Nieuws Groei

Door coronacrisis veroorzaakt koffiesucces lijkt maar niet ten einde te komen

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat Nederland meer en vooral betere koffie is gaan drinken, uit betere machines. Volgens koffieprofessionals bestaat daarover geen enkele twijfel. Het goede nieuws voor deze ondernemers is dat het koffiesucces nog altijd niet ten einde lijkt.

Rodrick de Munnik en Robbert Daalder 30 maart 2022

Koffie corona thuiswerken man

Foto: Shutterstock

,,Man hou op! Het is niet normaal”, steekt Bas van den Heuvel als koffie-ondernemer achter Il Magistrale van wal. ,,Ik maak mijn eigen blends en verkoop koffie per abonnement. Dan merk je meteen hoe mensen hun koffie beleven. Of ze veel drinken of weinig. Of ze veel thuis zijn of buitenshuis. Mijn omzet aan abonnementen is denk ik zo'n beetje verdubbeld toen mensen door de crisis thuis gingen werken.”

Geen problemen met espressomachine van 1.500 euro

Matthieu Los is eigenaar van Casa Barista en verkocht ten tijden van de crisis aanzienlijk meer espressomachines dan voorheen. Het heeft volgens hem vooral te maken met het feit dat men het geld niet kwijt kon aan vakanties, geen koffie in de horeca kon krijgen en zichzelf als troost tegoed deed aan een dergelijke machine. ,,Ik heb ook wel gehoord dat werkgevers budget beschikbaar stelden voor medewerkers. Men hecht hier toch aan en daar hebben wij als Casa Barista natuurlijk niet over geklaagd.”

,,Wat prettig is aan die ontwikkeling, is dat steeds meer mensen er geen problemen meer mee hebben om een betrekkelijke dure machine te kopen. Je hebt het hier toch al gauw over 1.500 euro. Het had nog een stuk beter voor ons kunnen uitpakken als Italië niet zo zwaar zou zijn getroffen door de corona-uitbraak. In Bergamo en Milaan was het natuurlijk helemaal mis en daar moeten onze machines en onderdelen vandaan komen. Dat veroorzaakte lange wachttijden. Soms kon er zelfs helemaal niet geleverd worden. Tot op de dag van vandaag zijn er leveranciers die nog altijd niet bij zij qua bestellingen.”

Bas van den Heuvel, koffie-ondernemer achter Il Magistrale.

Lees ook: Pyropower wil koffieketen verduurzamen: 'Koffieprut ter bevordering van de circulaire economie'

Tot zijn genoegen heeft Los gezien dat de consument die wachttijden voor lief heeft genomen. Het zegt volgens hem alles over de waarde die aan een goede kop koffie wordt gehecht. ,,Ze zien ook in dat als ze het niet bij ons kunnen krijgen, het ook niet bij de concurrent beschikbaar is. Of ik voorzie dat deze stijgende lijn in verkoop zich door zal blijven zetten? Ja. Op dit moment is het wat minder omdat men weer naar kantoor gaat en het seizoen er niet naar is. De tuinmeubelen en vakanties krijgen nu even voorrang, maar dat trekt weer over. En bovendien hoorde ik in het nieuws dat veel mensen niet meer volledig terug naar kantoor willen. Dat gaat ervoor zorgen dat de stijgende verkoop van onze machines door zal zetten.”

Extra monteur in dienst genomen

Als reparateur van koffiemachines heeft Willem van Oijen eveneens duidelijk gemerkt dat Nederland meer waarde ging hechten aan de kwaliteit van hun dagelijkse bakkie troost. ,,En dat merken we nog altijd. Het is niet zo dat corona als enige verantwoordelijk is voor de toegenomen populariteit van koffie, maar het heeft zeker voor een boost gezorgd. Wij verkopen ook machines en zodra klanten bij ons kopen, vertellen ze dat hun oude machine op Marktplaats komt te staan. Dit betekent dat machines niet verdwijnen en dus altijd onderhevig zullen zijn aan reparaties. Het heeft ervoor gezorgd dat we een extra monteur in dienst hebben genomen.”

"Hun oude machine komt op Marktplaats te staan. Dit betekent dat deze machines niet verdwijnen en dus altijd onderhevig zullen zijn aan reparaties"

Willem van Oijen, mede-eigenaar DR Trading

Toename in verkoop van losse onderdelen

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verkoop van onderdelen. De ervaring van de mede-eigenaar van het Utrechtse DR Trading leert namelijk dat er steeds meer mensen zijn die een reparatie zelf uitvoeren. Niet zo gek ook, zegt hij. Het is allemaal geen rocket science. ,,Mensen willen dit soort dingen ook gewoon zelf doen. En dat is natuurlijk prima. Wij verkopen erg veel onderdelen, verpakken het vandaag zodat de klant het morgen in huis heeft. Online kun je onze instructiefilmpjes vinden en dus kan men zo aan de slag.”

,,Nee, ik ben niet bang om kennis te delen. Dit zorgt ervoor dat ik net nog een klant uit Emmer-Compascuum aan de lijn had. Ze komen soms zelfs helemaal uit België. Mooie ontwikkelingen, al heeft de crisis er ook voor gezorgd barista’s die voorheen op locatie werkten, zonder werk kwamen te zitten. Omdat zij toch hun huur of hypotheek moesten betalen, zijn zij ook reparaties gaan uitvoeren. Op dat valk zien we wel wat concurrentie, al weten wij ons nog altijd te onderscheiden met dertig jaar aan ervaring en ben je bij ons ook aan het juiste adres als het gaat om grote reparaties of revisies.”

Lees ook: Barista in je thuiskantoor: zo zet je de lekkerste koffie

Positieve chaos in evenementenbranche vangt 'terugval' op

Over klandizie dus geen zorgen bij Van Oijen. Ook niet nu veel mensen weer (gedeeltelijk) terugkeren naar kantoor. Voor Van den Heuvel is dat anders. ,,Zo snel als ik twee jaar geleden voelde dat men massaal vanuit huis ging werken, voel ik nu ook die terugkeer. Mijn omzet loopt weg. Aan de andere kant kan ik weer naar evenementen toe met mijn koffietruck (Bas heeft een oude brandweerwagen omgebouwd tot koffietruck, red.). Niet dat dat mijn omzet maakt. Zo'n 10 procent van de omzet komt van evenementen. Dus het is voor mij vooral marketing. Maar daar is het nu een positieve chaos.”

,,We kunnen ineens weer overal wel zijn”, besluit hij. ,,Ik sta vooral bij sportevenementen als trailruns, fietstochten, gravelbikeraces, enzovoorts. Vorig jaar ging dat allemaal niet door natuurlijk. Dit weekeinde zijn we bij de Ronde van Vlaanderen, een fietsfestival met 15.000 deelnemers op de zaterdag en de wielerwedstrijd voor profs op zondag.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws