Nieuws Groei
Deze startup maakt sofa's en zeilboten met mega 3D-printer
Van een sofa tot zelfs een kleine zeilboot; niets is te gek voor de Dordtse startup 10XL, meldt het AD. De Dordtse ondernemers printen bijna alles wat je je maar kunt bedenken, op ware grootte.

Het jonge Dordtse bedrijf 10XL heeft een speciale 3D-printer die échte voorwerpen, bestaande uit laagjes plastic, kan printen. Korrels plastic worden door een machine gesmolten, waarna een robotarm het plastic in de gewenste vorm aanbrengt. Het plastic stolt bijna direct en een nieuw laagje wordt erop gelegd.
In zijn kantoor op het Dordtse Leerpark vertelt ceo Gerbert Smits de principes van het 3D-printen. ,,Nog altijd maken mensen producten gemaakt door verschillende onderdelen bij elkaar te voegen. Met laswerk bijvoorbeeld. Daar komt handwerk bij kijken. Met 3D printen heb je eigenlijk alleen een machine nodig die het product vormt."
Lees ook: Dit bedrijf verovert de wereld met tanden uit de 3D-printer
Nauwkeurigheid
Toch is de techniek van het 3D-printen nog niet perfect. Smits: ,,Het printen duurt lang en de printers zijn onnauwkeurig. Er moeten altijd randjes worden afgeschuurd." Daar heeft 10XL iets op bedacht. Ze ontwikkelden een printer die de laagjes sneller kan printen en zetten er een machine naast die de onnauwkeurige randjes kan weghalen. Smits: ,,Zo voegen we plastic toe, maar halen we het ook weer weg."
Smits voorziet een grote toekomst voor de technologie. ,,In eerste instantie werd 3D printen gebruikt om prototypen te maken van ontwerpen en digitale modellen. Dat doe ik met mijn andere bedrijf Virtek voor de maritieme sector. Toen iemand een prototype van 1,5 meter zag vroeg hij 'kun je dat niet 10 keer groter doen?' Met dat idee zijn we aan de slag gegaan. Daarom heet ons bedrijf 10XL Tien keer groter is het doel. Met onze installatie kunnen we dingen maken die echt gebruikt kunnen worden. We kunnen objecten tot zes meter lang printen. Voor zover bekend is dit de grootste van het land. Uiteindelijk willen we tot vijftien meter gaan printen." Inmiddels heeft de printer een bank en twee kleine zeilboten gemaakt.
Leerzaam
Smits hoopt in de toekomst verschillende installaties door Europa te plaatsen, maar eerst ligt de focus nog op de machine in het Leerpark. ,,Die is nooit af, je bent altijd aan het doorontwikkelen", vertelt Joep Grapperhaus, samen met Linda van Hal één van de andere twee krachten achter 10XL.
Grapperhaus heeft net een groep leerlingen van het Da Vinci College begeleid. Eén van de voordelen die het vestigen op het Leerpark met zich meebrengen. ,,Je zit hier omringd door studenten en het is heel inspirerend met hen samen te werken. Zij kunnen van ons leren, maar ook wij hebben er wat aan", vindt Grapperhaus. ,,Zo is er een groep bezig een kleine 3D-printer te maken, die het restplastic van de grote printer kan gebruiken. Leerzaam voor hen, handig voor ons."
Hergebruiken
Het materiaal voor de printer is plastic. ,,Dat smelt bij een bepaalde temperatuur en daar kun je vervolgens allerlei vormen mee maken. Wij kiezen ervoor oude prototypen en oud plastic te hergebruiken. We smelten het en maken en er iets nieuws van."
Ook de 'plastic soep', verzameld afvalplastic uit de oceaan, kan worden gebruikt. ,,Maar we zijn er vooral op gericht dat die soep niet erger wordt, het is niet zo dat we per se dat plastic willen gebruiken."
Lees ook: Met deze gehaaide trucs stimuleren bedrijven de bitcoingekte
Ook Smits is te spreken over het Leerpark als werkplek. Het kantoor is gevestigd boven de Duurzaamheidsfabriek, de printer staat aan de overkant in een nieuwe loods. ,,We hadden ons ook ergens anders kunnen vestigen. In Rotterdam staat ook iets wat op de Duurzaamheidsfabriek lijkt. Hier zijn we met open armen ontvangen. Toen we een grotere loods wilden, kon dat en de samenwerking met de andere bedrijven en instellingen hier is geweldig."
Dit wordt duidelijk wanneer een klant binnen komt, doorgestuurd door de Duurzaamheidsfabriek. ,,Ik hoorde dat jullie grote objecten printen." De man heeft een geprinte wegoverkapping nodig. Voor 10XL geen probleem.
Wij kiezen ervoor oude prototypen en oud plastic te hergebruiken