Nieuws Groei
Waarom Fastned voor de derde keer naar de beurs wil
Bart Lubbers en Michiel Langezaal van Fastned, het bedrijf dat snellaadstations voor elektrische auto’s bouwt en exploiteert, hopen door een nieuwe beursgang de belangstelling van grotere investeerders te wekken.

Fastned, dat zeven jaar geleden werd opgericht door Bart Lubbers en Michiel Langezaal, wil door een nieuwe beursgang vers kapitaal lospeuteren om uit te breiden naar een aantal Europese landen landen. Zo won het onlangs in Zwitserland een aanbesteding voor 20 laadpaalstations. Het bedrijf wil ook voet aan de grond krijgen in België en Frankrijk. Projecten in deze landen moeten gefinancieerd worden met beurskapitaal.
Fastned heeft nu een notering aan de alternatieve beurs Nxchange. In het verleden stond het bedrijf genoteerd aan Npex, een andere alternatieve beurs. Op beide platforms werd nauwelijks in het aandeel van Fastned gehandeld. De eerst notering is al geschrapt, terwijl het bedrijf ook van de tweede af wil.
Groeiende vraag
"Snellaadstations zijn belangrijke infrastructuur, die je tijdig kunt opschalen om tegemoet te komen aan de rap groeiende vraag naar laadinfrastructuur", zegt medeoprichter Michiel Langezaal. Met de beoogde notering aan Euronext in Amsterdam willen Langezaal en Lubbers deze vraag bekostigen, met grotere geldschieters. De notering moet in de eerste helft van dit jaar tot stand komen.
Vooralsnog is het onduidelijk hoeveel aandelen Fastned wil aanbieden aan het grote publiek evenmin heeft het bedrijf voor ogen hoeveel kapitaal het wil ophalen. De waardering van het bedrijf blijft daardoor in het ongewisse.
Lees ook: Dit gaat er in 2019 veranderen aan de bijtelling van elektrische auto's
Fastned is nu actief in Nederland en Duitsland. De eerste laadpalen van Fastned in het Verenigd Koninkrijk worden binnenkort in gebruik genomen. Het bedrijf gelooft dat het een ‘unieke positie’ heeft om te profiteren van de ‘mega-trend naar volledige elektrificatie van mobiliteit’.
Sinds de start in 2012 heeft Fastned een netwerk van 91 snellaadstations opgebouwd, waarvan 80 in Nederland, 11 in Duitsland en het eerste in het Verenigd Koninkrijk staat op het punt te worden geopend. Het bedrijf was vorig jaar nog verlieslatend: minus 6,3 miljoen euro op een omzet van ruim 1,6 miljoen euro.