Nieuws Groei

'Coronacrisis aanjager explosieve groei bezorging van maaltijden en boodschappen'

Bezorgers van boodschappen en maaltijden hebben tijdens de coronacrisis goede zaken gedaan. Volgens het FoodService Instituut Nederland (FSIN) groeide de totale markt voor thuisbezorging in Nederland vorig jaar met ruim 43 procent en zijn zogenoemde 'delivery-spelers' nu samen goed voor bijna 10 procent van de totale uitgaven aan eten en drinken.

REDACTIE/ANP 12 januari 2021

Maaltijd bezorgen boodschappen bezorging delivery markt

De markt voor thuisbezorging in Nederland groeide vorig jaar met ruim 43 procent. Foto: ANP

De bezorging van maaltijden groeide naar schatting van het FSIN, dat sinds 2003 trends en ontwikkelingen in consumptie buitenshuis onderzoekt, met 37 procent naar ruim 2,7 miljard euro in 2020. Zonder corona zou de omzetgroei van maaltijdbezorging naar schatting rond de 14 procent zijn geweest. Vorig jaar was maaltijdbezorging goed voor bijna 23 procent van de totaalmarkt voor buitenshuis eten en drinken.

De boodschappenbezorging groeide nog harder. In 2020 nam de bezorging van boodschappen door foodretail (supermarkten en speciaalzaken) toe met naar schatting ruim 49 procent tot bijna 2,7 miljard euro. Dat is ruim 600 miljoen euro meer dan oorspronkelijk ingeschat, waarmee het totaal marktaandeel vanuit foodretail (inclusief wijnbezorging, taart en versboxen) nu op 6,1 procent ligt.

Lees ook: Marit van Egmond (Albert Heijn): 'Hoe we boodschappen doen, gaat blijvend veranderen'

,,Corona heeft gefungeerd als aanjager. Delivery was al langer een groeiende trend, maar heeft dit jaar een vlucht genomen", aldus het FSIN. ,,Mensen die normaal nooit bestellen, hebben noodgedwongen kennisgemaakt met het gemak van thuis warme maaltijden en boodschappen laten bezorgen."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.