Nieuws Groei

BV Nederland koploper circulaire economie

De gezamenlijke startups, mkb'ers en multinationals waren vorig jaar elke maand goed voor vijf tot tien zogenoemde 'circulaire initiatieven', zo bericht het AD.

Natasja de Groot 23 januari 2017

Circulaire economie hotspot bedrijfsleven nederland

In deze 'nieuwe' economie worden producten en grondstoffen hergebruikt, waardoor zo min mogelijk of zelfs helemaal geen afval overblijft. In die wereld leasen consumenten hun producten en houden de fabrikanten het eigendom. Zoals bij een vloerlamp, koptelefoon of wasmachine.

Flinke groeispurt

Nederland Circulair! is blij met de initiatieven. Jacqueline Cramer, hoogleraar duurzaam innoveren en voormalig milieuminister, verwacht dit jaar wederom een flinke groeispurt. Zij is ambassadeur circulaire economie in de regio Amsterdam en betrokken bij de Utrechtse regio. ,,Nederland bungelt onderaan de Europese lijstjes als het gaat om energie en klimaat, maar op het gebied van hergebruik van grondstoffen behoort ons land tot een van de koplopers. Bedrijven zien dat dit ze op economisch, sociaal en op milieugebied veel kansen biedt", aldus de hoogleraar.

2050

Eerder becijferde onderzoeksinstituut TNO dat Nederland op jaarbasis 7,3 miljard euro kan verdienen aan circulaire initiatieven. Een groeiend aantal bedrijven ziet er dan ook brood in. Het kabinet heeft als doelstelling om in 2030 vijftig procent minder ruwe grondstoffen (mineraal, fossiel en metaal) te gebruiken dan nu het geval is en om in 2050 zelfs volledig de stap naar circulair te maken.