Nieuws Groei

Miljoeneninvestering voor Nederlandse 'AI-waakhond' Deeploy

Het Utrechtse bedrijf Deeploy heeft 2,5 miljoen euro groeigeld opgehaald, onder meer bij het SI3 Fund. Dit impact-investeringsfonds heeft als doel naast financieel rendement een zo groot mogelijk maatschappelijk rendement te realiseren. De investering in Deeploy is voor het SI3 Fund een manier te helpen voorkomen dat de toepassing van AI-modellen leidt tot ongewenste discriminatie en ongelijkheid.

Van onze redactie 15 juni 2023

Deeploy ai investering Utrecht SI3 Fund

Foto: Shutterstock

Deeploy maakt met zelf ontwikkelde software de gevolgen van AI-toepassingen inzichtelijk en transparant voor bedrijven en hun klanten. Toepassingen van kunstmatige intelligentie winnen in hoog tempo terrein. In de financiële sector geldt AI bijvoorbeeld als geschikt middel om objectief een oordeel te vellen over een kredietaanvraag. Dit omdat AI in principe geen (onbewuste) vooringenomenheid heeft, in tegenstelling tot mensen. Daarnaast kan AI transparantie bevorderen doordat financiële instellingen aan een aanvrager van een lening op eenvoudige wijze kunnen verantwoorden waarom een kredietaanvraag wel of niet wordt ingewilligd. In de gezondheidszorg kan AI worden ingezet om behandelingen voor te stellen.

Maarten Stolk (ceo en medeoprichter van Deeploy): ,,Omdat AI-toepassingen zelf-lerend zijn, kunnen ze op termijn een black box worden voor de gebruikers. Daarom is het voor veel ondernemingen belangrijk dat zij zicht houden op de ontwikkeling en uitwerking van de systemen die ze gebruiken. Daarnaast houden ondernemingen de invloed van AI op hun bedrijfsvoering met behulp van toezicht uitlegbaar, bijvoorbeeld naar hun klanten toe of in het kader van compliance.”

Lees ook: Job van den Berg data-minister in Ondernemerskabinet: 'Een kennisinstituut voor algoritmes en AI'

Maatschappelijk verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie

Met de opgehaalde 2,5 miljoen euro investeringsgeld wil Deeploy zijn platform uitbouwen met het oog op aankomende Europese wet- en regelgeving en de verdere Europese uitrol. Ook wil Deeploy zijn implementatieteam verder uitbouwen met behulp van de aangetrokken investeringen. Het bedrijf heeft momenteel twintig medewerkers in dienst, van wie de ene helft hoofdzakelijk werkt aan het product en de andere helft zich richt op implementatie, sales en marketing. Onder andere zorgpensioenfonds PGGM, vergelijkingssite Independer, vermogensbeheerder Brand New Day, fintech-bank Bunq en GGZ-platform NiceDay zijn klanten van Deeploy.

Het SI3 Fund ziet toezicht en transparantie als cruciale voorwaarden voor maatschappelijk verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie. ,,Met de komst van AI-toepassingen als de laatste versie van ChatGPT zien we dat de wens om toezicht en transparantie steeds luider klinkt in de samenleving”, zegt Pieter Oostlander, mede-oprichter en partner van de Shaping Impact Group, waar het SI3 Fund onder valt. ,,Omdat zelflerende systemen ook leren van menselijke input, kunnen menselijke vooroordelen mogelijk worden gereproduceerd. Als dat gebeurt kan kunstmatige intelligentie de ongelijkheid in de maatschappij juist vergroten. Zeker als gedupeerden worden afgescheept met alleen maar de mededeling: computer says no.”

Lees ook: Mark Vletter: 'We moeten het hebben over AI en productiviteit'

Gezien en/of beluisterd, onze eerdere speciale uitzending van De Ondernemer Live met experts Remy Gieling en Job van en Berg over AI en ChatGPT? Ruim 20.000 kijkers en luisteraars gingen je al voor: zie deze link, via YouTube. In deze De Ondernemer Live de wekelijkse radiocolumn van Job van den Berg van AI.nl met slimme, makkelijk bruikbare adviezen hoe je je team AI- en data minded maakt (12.30 uur). En nee, die is zeker niet door ChatGTP geschreven...

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws