Nieuws Groei

Waarom broers Chris (26) en Tim (28) succesvol ondernemer zijn met houten skylines

De broers Chris (26) en Tim Klay (28) verkopen onder de naam City Shapes online houten skylines van steden en dorpen. Tot hun eigen verrassing doen ze dat vijf jaar later nog steeds. ,,Ik ben verbaasd dat mensen het nog altijd blijven bestellen”, lacht Tim.

Jamie van Velzen (AD) 17 november 2021

Chris tim clay city shapes

Broers Chris (links) en Tim Clay in hun werkplaats van City Shapes in Hoogvliet waar zij onder andere houten skylines en stadsplattegronden maken. Foto'a: AD/Frank de Roo.

De mannen hebben inmiddels hun eigen werkplaats in Hoogvliet. Het ruikt er, zoals het hoort, lekker naar hout, en het geluid van de lasermachines klinkt er. Hiermee wordt het ontwerp van de skyline uitgesneden. Behalve dat het belangrijk is voor het bedrijf, is die machine ook waar het allemaal mee begon.

Verkoopgroepen

,,Onze vader had er eentje staan, maar hij gebruikte de machine niet veel”, zegt Chris. ,,Of nou ja, hij maakte er niks creatiefs mee.” Met hout waren ze wel bekend, dus besloten de jongens eens te kijken of een skyline van een stad leuk zou zijn. En niet zomaar een stad, wel hun eigen Rotterdam natuurlijk.

"Hout blijven we wel het meeste doen. Het is zo’n mooi product en daar zijn we mee begonnen"

Vijf jaar geleden waren dit soort cadeaus nog niet zo populair, dus moesten ze het echt zelf aan de man brengen. Ze scheven tientallen verkoopgroepen op Facebook aan in de regio, en met succes. ,,Het was alsof ik het uit mijn kofferbak verkocht. Soms kwamen mensen het ook bij mij thuis ophalen, maar meestal bezorgden we alles zelf van deur tot deur”, zegt Tim op AD.nl.

Meedenken

Het ontwerp van de skyline maakten zij zelf. Voor Rotterdam wisten zij wel welke gebouwen eruit sprongen en wat een mooie ‘shape’ zou maken, maar toen er meer steden bijkwamen werd dat wat lastiger. ,,De tweede stad werd Breda, maar daar kenden we niemand. Daar schreven we vooral Facebook-groepen over de stad aan of mensen mee wilden denken over het ontwerp. Zij kennen hun stad het beste toch?”

"We zijn jong begonnen, maar hebben nooit een masterplan gehad. We hebben er zelfs nooit veel bij stilgestaan dat het wellicht ineens klaar kon zijn. Dat is misschien heel naïef of extreem optimistisch, maar zo zijn wij”

Van Stadskanaal tot Hengelo: bijna iedere stad of dorp in Nederland is tegenwoordig op de website te vinden, evenals veel buitenlandse steden. Naast skylines staan er ook losse iconen, stadskaarten, racecircuits en wereldkaarten op in hout, bamboe en kunststof. ,,Hout blijven we wel het meeste doen. Het is zo’n mooi product en daar zijn we mee begonnen”, zegt Tim.

Potentie zien

Volgens Chris zagen ze vanaf het begin al de potentie van het bedrijf. ,,Ik volgde in het begin nog een master en dat met een bedrijf combineren was lastig. Ik heb er lang over nagedacht, maar het groeide zo goed dat ik met mijn studie stopte.” Vanaf de start hebben zij nooit veel stilgestaan bij de toekomst van hun bedrijf.

Uiteraard worden de skylines bijgewerkt, zoals deze van Rotterdam. In het midden staat de nieuwe Zalmhaventoren en een stukje naar rechts het depot van Boijmans van Beuningen.

,,We zijn jong begonnen, maar hebben nooit een masterplan gehad. We hebben er zelfs nooit veel bij stilgestaan dat het wellicht ineens klaar kon zijn. Dat is misschien heel naïef of extreem optimistisch, maar zo zijn wij”, lacht Chris.

Want volgens hen valt er genoeg nieuws te bedenken wat betreft steden en hout. ,,We richten ons nu vooral op Nederland, daar liggen zoveel kansen. Natuurlijk hopen we ooit een grote partij te worden in Europa, maar we doen het stapje voor stapje.” Tim: ,,Je zou denken dat iedereen het wel kent na vijf jaar, maar toch blijven mensen komen. Dat laat ook zien dat er groei in zit.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws