Nieuws Groei
16,9 miljoen groeigeld voor duurzame textielinnovator Byborre
Het Amsterdamse textielbedrijf Byborre heeft 16,9 miljoen euro groeigeld opgehaald bij een consortium van investeerders. Byborre maakt niet alleen zelf textiel, maar ook inzichtelijk waar textiel vandaan komt en laat kledingmakers hun producten kiezen op basis van duurzaamheid. Zo wil het bedrijf de textielmarkt duurzamer maken.

Byborre-oprichter Borre Akkersdijk. Foto: Wouter Kooken
De verwoestende impact van de textielindustrie op het klimaat is groot. Zo is de sector is verantwoordelijk voor 10 procent van de CO2-uitstoot en is textiel bovendien – na aardolie – het meest vervuilende materiaal ter wereld. De sector moet kortom verduurzamen. Oprichter en naamgever Borre Akkersdijk doet dat zijn bedrijf Byborre, dat hoogwaardige breistoffen ontwikkelt met de nieuwste technologie, voor onder meer Puma en BMW.
Om de internationale groei van Byborre te versnellen is er nu dus bijna 17 miljoen euro opgehaald. Invest-NL en VP Capital hebben de ronde geleid, samen met bestaande investeerders SHIFT Invest en het Amsterdams Klimaat- en Energiefonds (AKEF). Een groep angel-investeerders vult de ronde aan, waaronder gerenommeerde ondernemers en experts als Charlie MacGregor (The Social Hub), Henk Jan Beltman (Tony Chocolonely), Patrick Munster (Scotch & Soda, Marie-Stella-Maris, Salle Privée), Bram de Zwart & Brian Garret (Hubs), Joris Pol (MediaMonks) and Geert-Jan Smits (Flinders). Het scale-up-team van Rabobank verzorgde een langlopende lening- en leasefaciliteit.
Lees ook: Mensenrechten- en klimaatregels EU voor bedrijven dichterbij
Oprichter en naamgever Borre Akkersdijk reageert verheugd. ,,We dagen het oude model uit door met nieuwe oplossingen te komen voor textielontwerp- en productie. De vraag naar textiel blijft groeien, en daarmee de noodzaak om positieve impact, commerciële haalbaarheid en creatieve vrijheid samen te brengen op een duurzame manier. Daarom blijven wij ons inzetten om de industrie te verbeteren.”
Tweede investering Byborre in korte tijd
Het is de tweede investering voor het bedrijf in relatief korte tijd. In 2020 maakte het bedrijf bekend 3,2 miljoen euro opgehaald te hebben bij Shift invest en het Amsterdams Klimaat en Energiefonds, beide investeerders maken ook deel uit van de nu aangekondigde investeringsronde.
In een reactie roemt Invest-NL ceo Rinke Zonneveld het potentieel van Byborre. ,,Door deze koploper de mogelijkheid te bieden om snel op te schalen, geloven wij dat het een belangrijke rol kan spelen in de versnelling van de transitie naar een koolstofneutrale en circulaire economie.”