Aangeboden door Governance University

Branded Content Groei

Leer als commissaris indirect beïnvloeden, omdat je zelf niet aan de knoppen zit

Het speelveld in de bestuurskamer verandert in hoog tempo. Strenge ESG-doelen en toenemende digitalisering creëren complexe uitdagingen die vragen om andere vaardigheden van commissarissen en secretarissen. Governance University traint naast de need-to-know’s daarom vooral het bewustzijn van de eigen persoonlijkheid en operationele (gesprek)vaardigheden. Die helpen namelijk om indirect invloed uit te oefenen.

Patrick Wessels 6 april 2023

Governance University groot

Leer als commissaris indirect beïnvloeden, omdat je zelf niet aan de knoppen zit. Op de foto Laura de Kruijs en Stefan Peij, directeuren van Governance University. Foto Governance University

tracking pixel

We spreken Stefan Peij en Laura de Kruijs, directeuren van Governance University. Ze vertellen: ,,Gewoonweg de gevraagde taken uitvoeren in een Raad van Commissarissen is niet langer genoeg. Zowel commissarissen als secretarissen krijgen meer voor elkaar als ze de vergadering volgen met het hoofd, én tegelijkertijd als vlieg op de wand begrijpen wat er werkelijk gebeurt.” Zij beschrijven hoe de persoon en persoonlijke ontwikkeling het verschil maken. Zelfs bij bestuurders en andere professionals met tientallen jaren ervaring.

Met de blik van een gedragswetenschapper

,,Ik kijk met de blik van een gedragswetenschapper,” geeft Peij aan. Hij legt uit hoe er tijdens een vergadering zowel verbaal als non-verbaal van alles gebeurt. En hoe commissarissen alleen indirect invloed hebben, omdat ze zelf (niet meer) aan de knoppen zitten. ,,Het vraagt om een andere mindset als je adviseert vanaf de bijrijdersstoel, terwijl je gewend was om zelf achter het stuur te zitten. Hoe je een vraag stelt heeft veel invloed op het antwoord dat je krijgt.”

Hij schetst het voorbeeld van een commissaris die van een ziekenhuisbestuurder wil weten waarom er zoveel budget is voor nieuwbouw. ,,Als je vraagt ‘waarom reserveer je zoveel budget voor nieuwbouw’ schiet de bestuurder waarschijnlijk in de verdediging. Het is een verantwoordingsvraag.” Een ‘wat maakt dat’-vraag leidt tot een heel andere reactie: ,,Dan vraag je de bestuurder naar een overtuiging, die je kunt toetsen aan de missie.”

Pas als een commissaris of secretaris merkt wat er werkelijk gebeurt en meervoudig naar processen kan kijken lukt het volgens Peij om indirect invloed uit te oefenen. ,,Daarom maakt het niveau van persoonlijke effectiviteit bij deze professionals het verschil.”

,,We houden een spiegel voor, leren operationele vaardigheden en maken mensen bewust van hun eigen persoonlijkheid''

Laura de Kruijs, directeur Governance University

Voor commissarissen en secretarissen

Governance University traint (ervaren) bestuurders en andere professionals tot sterke commissarissen die met vertrouwen plaatsnemen in de Raad van Commissarissen. Daarnaast traint het bedrijf secretarissen die willen groeien in hun rol.

De Kruijs vertelt: ,,De secretaris is geen board-member, maar wel een belangrijke insider. Het is de governance-guru binnen een organisatie die de regels, het wettelijk kader en de besluitvorming kwalitatief controleert. Wij trainen secretarissen tot een adviseur voor de board, ver voorbij de rol van ‘slechts’ administrateur.”

Zij legt uit hoe zowel secretarissen als commissarissen groeien in hun rol: ,,Wij helpen ze vanuit persoonlijke effectiviteit extra capaciteit vrij te maken. Dat helpt ze aandacht te hebben voor wat er werkelijk gebeurt. We houden een spiegel voor, leren operationele vaardigheden en maken mensen bewust van hun eigen persoonlijkheid en welke indirecte invloed zij op processen hebben.”

Over Governance University

Governance University traint al bijna 20 jaar governance professionals. Peij: ,,We doen veel eigen onderzoek naar praktische aanbevelingen, zoals recent naar de zes belangrijkste uitdagingen voor commissarissen. Dat doen we samen met onze ervaringsdeskundigen, die zelf de opleidingen en cursussen ontwikkelen en geven.” Ook publiceerde Peij in 2022 het Handboek Corporate Governance. Hij vertelt daarover: ,,Natuurlijk trainen we ook de need-to-know’s, met de juridische aspecten en de rol van de externe accountant. Daarnaast verbeteren we vooral de effectiviteit in de boardroom. Wie begrijpt wat er op een breder niveau gebeurt en precies snapt welke rol diegene daar zelf in speelt kan veel meer invloed uitoefenen.”

Van basistraining tot incompany trainingen

Het opleidingsaanbod varieert van de basiscursus De Authentieke en Effectieve Commissaris en Toezichthouder tot een e-Learning-programma Gecertificeerd Commissaris en incompany-opleidingen voor commissarissen, secretarissen, toezichthouders en andere governance-professionals. Ontdek het complete aanbod op GovernanceUniversity.nl.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.