Nieuws Groei
Deze twee startups spelen handig in op de steeds krappere arbeidsmarkt
De tijd van 'voor jou tien anderen' is echt voorbij. Twee Amsterdamse start-ups spelen in op de steeds krappere arbeidsmarkt waar de werknemer het voor het uitkiezen heeft. Het Parool bezocht Samenvijf en Wurcly.

Geen 'vijfdaagsewerkweeksleur', wie wil dat nou niet? Het Amsterdamse detacheringsbureau Samenvijf weet wel hoe het in de krappe arbeidsmarkt schaarse krachten voor zorg en welzijnswerk aan zich moet binden. De vijfde dag in de week mogen ze helemaal besteden aan vrijwilligerswerk. Betaald.
Eigenlijk moeten we het dan geen vrijwilligerswerk noemen. Samenvijf houdt het er liever op dat hun mensen zich kosteloos inzetten voor anderen. Want de vijfde dag wordt niet in rekening gebracht bij de opdrachtgever. Die betaalt voor vier dagen, maar werknemers krijgen gewoon voor 36 of 40 uur salaris. En ze krijgen er ook nog iets anders voor terug. "Zingeving," zoals Frans Zantman van Samenvijf het noemt. "Met een voldaan gevoel het weekend in."
Lees ook: Deze Twentse zakenvrouw werkt hard om belangeloos anderen te kunnen helpen
Eigen projecten
Samenvijf roept zijn mensen daarvoor zelf bijeen op vrijdagen, zoals laatst nog voor een sporttoernooi bij een asielzoekerscentrum. Maar de 'enkele tientallen' mensen die nu via Samenvijf aan de slag zijn, mogen ook hun eigen projecten aandragen. Zo zet Esther-Rina Urbani naast haar werk voor de gemeente als kwaliteitsmedewerker armoedebestrijding op haar vijfde dag een project op voor opvoedondersteuning in Noord.
Het is geen toeval dat Samenvijf juist in deze tijd is begonnen, net nu werkgevers in sommige sectoren alleen met de grootst mogelijke moeite vakmensen kunnen vinden, zegt Zantman. "Het is een markt die al heel wat jaren hetzelfde is. Wij bieden écht wat anders. Zeker in deze tijd maakt dat het makkelijker om aan mensen te komen." Wat heet: sinds de oprichting afgelopen zomer kreeg Samenvijf al 1700 sollicitaties en andere enthousiaste reacties.
Samenvijf hoeft de vijfde dag niet door te berekenen aan de opdrachtgever omdat het genoegen neemt met kleinere marges. Ook verwacht Zantman dat bij zijn mensen meer werk uit hun handen komt, ook al zijn ze maar vier dagen in touw voor de opdrachtgever. "Stel dat de arbeidsmarkt nóg krapper wordt, dan hebben opdrachtgevers misschien meer over voor onze mensen. Ze zijn productiever. En we denken dat we op deze manier langere relaties opbouwen met onze opdrachtgevers."
De gedetacheerde verpleegkundigen, jeugdzorgconsulenten en psychiaters levert het 'nieuwe impulsen' op. "Meer uit jezelf halen; het plezier dat zo'n dag oplevert; iets goeds doen voor een ander," somt Zantman op. Vooral in de zorg, het welzijnswerk en bij gemeenten is dat aansprekend. "Maar het is ook goed voor je netwerk." En de werkweek wordt minder eentonig. "In een markt met meer vraag dan aanbod moet je je onderscheiden als werkgever."
WURCLY
Dat het personeel het werk voor het kiezen krijgt, kunnen we in het geval van 'online uitzendbureau' Wurcly gerust letterlijk nemen. De eind 2016 begonnen app biedt uitzendbaantjes, horecawerk vooral, hapklaar opgeknipt in taken die hooguit een dag in beslag nemen. En dan is het aan de ongeveer 50.000 werkzoekenden die bij Wurcly ingeschreven staan om toe te happen. Wie wil het werk? Tot zover is er niet veel nieuws onder de zon. Is de app van Wurcly nou wezenlijk anders dan die van de maaltijdbezorgers UberEats en Deliveroo of schoonmaakbemiddelaar Helpling? In deze 'platformeconomie' worden klussen zelfs per stuk uitgezet, met als gevaar dat jonge flexwerkers zich op sommige momenten verdringen om matig betaald werk. Dus hoezo profiteert de werknemer van een krappere arbeidsmarkt?
Meer betalen
Bij Wurcly worden werknemers altijd nog beschermd door de uitzend-cao. Lager dan het minimumtarief uit de cao voor uitzendkrachten wordt het uurloon dus niet. Meer bieden mag wel - dus als het tekort in de horeca maar nijpend genoeg wordt, gebeurt dat ook.
Lees ook: Innovatieve oppas-app Charly Cares groeit naar 5500 'Oppas Angels'
Directeur David Westerhof van Wurcly ziet overigens nog maar weinig gebeuren dat werkgevers meer betalen. Zouden ze wel moeten doen, vindt hij. En het kan ook makkelijk, omdat ze bij hem met een vaste commissie van 8 procent goedkoper uit zijn dan bij andere uitzendbureaus. "Als ze twee euro per uur meer bieden, hebben ze tenminste iemand van wie ze op aan kunnen. Zo halen ze de betere krachten boven water in onze pool. Dat is iets wat werkgevers nog niet helemaal snappen."
Op een ander punt kunnen werknemers via Wurcly al wel garen spinnen bij de krappe arbeidsmarkt. "Binnen de app komen ook mensen bovendrijven waar werkgevers en zelfs uitzendbureaus niet aan hadden gedacht."
Lees ook: Hoe ‘bad guy’ Flitsmeister uitgroeide tot verkeersapp met 1,2 miljoen gebruikers
Westerhof neemt zichzelf even als voorbeeld. Met zijn 34 jaar is hij nou niet de eerste persoon waar New York Pizza aan denkt als bezorger, alleen al omdat hij duurder is dan de 17-jarigen die nu door de stad jagen op pizzabrommers. Maar als de nood hoog genoeg is, komen kandidaten die niet helemaal voldoen aan alle kwalificaties of functievereisten toch in beeld.
Mooi meegenomen is verder dat ze via Wurcly binnen een dag worden uitbetaald. "We sluiten ook aan bij de trend dat mensen het gewoon leuk vinden om eens ergens anders te werken - vandaag in een restaurant, morgen in een club. En net wanneer het hun uitkomt."
Lees ook: Talentvolle 21-jarige onderneemster scoort met slimme app voor festivalmuntjes
Als werkgevers twee euro per uur meer bieden, hebben ze tenminste iemand van wie ze op aan kunnen