Aangeboden door Togather Finance

Branded Content Groei

Data Science Lab optimaliseert eigen groeikapitaal

Data Science Lab helpt klanten om hun data om te zetten in waardevolle inzichten en groeimogelijkheden. Door een samenwerking met Togather Finance beschikt de groeibriljant snel over de liquide middelen om tijdig te investeren in data professionals: nieuwe medewerkers met skills op datagebied. Een interview met CEO Joost Afman. ,,Elk bedrijf beschikt over data waarmee je waarde kunt toevoegen.”

Wim Danhof 3 mei 2021

20210401 Joost Afman P8 A8587 s RG Bscreen

,,Ik wil binnen vijf jaar een leidende organisatie zijn op het gebied van data. Een organisatie die samen met haar klanten echt impact maakt''. Foto: Mark van den Brink

Vertel eens iets over Data Science Lab

,,Wij zijn een snelgroeiend bedrijf met inmiddels alweer dertig medewerkers. Onze filosofie is: data = goud. Wij helpen grotere bedrijven en het MKB om hun data om te zetten in bruikbare inzichten. Hoe? Wij begeleiden ze in hun data journey om direct impact te maken. Dat doen we op verschillende manieren, afhankelijk van wat klanten willen en waar behoefte aan is. Ten eerste strategisch advies: in overleg nagaan welke data bedrijven hebben en wat ze er mee kunnen doen; daar samen plannen bij maken en groeiambities formuleren.''

,,Daarnaast doen we consultancy en projecten. Soms worden onze consultants op interim-basis ingezet, maar het komt ook veel voor dat klanten projecten van begin tot eind aan ons uitbesteden. Verder hebben we ons lab, een plek waar wij experimenteren en innoveren. Ons label Data for Good vindt hier ook zijn oorsprong. Onder dit label helpen wij non-profitorganisaties met datavraagstukken die zij zelf niet direct kunnen financieren. Het is een win-winsituatie die ons veel positieve energie geeft: wij geven iets terug aan de wereld én wij leren van deze nieuwe vragen, want vergeet niet: de markt waarin wij actief zijn verandert per dag. Op die manier vergroten wij onze kennis die we kunnen inzetten voor al onze klanten.”

Heb je een concreet voorbeeld van groei door slim datagebruik?

,,Wij hebben voor een grote, bekende retailer een tool ontwikkeld die de kans op succes van een nieuw te openen filiaal vergroot. De tool vindt voor een beoogde locatie de filialen die qua omgeving het meest overeenkomen. Omzet, conversie en kassabonbedrag (het gemiddelde bedrag per kassabon) van deze filialen geven inzicht in de potentie van de locatie van het eventuele nieuwe filiaal. De tool kan daarmee bijvoorbeeld leiden tot aanbevelingen voor onder meer de inrichting van de winkel, want je weet welke producten in overeenkomstige filialen relatief wel of niet goed verkopen. En doordat je meer kennis hebt van een realistisch omzetniveau voor het nieuwe filiaal, sta je steviger in je onderhandelingen met de verhuurder over de huurprijs.”

,,Onze samenwerking leidt tot voorspelbare kasstromen en - door het naar voren halen van omzet - tot een aanzienlijke, structurele verbetering van ons werkkapitaal. Zo kunnen wij sneller investeren in onze groei.''

Joost Afman, CEO Data Science Lab

Veel ondernemers ontberen momenteel cashflow en worden daardoor geremd in hun groei. Hoe zit dat bij Data Science Lab?

,,Onze assets zijn onze mensen en de trainingen die wij geven. Wij investeren doorlopend in data professionals: in scholing, ontwikkeling en nieuwe mensen. Wij ondervonden ongemak van lange betalingstermijnen bij bepaalde klanten, wel tot zestig dagen of nóg langer. Als je lang op je geld moet wachten, kun je ook minder snel investeren in nieuwe mensen en ontwikkeling.''

,,Vanuit mijn netwerk werd Togather Finance mij warm aanbevolen als een partij die onze facturen vrijwel volledig vooruit betaalt. Ik ben met ze in zee gegaan, wat heeft geleid tot een prima samenwerking. Onze samenwerking leidt tot voorspelbare kasstromen en - door het naar voren halen van omzet - tot een aanzienlijke, structurele verbetering van ons werkkapitaal. Zo kunnen wij sneller investeren in onze groei. Bovendien hebben we ook niet meer het werk en de bijbehorende zorgen van het debiteurenbeheer.”

Togather Finance geeft klanten via haar vernieuwde cashmanagementplatform ook meer ‘Grip op de Zaak’. Een handige tool?

,,Jazeker. Het levert allerlei bruikbare inzichten op basis van data, zie daar de overeenkomst met Data Science Lab. Ten eerste geeft het optimaal inzicht in al je debiteuren. Daarnaast vind ik het bijvoorbeeld ook heel handig om de gemiddelde betalingstermijn van ons portfolio te kunnen aflezen, en hoe die zich in de loop van de tijd ontwikkelt. Het platform laat onder meer zien dat onze klanten uit de publieke sector vooral sinds de coronacrisis duidelijk sneller betalen.”

Data Science Lab kan dus mede dankzij Togather Finance op volle snelheid doorgroeien. Waar wil je met je bedrijf over vijf jaar staan?

,,Ik wil binnen vijf jaar een leidende organisatie zijn op het gebied van data. Een organisatie die samen met haar klanten echt impact maakt. Vanaf dag 1 zat waarde toevoegen voor klanten door data in het DNA van Data Science Lab. Dat moet zo blijven en worden uitgebreid. Wij blijven ons daarbij richten op het midden- en kleinbedrijf. Er is daar nog een enorm onbenut potentieel. Ik zie bij veel bedrijven nog angst om met data aan de slag te gaan. De misvatting is dat het altijd ingewikkeld is, dat het veel geld kost en ‘dat het voor ons wel niet relevant zal zijn.’ Nou, ik durf de stelling wel aan: élk bedrijf, groot of klein, beschikt over data waarmee je waarde kunt toevoegen. En dat hoeft niet ingewikkeld te zijn: je kunt er eenvoudig en zonder poespas mee beginnen.”

Meer weten over het vooruitbetalen van je facturen? Neem contact op met Togather Finance.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

tracking pixel