Nieuws Groei
Communicatie- en trainingsbureau Loo van Eck: van analoog naar digitaal in één jaar
Loo van Eck is groot geworden met schrijf- en communicatietrainingen op maat. Vóór de corona-pandemie toesloeg, gaf het bureau ruim negentig procent van zijn trainingen op locatie. Een jaar later geeft LVE vrijwel alle trainingen digitaal. Hoe heeft Martijn Jacobs, directeur van de Edese marktleider, dat zo snel voor elkaar gekregen? ,,Opeens was er een breed draagvlak voor me-learnings.”

Directeur Martijn Jacobs van communicatie- en trainingsbureau Loo van Eck.
Communicatie- en trainingsbureau Loo van Eck helpt mensen en organisaties om hun schriftelijke en mondelinge communicatie te verbeteren. Dit doet het bureau uit Ede in de vorm van advisering, teksten schrijven en het verzorgen communicatie-opleidingen en schrijftrainingen op maat. Binnen de overheid is de naam Loo van Eck een begrip. Ongeveer de helft van de omzet afkomstig is uit de publieke sector. De klantenportefeuille bestaat verder onder meer uit bedrijven uit de financiële sector, woningcorporaties, de zorg en het onderwijs, maar ook KLM en de Efteling zijn klant.
Jarenlang vonden de maatwerktrainingen voor deze klanten op locatie plaats, maar directeur Martijn Jacobs zag – al voor de pandemie – dat er kansen lagen op het digitale vlak. Dat was een geluk bij een ongeluk toen corona zijn intrede deed.
Jacobs’ plan was om de trainingen op locatie te combineren met me-learnings (ofwel: maatwerk e-learnings), maar tot zijn verbazing bleek daar geen belangstelling voor te zijn.
E-learning versus Me-learning
,,We deden lange tijd vrijwel niets digitaal, zoals vrijwel alle trainingsbureaus. Dat was eigenlijk niet meer van deze tijd, bedacht ik enkele jaren geleden. Het bleek alleen erg lastig te zijn om onze maatwerk trainingen om te zetten in bestaande e-learningprogramma’s. Daarom hebben onze eigen programmeurs software ontwikkeld waarmee onze trainers snel en eenvoudig e-learningprogramma’s op maat kunnen maken: de zogenaamde me-learnings.”
Jacobs’ plan was om de trainingen op locatie te combineren met me-learnings (ofwel: maatwerk e-learnings), maar tot zijn verbazing bleek daar geen belangstelling voor te zijn. Jacobs: ,,Zowel onze klanten als trainers zaten helemaal niet te wachten op mijn me-learnings. Maar ik ben eigenwijs, dus ondanks de geringe animo werkte ik een plan uit om vijftig procent van onze opleidingen en trainingen digitaal aan te bieden.” Dat leek zeer ambitieus, maar toen sloeg corona toe en had LVE haar draaiboek al klaarliggen. “Binnen een week waren we volledig up and running en was er opeens een breed draagvlak voor onze me-learnings. Sterker nog: laatst zei een collega tegen me dat de me-learnings ons hebben gered van de ondergang.”
"In onze beginjaren hebben we een duidelijke visie op schrijven ontwikkeld, die goed tot uiting kwam in de toenmalige pay-off: ‘anders denken, anders schrijven"
Anders denken, anders schrijven
Of de me-learnings Loo van Eck daadwerkelijk voor de ondergang behoed hebben, valt te betwijfelen. Sinds het bureau in 1983 werd opgericht door de studievrienden Gijs van ’t Loo en Hans van Eck heeft het meerdere ups en downs gekend. Toch weet Loo van Eck zichzelf telkens opnieuw uit te vinden. ,,We zijn altijd in beweging”, zegt Jacobs, die in 1996 als trainer in dienst trad bij Loo van Eck en sinds 2008 een van de eigenaren is. ,,In onze beginjaren hebben we een duidelijke visie op schrijven ontwikkeld, die goed tot uiting kwam in de toenmalige pay-off: ‘anders denken, anders schrijven’. Mooi voorbeeld daarvan is de 30-secondenlijn. Dit model dat wij hadden ontwikkeld, hielp gemeenteraadsleden om betere raadsvoorstellen te schrijven.”
Het uitgangspunt van dit model was dat iedereen binnen dertig seconden moest begrijpen waar een voorstel over ging. Dat scheelde iedereen in de gemeenteraad zeeën van tijd, omdat ze zich niet langer door onleesbare teksten hoefden te worstelen. ,,Zo kon men discussiëren op basis van de inhoud en niet over de vraag wat de schrijver nu precies bedoelde met het stuk.”
Geautomatiseerde tone-of-voice
Ook midden in deze coronatijd zijn Jacobs en zijn team druk bezig met het bedenken van nieuwe ideeën. Jacobs: ,,In 1983 waren we een van de eerste bureaus in Nederland die op een andere manier ging kijken naar de wijze waarop organisaties met hun klanten communiceren. Wat wil je als organisatie uitstralen? Hoe wil je gezien worden? Sindsdien stemmen we de communicatie- en schrijfstijl van organisaties daarop af. Dat werkt al jaren heel goed, maar nu hebben we dit proces geautomatiseerd.” LVE heeft een programma gemaakt waar klanten, aan de hand van een vragenlijst, antwoord krijgen op de vraag hoe zij hun organisatie graag zien. Daar rolt vervolgens een bepaalde typering uit, die is gekoppeld aan schrijfafspraken die bepalend zijn voor de schrijfstijl. ,,Ideaal om je tone-of-voice te bepalen.”
Jacobs is altijd op zoek naar hoe iets beter en slimmer kan. Nu me-learning in een behoefte lijkt te voorzien, ziet hij de zakelijk toekomst van Loo van Eck met vertrouwen tegemoet. Wat hem wél zorgen baart, is wat het thuiswerken van alle collega’s doet met de kenmerkende sfeer van het bureau. ,,Loo van Eck is een dynamisch bureau met een eigenzinnig karakter”, besluit hij. ,,Nu we allemaal vanuit huis werken is het heel moeilijk om het familiegevoel vast te houden. Ik kijk reikhalzend uit naar de eerste fysieke lunch met alle collega’s.”