironman triathlon in net meer dan 10 uur en wil zich nog eens kwalificeren voor het wereldkampioenschap op Hawaï. De marathon heeft hij in minder dan 3 uur gelopen. Door zijn werk en andere bezigheden kan hij echter niet meer zoveel sporten als hij zou willen.
,,Als je weinig tijd hebt moet je heel efficiënt trainen. Dat betekent dat je goed moet weten en meten wat er nodig is om in conditie te blijven. Mijn horloge helpt daarbij: het houdt bijvoorbeeld mijn hartslag bij, mijn fitheidsniveau, gemiddelde snelheid en de verwachte tijd voor een halve of hele marathon. Dat inzicht zorgt ervoor dat ik het meeste uit een training haal. En het daagt me ook uit: ik kan mijn prestaties vergelijken met die van andere lopers of fietsers over dezelfde route. Ik noem mezelf een van de beste sporters met de minste trainingsuren.”
Bijzondere marathons
Normaal gesproken loopt Dubbelman jaarlijks minstens één marathon met vrienden. Dat gebeurt op bijzondere locaties en vaak opvallend gekleed. De vrienden dagen elkaar uit om de afstand binnen 4 uur te votooien, maar het gaat hier vooral om de aandacht. ,,We proberen met kleding extra te connecten met de mensen langs de route en dat lukt: we krijgen vaak meer aandacht dan de winnaar.” Het gezelschap liep al verkleed als flamingo over de Chinese Muur en als Zeeuws meisje door Iran. Voor volgend jaar staat een marathon in Spitsbergen op de bucket list. Verkleed als ijsbeer en begeleid door bewakers vanwege de echte ijsberen.
'Mijn horloge helpt bij het sporten; het houdt van alles bij en ik kan mijn prestaties vergelijken met die van andere lopers of fietsers over dezelfde route'
Overal water tappen
Overzicht, inzicht en uitdaging. Dubbelman wil niet zonder, zeker niet als het gaat om ondernemen. ,,Ik ben aandeelhouder, aanjager voor de funding. Met z'n vieren zijn we het management team. Samen proberen we de strategie uit te stippelen en het bedrijf te laten schalen. Ons einddoel is dat niemand meer water in een fles koopt en dat je overal lokaal water kunt tappen. Het gebeurt steeds meer. Het kan nu al bij scholen, bedrijven, parken, treinstations. Je ziet al dat steeds meer mensen hun herbruikbare fles meenemen en overdag bijvullen. Een patroon brekende sociale verandering, daar willen we naartoe.”
Controle over cijfers
Bij ondernemen maakt controle over cijfers vaak het verschil tussen ondernemingen die ‘zelf de regie nemen over de toekomst’ en hen die ‘het min of meer overkomt’. In de contentserie 'Gegrepen door cijfers' deelt De Ondernemer in samenwerking met Exact inspirerende verhalen over ondernemers die de beste versie van zichzelf willen worden en hiervoor het belang van cijfers omarmen. Elke dag een stapje beter willen worden, zowel zakelijk als privé.