How-to Groei

Nooit meer een deadline missen met het Deadline Bureau van freelancers Sanny en Marloes

Lukt het je maar niet om je opdrachten op tijd af te krijgen en baal je daarvan? Dan kun je vanaf nu de professionele hulp van het Deadline Bureau inschakelen. Ondernemers Sanny Ensing en Marloes Matthijssen helpen je bij het stellen van doelen en bellen je op voor een motiverende schop onder je kont.

Sanne Wolters (AD) 5 maart 2021

Bureau deadline missen ensing matthijssen

Bureau Deadline: ,,We hebben goed nagedacht over hoe je iemand achter de vodden kunt zitten zonder dat het obscuur wordt." Foto: Shutterstock

Sanny Ensing en Marloes Matthijssen werken beiden al jaren als freelance schrijver. Ook zijn ze allebei al een tijdje bezig met het schrijven van een boek. Daarover raakten ze in gesprek tijdens een netwerkborrel en ze herkenden zichzelf in elkaars frustraties. ,,Een boek schrijven is soms een beangstigend proces", zegt Ensing in gesprek met AD. ,,Je worstelt met de vraag: kan ik het wel? En met hoe je tijd kunt vrij maken om te schrijven als je meerdere opdrachtgevers hebt. Toen besloten we elkaar te helpen en te stimuleren om ons aan de deadlines te houden.”

Dat buddysysteem werkte zo goed dat Ensing en Matthijssen het plan kregen om dit ook voor anderen te gaan doen. Ensing: ,,Meer mensen worstelen met uitstelgedrag en dit kan echt helpen.” Zo werd het idee voor het Deadline Bureau geboren waar je voor je eigen project een deadline kan kopen en hulp kan inschakelen om die te halen.

"Ik heb altijd enorm de behoefte gehad aan die politieagent die zegt dat je aan de slag moet"

Marloes Matthijssen, medeoprichter Deadline Bureau

De frustratie van het uitstellen

Niet iedereen heeft die schop onder de kont nodig, zegt Matthijssen. ,,Je bent een uitsteller of je bent het niet. Mijn man springt gelijk uit bed als de wekker gaat en volgt dan trouw zijn agenda voor de dag. Hij herkende zich absoluut niet in onze problemen.” Maar zelfstandige ondernemers die moeite hebben met deadlines kunnen enorm met de handen in het haar zitten. ,,Als je eigen baas bent en het jouw verantwoordelijkheid is dat iets afkomt, frustreert dat uitstellen ontzettend. Ik heb altijd enorm de behoefte gehad aan die politieagent die zegt dat je aan de slag moet.”

Nu zijn Ensing en Matthijssen zelf die ‘politieagenten’ voor andere, voornamelijk creatieve, ondernemers. Ensing: ,,Dat betekent wel dat we ons eigen schrijfproject aan het uitstellen zijn, haha. Maar dit project was te noodzakelijk.”

Lees ook: Met deze checklist worden jouw facturen op tijd betaald

Aanmelden voor professionele schop onder de kont

Sinds deze week kunnen de eerste uitstellers zich aanmelden voor een professionele ‘schop onder de kont’. ,,We hebben goed nagedacht over hoe je iemand achter de vodden kunt zitten zonder dat het obscuur wordt. Bellen werkt goed, weten we. Want ook als je opdrachtgever belt waar je bijdrage blijft, is dat heel confronterend”, zegt Matthijssen.

Geïnspireerd op de praktijken van een ouderwets politiebureau, wilden ze ook een rolverdeling in ‘good cop’ en ‘bad cop’ toepassen. Ensing is de vriendelijke motivator, Matthijssen kruipt in de rol van strenge agent. Dat levert geen enge praktijken op, belooft Ensing. Matthijssen: ,,Sanny is van de zelfliefde. Ik geloof in hard zijn voor jezelf en jezelf niet teleur willen stellen. Uitstellen lijkt heel onschuldig, maar dat blijkt anders te zijn als je erachter komt waar de echte wond zit. Die moet je aanpakken.”

Lees ook: Tips van thuiswerkexpert Suzanne van Duijn: zo werk je op afstand

Waarom lukt het velen eigenlijk niet om te stoppen met het eeuwige uitstelgedrag? Als je het voor je uit blijft schuiven, kun je je nog vastklampen aan een droom, vertellen de twee. Je wilt niet falen. Tegelijkertijd voelt elke dag dat je uitstelt met beginnen als een kettingbotsing van mislukking. Matthijssen: ,,Die zelfsabotage, daar hopen wij doorheen te breken.”

Niets dan geslaagde projecten om ons heen

Wat ook niet helpt is dat we om ons heen alleen maar geslaagde projecten zien, vooral op sociale media. ,,De wanhoop en de kladjes vol mislukte ideeën zie je nooit. Ik vind het juist heel fijn als een bekende schrijver bijvoorbeeld zegt dat hij geworsteld heeft met zijn nieuwe boek”, zegt Matthijssen.

Ensing: ,,Bij een succesvol project denk je waarschijnlijk: ‘Wat ziet dat er te gek uit, dat lukt mij nooit’. Maar een eindresultaat is nooit in één keer ontstaan. Als je hoort welke stappen iemand heeft moeten zetten, snap je dat het hard werken is, dat het niet in één keer goed is. Dan is het niet meer zo’n ver-van-je-bedshow.”

Met deze tips van het Deadline Bureau haal je je deadline wél

  1. Neem kleine stappen
. In de sportschool begin je ook niet meteen met de zwaarste gewichten. Je werkt met wat oké gaat. Geef jezelf kleine doelen. Honderd woorden. Tien minuten administreren. Misschien ga je wel door.
  2. Jij bent in control. Het is pas af en zichtbaar als jij het wil. Daarvoor kan alles nog gewijzigd worden, je mag het weggooien, opnieuw beginnen, omdraaien: alles kan.
  3. Elke dag een vast tijdstip. Besluit om elke dag op een vast tijdstip aan je project te werken. Ook al gebeurt er niets. Zie het als werk en zorg dat je er op tijd bent voor een bepaalde tijd.
  4. Van denken naar doen. Ontwikkel een voorkeur voor actie. Stuur die e-mail. Start met het maken van de website. Doe het nu. De meeste uitstellers aarzelen te veel. Ze zijn bang voor afwijzing.
  5. Schrijf het op en hou het kort. Zorg dat je een ​​notitieboekje of een agenda bij je hebt om je taken in op te schrijven. Als het uit het zicht is, is het uit het hart. En hou je takenlijstje kort. Maak desnoods elke dag een nieuwe.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.