Nieuws Groei

Canadese bedrijven zien kansen in West-Brabant

Een Canadese delegatie onderzoekt volgens BN/DeStem de mogelijkheden voor economische samenwerking met Brabantse partners.

Hans Heijt | Foto: Pixabay 16 mei 2017

Canada 2192001 pixabay

Het bedrijfsleven in de Canadese stad Edmonton ziet mogelijkheden voor samenwerking met ondernemingen in Bergen op Zoom en andere West-Brabantse gemeenten. Jonathan Butterworth van Edmonton Economic Development, de economische ontwikkelingsorganisatie in de Canadese stad, zei dat gisteren tijdens een bezoek aan Bergen op Zoom.

Butterworth denkt dat Edmonton profijt kan hebben van de kennis en deskundigheid die West-Brabantse bedrijven en instellingen hebben op het gebied van onder meer gezondheidszorg en geavanceerd technologisch onderhoud.

Eindhoven

Butterworth maakt deel uit van een delegatie van zeven bedrijven, die actief zijn op het gebied van gezondheidszorg en technologie. De Canadezen waren zondag en gisteren in West-Brabant en reizen later deze week onder meer nog naar Eindhoven.

Bevrijding

Het bezoek aan Bergen op Zoom is niet toevallig; West-Brabant en de stad in de West-Canadese provincie Alberta onderhouden sinds 2013 een vriendschapsrelatie. De oorsprong van die band ligt in de Tweede Wereldoorlog. Het South Alberta Light Horse Regiment, dat Edmonton als thuisbasis heeft, speelde een belangrijke rol bij de bevrijding van Bergen op Zoom.

Gezondheidszorg

,,De benadering van gezondheidszorg is in Nederland heel anders'', zei Butterworth na bezoeken aan onder meer zorgorganisatie TanteLouise en het ziekenhuis Bravis. ,,Van de kennis en methodes op het gebied van het behandelen van mensen met dementie en andere ziekten die het leven van een patiënt drastisch veranderen kunnen wij het nodige opsteken.''

Technologie

Ook over de technologische kennis bij Metrical Metaalbewerking en Eco-Point, een innovatieve groep bedrijven op het gebied van milieuvriendelijke reiniging, was de Canadese delegatie te spreken.

Butterworth zei dat er mogelijk in het najaar opnieuw een afvaardiging uit Edmonton naar Bergen op Zoom reist. ,,Dat plan is nog niet definitief. We bekijken of er dan een delegatie met bedrijven die actief zijn in de voedseltechnologie kan komen. Ook op dat gebied kunnen West-Brabant en Edmonton waarschijnlijk van elkaars kennis en ervaring profiteren.''

De benadering van gezondheidszorg is in Nederland heel anders

Jonathan Butterworth, Edmonton Economic Development